DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

Öğrencilere organ bağışının önemi anlatıldı.

Öğrencilere organ bağışının önemi anlatıldı.
REKLAM ALANI
02.11.2019
742
A+
A-

Öğrencilere organ bağışının önemi anlatıldı.

-Suluovalı Öğrencilere organ bağışının önemini hakkında bilgilendirme yapıldı.

Amasya Sağlık İl Müdürlüğü Organ Bağışı Koordinatörlünce yapılan etkinlik kapsamında ilçemiz orta öğretim kurumlarının 11. Sınıflarda eğitim gören yaklaşık 400 kadar öğrenciye yönelik eğitim semineri düzenlendi.

Sağlık İl Müdürlüğü ekipleri yaptıkları bilgilendirmelerde; bilindiği üzere, tek tedavi yöntemi olan organ yetmezliğinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en önemli sağlık sorunlarının başında gelmekte olduğu anlatılırken tedavisinin ise yalnızca organ ve doku nakliyle mümkün olduğu ifade edildi.

Ülkemizde düşük organ bağışını arttırabilmek adına Sağlık Bakanlığınca her platformda eğitim ve etkinlikler düzenlendiğinin anlatıldığı etkinlikte, Organ Naklinin, vücutta görevini yapamayan bir organın yerine canlı vericiden veya kadavradan alınan, aynı görevi üslenecek bir organın hastaya nakledilmesi işlemi olarak tanımladı. Kişinin hayatta iken serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra doku ve organlarının başka hastaların tedavisi için kullanılmasına izin vermesi ve bunu belgelendirmesinin ise organ bağışı olduğunu anlatıldı.

-“HER BAĞIŞ YENİ BİR HAYATTIR”

Türkiye’nin organ nakli faaliyetleri için yeterli donanıma, deneyimli nakil ekiplere ve nakil merkezlerine sahip olduğunu vurgulayan Sağlık İl Müdürlüğü ekipleri aşılması gereken en önemli sorunun kadavra bağış oranındaki yetersizlik olduğuna işaret ederek, “Her bağış yeni bir hayattır” denildi.

Dini konuda tereddütleri gidermek üzere eğitimlerde yer alan Müftülük İl Vaizi ise, organ naklinin caiz olduğunu ve organ bağışını, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlandı.

Öğrencilerine yönelik organ bağışı konusunda düzenlenen farkındalık eğitiminde ayrıca, organın hangi şartlarda alındığı, kimlerin hangi şartlarda organlarını bağışladığı, sonrasında ne şekilde işlemler yapıldığı ve hukuki güvencelerin neler olduğu hususunda geniş bir bilgiler verildi.

Sağlık İl Müdürlüğü Organ Bağışı Koordinatörlünce ilçemiz orta öğretim kurumlarında 11. Sınıflarda eğitim gören yaklaşık 400 kadar öğrenciye yönelik yapılan eğitim seminerine Sağlık İl Müdürlüğü Organ Bağışı Koordinatörü Mürsel Yüksel, İl Sağlık Müdürlüğü Organ Bağış Koordinasyon Sorumlusu Abdulkadir Torun, Müftülük İl Vaizi Yusuf Kökoğlu ile Suluova İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Talat keskin yer aldı.

Kaynak : AA-Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.