VÜCUDUMUZDAKİ DEĞİŞİM! DOĞDUKTAN SONRA KAYBOLAN 94 KEMİĞE NE OLUYOR?


VÜCUDUMUZDAKİ DEĞİŞİM! DOĞDUKTAN SONRA KAYBOLAN 94 KEMİĞE NE OLUYOR?
-İnsan vücudu doğduğunda yaklaşık 300 kemikten oluşur, ancak büyüme sürecinde bazı kemikler kaynaşarak yetişkinlikte 206 kemik haline gelir.
Bu değişimin en büyük kısmı kafatasında gerçekleşir. yeni doğan bir bebeğin kafatası, bıngıldaklar nedeniyle yumuşaktır ve birçok küçük kemikten oluşur. zamanla bu kemikler birleşerek daha büyük ve sağlam kemikler haline gelir.
Öte yandan omurga da önemli değişiklikler geçirir. bebeklerde omurga toplamda 33-34 omurdan oluşurken, yetişkinlikte bu sayı 26’ya düşer. bunun nedeni, bazı omurların kaynaşmasıdır.
Sakrum adı verilen kemik, başlangıçta beş ayrı parçadan oluşurken, zamanla tek bir kemik haline gelir. kuyruk sokumu (koksiks) da benzer şekilde dört ayrı kemikten oluşurken, yetişkinlikte tek bir yapıya dönüşür.
el ve ayak kemikleri de zamanla birleşerek değişim gösterir. bebeklerde bilek ve tarak kemikleri daha küçük ve çok sayıda iken, gelişim sürecinde bazıları kaynaşarak yetişkinlikte daha az sayıda ama daha büyük kemikler haline gelir.
Aynı durum kalça kemiğinde de görülür. doğumda üç ayrı parça halinde olan pelvis kemiği (ilium, ischium ve pubis), zamanla birleşerek tek bir kemik halini alır.
Bu süreç genellikle 20 ila 25 yaşına kadar devam eder ve sonunda insan iskeleti doğumda sahip olduğu kemik sayısının neredeyse üçte birini kaybetmiş gibi görünse de, gerçekte bu kemikler kaybolmaz, sadece birleşerek daha büyük ve sağlam yapılar oluşturur. trthaber