DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

Suluova’da 2. Ebabil Kuşu Bulundu.

Suluova’da 2. Ebabil Kuşu Bulundu.
REKLAM ALANI
01.06.2018
1.472
A+
A-

Suluova’da 2. Ebabil Kuşu Bulundu.

-Dünyanın en esrarengiz kuşu olarak bilinen Ebabil kuşu, Amasya ve Suluova bölgesinde 2. kez bulundu.

TOKİ konutlarında ikamet eden duyarlı Vatandaşımız Mehmet Dursun(27) tarafından bulunan Ebabil Kuşu, 2017 Ağustos ayında ilk bulunan Ebabil Kuşuna göre daha büyük ve oldukça sağlıklı.

O anı anlatan duyarlı vatandaşımız Mehmet Dursun, “havada Karga’nın bir kuşu yakaladığını ve mücadele ettiğini gördüm. Daha sonra ikisi de yere düştü. Dikkatli baktığımda bir kuşun, Karga’yı ayaklarından pençeleriyle tuttuğunu, Karga’nın da kurtulmak için çırpındığını fark ettim. Mücadeleleri bir süre böyle devam ettikten sonra Karga kurtuldu ve uçup gitti. Anladım ki Karga, yemek için bu kuşu yakalamaya çalışmış, ancak kuşun pençelerine yakalanmış ve kurtulmaya çalışıyor, kurtulunca da uçtu, gitti. Ancak, Karga’nın yakalamaya çalıştığı ne tür bir kuş olduğunu anlayamadığım kuş ise yerde bekliyor ve uçmuyordu. Yaralı olduğunu düşünerek yardım etmek için yaklaştım. Kuş, yerde duruyor ve kaçmıyordu. Yakından bakıp elime aldığımda herhangi bir yarası olmadığını gördüm, ama kaçmıyor ve uçmuyordu. Ayakta da duramıyordu. Bir müddet şaşkınlık yaşadım. Bildiğim kuş türlerine de benzemiyordu ve insandan kaçmıyor, üstelik uçmuyordu da… Elime alıp, ilgilendim, bir kutuya koyup beslemeye çalıştım” dedi.

Daha önce böyle ilginç ve güzel bir kuş görmediğini anlatan Mehmet Dursun; “bir müddet ilgilendikten sonra sağlıklı olduğuna karar verip uçup gitmesi ve yuvasına dönemsi için yere bıraktım. Ama bir türlü uçmuyordu. Ayağa da kalkamıyor yerde öylece duyuyordu. Ne yapacağımı bilemedim. Emin Yavuz isimli Yeni Mahalle Muhtarının iş yerine götürüp durumu anlattım. Kendisi de ilgilenip böyle bir kuşu daha önce internette gördüğünü ve “Ebabil Kuşu” olabileceğini söyledi. Bunun üzerine hem sağlık kontrolünü yaptırmak ve hem de ne tür bir hayvan olduğunu tespit etmek için Veterinere götürdük” diye aktardı.

Arkadaşı ile birlikte gittikleri Veteriner Hekim Latif Yakıştıran, kuşu kısa bir muayene ederek inceledi ve bu kuşun, 10 ay önce ilk kez Suluova’da bulunan Ebabil Kuşu türü olduğunu söyledi.

Yaptığı muayene sonunda Ebabil kuşunun herhangi bir yerinde kırık, çıkık ya da sakatlık bulunmadığını anlatan Veteriner Hekim Latif Yakıştıran, sağangiller familyasından olan kuşun dünyanın en esrarengiz kuşu olarak bilinen ve de dünyada zor bulunan 10 egzotik türden biri olan Ebabil kuşu olduğunu, daha çok kırlangıç kuşuna benzetildiğini belirterek; “Ebabil Kuşları anatomik yapıları acısından hayatlarının %95’ini hiç yere inmeden havada geçirdiklerinden ayaklarında, ayaklarını kullanmamadan kaynaklanan bir dumura uğrama durumu var. Bu yüzden yere indiklerinde tekrar kalkıp uçmaları mümkün değil. O yüzden genelde bir vatandaş tarafından bulunduğunda ayaklarında veya herhangi bir yerinde kırık şikayeti ile bize getirilmekte. Oysa Ebabil kuşları havada yaşadıkları ve ömürlerini geçirdikleri için yere indiklerinde ayakları sakat gibi gözükmekte. Hayvanda herhangi bir anatomik sakatlık yok, patolojik herhangi bir şeye rastlayamadım, bulamadım. Gayet sağlıklı ve yetişkin bir Ebabil Kuşu” dedi.

Ömürlerinin büyük bölümünü havada geçiren Ebabil kuşlarının havada beslenip yine havada çiftleştiklerini aktaran Veteriner Hekim Latif Yakıştıran; “Göçmen kuşlardan biri olup ülkemize ilkbahar aylarında gelirler, sonbahar ayarlında tekrar daha sıcak iklimlere doğru göçerler. Güneydoğuda daha fazla görülmekle birlikte ülkemizin her tarafında görülürler. Ebabil kuşu dünyada zor bulunan 10 egzotik türden biridir. Çok nadir rastladığımız kuş türlerindendir. Dünyanın en esrarengiz kuşu olarak bilinen Ebabil kuşlarının dinimizde özel bir yeri vardır ve kutsal bir hayvan olarak kabul edilir. Kanat uzunluğu 37 cm, boyu ise 17 cm uzunlukta. Gökyüzünde yaşadıkları için kendinden küçük hayvanlarla besleniyorlar. Mehmet Dursun beye duyarlılığı için ayrıca çok teşekkür ediyorum. Bu tip egzotik bir hayvanı ölüme terk etmeyip korumaya alıp bize kontrole getirdiği için.”

Bulduğu kuşun Ebabil Kuşu olduğunu öğrenince büyük bir şaşkınlık ve de sevinç yaşayan Duyarlı gencimiz Mehmet Dursun, AA/Yeni Haber Gazetesi Muhabirine yaptığı açıklamada, bulduğu kuşu farklı bir kuş türü olduğunu fark ettiğini ancak Ebabil kuşu olacağını hiç ummadığını ve hayatında ilk kez Ebabil kuşu gördüğünü ve bulduğu için mutlu olduğunu, bu kuşların esrarengiz bir kuş odluğunu duyduğunu söyledi.

Hayvansever Mehmet Dursun, Veterinerde gerekli muayenesi yapılan bulduğu Ebabil kuşunu, koruma altına alınmasını sağlamak için yetkili mercilere teslim edeceğini belirtti.

Suluova’da 2. Kez yakalanan Ebabil Kuşu’nu gören çevrede ki vatandaşlar da büyük ilgi ve merakla kuşu inceleyerek fotoğraf çekti.

Kaynak: AA-suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan

 

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.