AMASYALI GENÇ MUCİTLER; “İNSANSIZ SUALTI ROBOTU” TASARLADI!
AMASYALI GENÇ MUCİTLER; “İNSANSIZ SUALTI ROBOTU” TASARLADI!
-ÖZEL HABER -Amasya Anadolu Lisesinde okuyan 5 arkadaş, tasarladıkları ileri seviye su altı arama robotu ile TEKNOFEST yolunda.
SARP ismini verdikleri Ahmet Buğra Kaya (17) takım kaptanı, Ömer Faruk Çelik (17), Abdülkerim Kaan Karataş (17), Yusuf Alperen Durak (16), Ahmet Eren Yüksektepe (17) ve Danışman Öğretmen Zafer Koçak’tan oluşan takım, 5-8 Eylül’de Antalya’daki elemeleri geçerek, 2-6 Ekim’de Adana Şakirpaşa Havalimanında yapılacak olan TEKNOFEST’te derece elde etmek istiyor.
İleri seviye su altı arama robotunun son testlerini tamamlayan SARP Takımı, robotu havuzda batırarak kabiliyetini, manevralarını ve su altında ileri düzey kamerasını test etti. Elektronik, yazılım, mekanik gibi aksamları öğrenciler bire bir yaparak robotu meydana getirdi.
Yusuf Alperen Durak (16), “bugün 4 takım arkadaşımla beraber insansız su altı aracı yaptık. Bunu yapmaktaki asıl amacımız denizlerde olan insan kayıplarında ve ona benzer durumlarda rahatlıkla arama yapabilmek. Ana hedefimiz Teknofestte derece yapmak.”
Öğrencilerden Ömer Faruk Çelik (17), “5 kişilik bir grubumuz var. SARP sualtı arama robotu, onun ekibinde teknik görevliyim. Robotumuz 1,5 senedir bir yapım sürecinde. 1 sene bir ön yapım süresi vardı. Şuan yüzde 90’lık bir kısmı bitti. Çok az bir kısmı kaldı. Video aşamasından sonra da finallerde Adana’dayız inşallah. Robotun amacı, su altı arama robotu. Herhangi bir kayıp olayında vesaire, arama kurtarma durumlarında denizaltındaki kamera sayesinde aramam çalışmaları yapılıyor.”
SARP Takım Kaptanı Ahmet Buğra Kaya (17), “Ekibimizle beraber TEKNOFEST insansız su altı aracı üretimi yaptık. İnşallah hayırlısıyla sonuçlanacak. Şimdi son çalışmamız ve son video yükleme aşamamız için havuza geldik ve son testlerimizi yapıyoruz. Su sızdırmazlık için öncelikle batırıp, çıkartıyoruz. Batırıp çıkardığımız zaman hava kabarcıkları motorlarımızdan çıkıyor. Çıktıktan sonra aracımızın su alıp almadığını kontrol ediyoruz. O yüzden batırıp çıkarma işlemini yapıyoruz. Ana amaçları normalde insansız sualtı aracı dediğimiz zaman suyun altında cankurtaranların ya da sualtı arama ekiplerinin ulaşamadığı yerlere araçlarımızın kamera ve renk tespit özelliğiyle beraber suyun altındaki herhangi bir nesneyi bulmasında ya da herhangi bir cismi bulmasına yardımcı olmakta. Teknofest 2024 öncelikle Antalya’da yarışmaya katılacağız. Antalya’da dereceye girdiğimiz zaman Adana’daki Teknofestte yarışmaya katılmayı planlıyoruz.”
Öğrenciler 1,5 yıllık bir çalışmanın sonucunda ileri seviye su altı arama robotunu 69 bin 596TL’ye mal ettiler. Amasyaobjektif