DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

Amasya’nın Leylekli Köyü Suluova Saygılı Köyü

Amasya’nın Leylekli Köyü Suluova Saygılı Köyü
REKLAM ALANI
05.07.2020
1.210
A+
A-

Amasya’nın “Leylekli Köyü” Suluova Saygılı Köyü !

-ÖZEL HABER: MURAT ARSLAN-Suluova ilçemize bağlı Saygılı köyündeki leylek yuvaları köyün adeta maskotu ve simgesi konumunda.

Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan Saygılı köyüne her yıl ilkbahar aylarında gelen ve köyün simgesi olan leylekleri köy halkı ‘bizim hacıbaba leylekleri geldi’ şeklinde sevinçle karşılıyor.

Saygılı köyünün göçmen kuşların uğrak yeri olduğunu ifade eden Köy Muhtarı Mehmet Çavuş(52), şunları kaydetti: “köyümüz 60 hane, 250 nüfusu var. Köyümüz leyleklerin uğrak noktası. Özellikle leylekler geliyor ve direklere yuva yapıyor. “Leylekli” olarak ta anılmaya başladı köyümüz. Leylekler Mart ayında geliyor, direklere yuva yapıyorlar. Kasım ayının sonlarında doğruda gidiyorlar, göç ediyorlar. Sıcak memleketlere göç ediyorlar.” dedi.

-Amasya bölgesinde “leylekli köy” olarak anılıyor.
20 Yıldır leyleklerle birlikte yaşadıkları belirten Muhtar Mehmet Çavuş, “leylekleri kimse rahatsız etmiyor, halkımız hayvanlara saygılı olduğundan dolayı. Bizim köyümüz Amasya bölgesinde “leylekli köy” olarak anılmaya başladı leyleklerimiz çok olduğu için, yaklaşık 15 tane leylek yuvamız var. Memnunuz, burada genelde fare ve yılan gibi yaramaz hayvanları leylekler yiyor, faydası var bize. O yönden bizde koruyoruz, kolluyoruz. Taşlamıyoruz. Rahatsız etmiyoruz. Silah atmıyoruz. Bakmaya çalışıyoruz, yem veriyoruz aç kaldıkları zaman.” Diye kaydetti.

-Leylekleri bizim maskotumuz haline geldi.”
Leyleklerin baharın müjdeleyicisi olduğunu belirten Muhtar Mehmet Çavuş, “Leylekleri genelde biz “hacıbaba” olarak biliriz, “hacı” olarak biliyoruz sıcak memleketlerden geldikleri için. Onun için saygı gösteriyoruz. Hem bize faydaları var, yaramaz haşere ve hayvanları yiyorlar. Misafir ediyoruz. Memnunuz. Rahatsız etmemeye çalışıyoruz. Leyleklerin gelmesi bize baharın gelişini müjdeliyor. Köyümüzde aşağı yukarı her hanenin bir leyleği olduğu için bir birimize müjde veriyoruz, ‘bizim leylek geldi, sizin leylek geldi’ diye. Yani çocuklar gibi seviniyoruz. Onlar buraya geliyorlar, yavrularını büyütüp geri gidiyorlar. Leylekler bizim maskotumuz haline geldi. Çok sevinçliyiz böyle bir köyümüz olduğu için.” İfadesini kullandı.

Leylekleri köy sakinlerinden Hacı Mehmet Çavuş ise(71), “mübarek hayvanlar, bahar geliyorlar, güzün çekip gidiyorlar. Köyümüz kuruldu kurulalı bu elektrik ve telefon direklerine yuvalarını yapıyorlar. Bizde hiç bunlara mani olmuyoruz. Bizi de sevindiriyorlar, geliyorlar, ötüyorlar, bizde bakıyoruz bunlara. Bizim köyde leyleklere zarar getirecek hiçbir sıkıntı olmuyor vatandaşımızdan. Koruyoruz da. Köyümüze bu hayvanların gelip yuva yapmalarından biz memnunuz. Bizi rahatsız etmiyor, bizde onları rahatsız etmiyoruz. Elimizden gelen korumayı da yapıyoruz.” Dedi.

Hacı Mehmet Çavuş, elektrik ve telefon firmalarının zamanla değiştirilmesi gereken direkleri değiştirdiğini, ancak köyün maskotu haline gelen leyleklerin yuva yaptığı direklere ise onları rahatsız etmemek için dokunmadıklarını aktardı.

Kaynak: AA-Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.