DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

JANDARMA ANIZ YAKANLARI TAKİPTE

JANDARMA ANIZ YAKANLARI TAKİPTE
REKLAM ALANI
12.11.2023
101
A+
A-

JANDARMA ANIZ YAKANLARI TAKİPTE

-Amasya İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde 1 Eylül–7 Kasım 2023 tarihleri arasında (108) Anız Yakma, (14) Taksirle Yangına Sebebiyet Verme olmak üzere (122) olay meydana geldi. Bu olaylarda 122 şahsa adli ve idari işlem yapıldı. Bu olaylar sonucu ise 4 adet ev, 2 adet garaj, 4 adet samanlık ve 455 muhtelif cinste ağaç yandı.

Konu hakkında uyarılarda bulunan Amasya İl Jandarma Komutanlığı; “2872 Sayılı Çevre Kanununun 20. maddesine dayanılarak 2023 yılında kanuna aykırı davranılması halinde uygulanacak idari para cezaları 29 Aralık 2022 tarih ve 32058 sayılı karar ile Resmi Gazetede yayımlanarak 2023/1 No’lu Tebliğ ile belirtilmiştir. Söz konusu tebliğde “Bu kanunun ek 1. Maddesinin C bendine aykırı olarak ‘Anız yakanlara her dekar için 244.09 (İkiyüzkırkdörtliradokuzkuruş) TL idari para cezası verilir. Anız yakma fiilinin orman ve sulak alanlara bitişik yerler ile meskûn mahallerde işlenmesi durumunda ceza beş kat artırılır.” açıklaması yer almaktadır.

Çiftçilerimiz, bir an önce toprağın hazır hale gelmesi ve mazot tüketimini azaltmak için anız yakma yoluna gitmektedir. Bu da, hem toprakta yaşayan mikroorganizmalara hem de diğer canlılara zarar vermektedir. İnsan sağlığını da önemli derecede etkileyen anız yakımı çevre kirliliğine yol açmaktadır. Anız yangınları toprağın üst tabakasındaki organik madde ile toprak altında bulunan ve toprağın oluşumunu sağlayan faydalı canlıları da yok ederek biyolojik dengenin bozulmasına, bitkilere yarayışlı besin maddelerini de azaltarak verimin düşmesine sebep olur. Toprağın su tutma kapasitesi ve havalanması azalır, toprak sudan yeterince faydalanamaz. Anız yangınları, toprağı bitki örtüsüz bırakacağından, toprak doğrudan yağmur sularına ve rüzgâr erozyonuna açık hale gelir, erozyon artışına ve toprağın çoraklaşmasına neden olur.

Amasya İl Jandarma Komutanlığı olarak; Anız yakılmasını önlemek için çalışmalarımız yıl boyunca sürmektedir. “Toplum Destekli Güvenlik Hizmetleri” kapsamında önleyici devriyeler ve bilgilendirme toplantıları ile anız yakmanın insana, çevreye ve toprağa verdiği zararlar anlatılmaktadır.

“Değerli çiftçilerimiz, gelecek nesillere bırakacağımız en büyük miras, iyi ve verimli bir topraktır. Anız yakarak geçim kaynağınız olan toprağı fakirleştirip çocuklarımızın geleceğini karartmayalım. Sürdürülebilir bir tarımsal üretim için mutlak gerekli olan tarım topraklarımızın verimliğinin korunması, kesinlikle anız yakma alışkanlığının bırakılmasına bağlıdır.” Denildi.

Kaynak:Suluovayenihabergazetesi-AA/Murat Arslan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.