ŞEKER FABRİKASININ 70. PANCAR ALIM KAMPANYASINDA 825 BİN TON PANCARDAN 92 BİN TON KRİSTAL ŞEKER ÜRETİLECEK.


ŞEKER FABRİKASININ 70. PANCAR ALIM KAMPANYASINDA 825 BİN TON PANCARDAN 92 BİN TON KRİSTAL ŞEKER ÜRETİLECEK.
– Amasya Şeker Fabrikası’nın 70. pancar alım kampanyası, Suluova’daki tesislerde düzenlenen törenle başladı.
Amasya Şeker Fabrikasının Suluova’da yer alan tesislerindeki program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’mızın okunmasıyla başladı.
Programda bir konuşma yapan Amasya Valisi Yılmaz Doruk, Amasya Şeker fabrikasının 70. Pancar alım kampanyasının başlaması dolayısıyla bir bayram havasının yaşandığını söyledi.
Şeker fabrikasının faaliyete geçmesiyle bu bölgede Suluova isimli bir şehrin kuruluşuna öncülük ettiğinin altını çizen Vali Yılmaz Doruk, şunları kaydetti: “Amasya ekonomisi tarım başta olmak üzere, sanayi ve turizm ekseninde yoğunlaşmaktadır. Amasya ayrıca tarımsal hasıla bakımından Türkiye ortalamasının üzerinde bir gelire sahiptir. Tarımsal faaliyetlerin ilimizde yoğun şekilde gerçekleşmesinde hiç şüphesiz Şeker Fabrikamızın ve ona bağlı olarak oluşan farklı sektörlerin büyük payı vardır. Fabrikamızın temeli 1953 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar ile Başbakanı Adnan Menderes tarafından atılmıştır. 1950 ile 1960 yıllar arasında gerçekleşen büyük kalkınma hamlesinin bir parçası olan Fabrikamız, Suluova’nın ilçe olmasında ve bölgemizin gelişmesinde büyük pay sahibi olmuştur. Bu vesileyle bu büyük eseri bizlere kazandıran ve 2 gün sonra vefatının 62. Yıl dönümünde kendisini anacağımız, merhum Başbakan Adnan Menderes’i rahmet ve minnetle yâd ediyorum. Geldiğimiz noktada o günlerde başlayan hizmetler, son 20 yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde büyük ivme kazanmış ve Ülkemiz büyük bir değişim ve gelişim sürecine girmiştir. Bu süreçte eğitim, sağlık, ulaştırma, savunma sanayi ve diğer alanlarda olduğu gibi tarım ve hayvancılık alanında da onlarca kalem destek hayata geçirilerek, çiftçilerimize ulaştırılmış ve ulaştırılmaya da devam etmektedir. Şeker Fabrikamız ise yıllar içinde bölgemizde tarımın gelişmesine büyük katkılar sağladığı gibi, ürettiği yan ürünler ile Suluova ilçemizde hayvancılığın gelişiminde de pay sahibidir. Yıllar içinde gelişen büyükbaş hayvancılıkla birlikte Suluova ilçemiz, Ülkemizde büyük baş hayvancılığın önemli merkezlerinden biri haline gelerek, kırmızı et piyasasında fiyat belirleme gücüne sahip olmuştur. Hayvancılığın ilçemizdeki gelişimine paralel olarak, Ülkemizin ilk Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi Suluova’mızda kurulmuştur. Kapasitesi dolan Suluova Besi OSB’mizde genişleme alanı inşaat çalışmaları da son aşamaya gelmiş olup, hali hazırda Ülkemizin en büyüğü olan OSB’miz, genişleme alanının faaliyete geçmesiyle Avrupa’nın en büyüklerinden biri olacaktır. Besi OSB’miz ayrıca, Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından, yurtiçi ve yurtdışında model OSB olarak da gösterilmektedir. Bizler de yapacağımız çalışmalarla İlçemizde ve İlimizde, tarım ve hayvancılığın gelişimine katkı sunamaya devam edeceğiz. Bu düşüncelerle, 70. Pancar Alım Kampanyasında da Şeker Fabrikamızın en verimli şekilde çalışarak, başta çiftçilerimiz olmak üzere, İlçemize ve İlimize katma değer sağlayacağına yürekten inanıyor, bu kampanya döneminin üreticilerimize, işçilerimize ve İlimize hayırlar ve bereketler getirmesini temenni ediyorum.”Dedi.
70. Kampanya döneminin hayırlı olmasını temenni eden Belediye Başkanı Fatih Üçok ise, “fabrikamızı herhangi bir sanayi kuruluşu olarak görmüyoruz. Bir fabrikadan daha ötesi. Çünkü burası şehir kuran bir fabrika. Bu fabrika sayesinde çevre il ve ilçelerden ve doğu Anadolu bölgesinden buraya fabrikada çalışmak, besicilik ve çiftçilik yapmak için gelen binlerce insan var. Burada kazandıkları nafaka ile ailelerinin geçimini temin etmişler, çocuklarını okutmuşlar ve her birine sosyal bir statü kazandırmışlar. Bunun içinde şeker fabrikası bir sanayi kuruluşundan çok daha fazlasıdır. Şehrin sosyal hayatına her daim katkı sağlayan bir sanayi kuruluşudur. Aynı zamanda da ilçedeki mevcut sanayi işletmelerine de bir domino etkisi yaratan bir kuruluştur. Bu uğurda çok gayret sarf eden fabrika yöneticilerine minnettarız. Çünkü yarattıkları istihdam ve şehre verdikleri katma değer alkışın en büyüğünü hak ediyor. 2014 yılında göreve başladığımda şehrimizin sıkıştığını özellikle de bir meydana ihtiyacı olduğunu gördük. Şu an yapılmakta olan ve bölgenin en büyük kapasiteli camisi ile şehir meydanının arsası ve 20 bin m2’lik Millet bahçemizin arsası şeker fabrikası tarafından karşılandı. Suluova’mıza verdikleri emek için fabrika yöneticilerimize teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.
Türkiye’nin ilk özel Şeker Fabrikalarından biri olan Amasya Şeker Fabrikası A.Ş.’nin 13 Eylül 1953 pazar günü saat 11:00’de temelinin atıldığını ve 11 Eylül 1954 tarihinde işletmeye açıldığını hatırlatarak, Fabrikanın temelini atarak kuruluşunu yapan merhum Başbakan Adnan Menderes ve emeği geçenlere minnet duygularını ifade eden Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özarslan ise yaptığı konuşmasında; “70 yıl önce bu alanda heyecanlı bir kalabalık vardı. Kimileri römorkların üzerinde kimileri otobüslerin üzerine çıkmışlardı, büyük bir heyecan ile bekliyorlardı. Kalabalığın arasına siyah bir araç yaklaştı. Aracın etrafı kalabalıkla sarıldı, büyük bir coşku vardı. Kalabalığın önündeki kişi dimdik yürüyordu. 11 ayda bitirilen bir fabrikanın açılışının verdiği haklı gururuyla alnı dik bir şekilde yürüyerek alana yaklaştı. Bu bölgenin umutlarını yeşerten o kişi Şehit Başbakanımız Sayın Adnan Menderes’ti. Fabrikamızın 70. yılında kendisini saygı ve rahmetle anıyorum. O dönemde 11 tane şeker fabrikasını hizmete açarak ülkemizin en önemli sanayi hamlesini başlatmıştı. İşte o 11 fabrikalardan bir tanesi de Amasya Şeker’di. 70 yıl önce Menderes’in atmış olduğu bu temel, aslında bir ilçenin kuruluş temeliydi. Türk Tarımının geliştirilmesinin temeliydi, sanayileşmenin geliştirilmesinin temeliydi. Burası bir fabrikadan öte kimi zaman üniversite oldu insan yetiştirdi, kimi zaman kültürel sanatsal faaliyetlerin merkezi oldu, hiçbir yerde sinema yokken burada vardı. Kimi zaman reviriyle hastane oldu. Kimin neye ihtiyacı varsa burası karşıladı. Bizler nasıl bir emanetin yönetimini üstlendiğimizi biliyoruz. Bu emaneti daha ileriye taşımak için büyük bir çaba sarf etmekteyiz.” Dedi.
-825 BİN TON PANCARDAN 92 BİN TON ŞEKER , 33 BİN TON MELAS, 206 BİN TON KÜSPE ÜRETİMİ YAPACAK.
Şeker Fabrikasının 70. kampanya döneminde 5 ilde, 16 ilçede, 10 bölge ve 335 köyde, 7.500 çiftçi ile sözleşme yapıldığını belirten Ahmet Özarslan; “110 bin dekar pancar ekimi gerçekleşmiştir. Bu ekimlerden kendi sahamızda 675 bin ton, dış sahada 150 bin ton olmak üzere toplamda 825 bin ton pancar tesellüm edilmesi planlanmaktadır. Planlanan bu 825 bin ton pancardan 92 bin ton kristal şeker, 33 bin ton melas, 206 bin ton küspe üretimi planlanmaktadır. Ekimden hasada çiftçilerimizi destekliyoruz. Tohum avansı, gübre avansı, ekim avansı, çapa avansı ve sulama avansı olarak 400 milyonluk ödemeyi gerçekleştirdik. Böyle bir ödeme sistemi diğer mahsullerde yoktur. Değerli çiftçilerimiz Pancar çiftçinin sigortasıdır, fiyat ve alım garantisi olan tek üründür. Pancarı münavebe kurallarına uyarak her sene mutlaka ekelim. Bölgemizde pancar ekiminin artmasını canı gönülden istiyoruz. Çok şükür pancar ekimini artırmak için yapılan çalışmalar sonuç vermeye başladı. Pancar ekim alanımız geçen seneye göre 2 kat arttı, pancar tarımına küsmüş çiftçilerimizi yeniden pancar ile barıştırmayı başardık. Sadece kendi sahamızda değil, diğer illerden de Amasya Şeker en çok pancar ekilmek istenilen fabrika olmuştur. Fabrikamız işletmemizi de yenilemeye devam ediyoruz. Şeker Üretim maliyetimizi azaltmak için işletmemizde yatırımlarda bulunduk. Yapılan yatırımlar ve revizyonlar sonucu, geçmiş yıllara göre, mekanik arıza sayısında ciddi bir düşüş gözlemlenmiştir. Yakıt tüketimimiz fabrika tarihinin en düşük tüketimine ulaşmış olup yaklaşık 16 milyon yakıttan tasarruf edilmiştir. Emeği geçen işletmemizdeki tüm arkadaşlarımızı kutluyorum.”
-“ETİL ALKOL FABRİKASI, ÜLKENİN %10 İHTİYACINI KARŞILIYOR”
Şeker fabrikası bünyesinde faaliyet gösteren Etil Alkol Fabrikasında geçen sene yaptıkları kapasite artırımı yatırımlarının karşılığını da bu sene aldıklarına dikkat çeken Ahmet Özarslan; “Alkol Fabrikamız ilk defa hiç durmadan tek seferde 9 milyon litre etil alkolü üretmeyi başarmıştır. Yapılan fermenter tankları yatırımları sonucunda üretim maliyetimiz düşürülmüştür. Ülkemizde etil alkol ihtiyacı 260 milyon litredir. Ülkemizde etil alkol fabrikaları 120 milyon litre üretim yapmaktadır. Amasya Şeker etil alkol fabrikamız, ülkemizin yaklaşık %10 ihtiyacını karşılar duruma gelmiştir. Ülkemizin etil alkol ihtiyacını dışa bağlı kalmadan burada karşılamayı, bu yönde ülkemize katkıda bulunmayı hedeflemekteyiz. 70 yıldır bölgemizin en önemli sanayi kuruluşu olan Amasya Şeker Fabrikası, şeker üretimimiz ve etil alkol üretimimizin artırılmasına yönelik yapılan bu yatırımlar ile hedefimiz, ülkemizin ilk 500 büyük sanayi kuruluş arasına girmektir. Amasya Şekerin en kritik döneminde sorumluluktan kaçmayarak 70 yıl önce Menderes’in attığı bu temeli ileriye taşıdık. Değerli çiftçilerimiz sizlerde bu destek bizlerde bu azim olduğu sürece bu hedefe çok yakınız. Maalesef geç kalınmış birçok yatırım bulunuyordu. Bunları birer birer gerçekleştirdik. Proje aşamasında olan yatırımlarımızda bulunmaktadır. İnşallah sizlerin desteği ile onları da gerçekleştireceğiz.” İfadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Vali Yılmaz Doruk, fabrikanın ilk kuruluş yılları olan 1960-1976 tarihleri arasında şeker fabrikasında çalışarak emekli olan ve 2018 yılında vefat eden Amasya Milletvekili Haluk İpek’in babası Hacı Ali İpek’i yad ederek vefa göstermek için oğlu Milletvekili Haluk İpek’e vefat eden şeker emeklisi babası Hacı Ali İpek’in fabrikadaki işçi kayıtlarının yer aldığı işçi sicil kartını gösterir bir tablo ile 70. Yıl anı plaketi hediye etti.
Ardından protokol üyeleri tarafından fabrika faaliyetlerinde destek ve katkı sunanlar ile pancarını ilk teslim eden 10 çiftçiye 70. Yıl anı plaketi ile hediyeler verdi.
Daha sonra İl Müftüsü Durmuş Ayvaz’ın yaptırdığı dualar eşliğinde kesilen kurban ile Amasya Şeker Fabrikası’nda 70. pancar alım kampanyası başlatıldı.
Törene, Amasya Valisi Yılmaz Doruk, AK Parti Amasya Milletvekilleri Haluk İpek ve Hasan Çilez, CHP Amasya Milletvekili Reşat Karagöz, Suluova Kaymakamı Şafak Gürçam, Suluova Cumhuriyet Savcısı Mustafa Akbaş, Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanı Tuğg. Mete Kuş, Amasya Belediye Başkan Vekili Av. Gönül Cebeci, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, İl Genel Meclis Başkanı Zeki Erarslan, Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Özarslan, Amasya Pancar Ekiciler Kooperatifi Başkanı Mustafa Saatcı, kurum, kuruluş ve siyasi parti temsilcileri ile çiftçiler katıldı.
Kaynak: Suluovayenihabergazetesi-AA/Murat Arslan