DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

TBMM HEYETİ, ZİRAİ DONUN VURDUĞU AMASYA ÇİFTÇİSİNİ DİNLEDİ

TBMM HEYETİ, ZİRAİ DONUN VURDUĞU AMASYA ÇİFTÇİSİNİ DİNLEDİ
REKLAM ALANI

TBMM HEYETİ, ZİRAİ DONUN VURDUĞU AMASYA ÇİFTÇİSİNİ DİNLEDİ

-Nisan ayında yağan karla hem meyve ağaçları hem de bir yıllık emeği karlar altında kalan Amasya çiftçisi, TBMM komisyonu tarafından dinlendi.

Nisan ayında yağan karla hem meyve ağaçları hem de bir yıllık emeği karlar altında kalan Amasya çiftçisi, TBMM komisyonu tarafından dinlendi.

Türkiye’nin önemli meyve üretim alanlarından olan ancak bu sene Nisan ortasında yaşanan zirai don nedeniyle meyve ağaçlarının sessiz kaldığı Amasya’da çiftçiler, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde zira donun etkilerini araştırmak için kurulan TBMM Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu tarafından dinlendi.

Nisan ayının ortasında Amasya’da yaşanan rekor soğuk hava ve kar yağışı, bahar mevsiminde meyve vermeye hazırlanan ağaçları dondurdu. Kış boyunca neredeyse kar yüzü görmeyen şehir, Nisan ortasında yağan karla beyaza bürünürken meyve ağaçları da çiftçinin emeği de karlar altında kaldı. Hasada gün sayan üretici, bir gecede bütün emeğini kaybetti.

Türkiye’nin önemli meyve üretim merkezlerinden olan Amasya’da bu yıl birçok bahçede tek bir meyve dahi yetişmedi. Son yılların en büyük tarımsal afetlerinden olan zirai don nedeniyle TBMM’de Zirai Don Araştırma Komisyonu kuruldu. TBMM bünyesinde kurulan Zirai Don Olayını Araştırma Komisyonu, yaşanan felaketin etkilerini yerinde görmek ve çözüm yolları geliştirmek amacıyla Tokat’ta toplantı düzenledi; ardından Amasya’da saha çalışmaları gerçekleştirdi.

-Zarar Raporu Meclis Gündeminde

Amasya İl Tarım ve Orman Müdürü Gürol Çetin, Tokat’taki komisyon toplantısında Amasya’nın zarar haritasını detaylı biçimde sundu. Çetin’in sunumunda, ürün bazında rekolte kayıpları, çiftçilerin karşılaştığı maddi zararlar ve bölge genelindeki tarımsal kayıplar yer aldı.

Toplantıya İl Müdür Yardımcısı Murat Güneş, şube müdürleri, Amasya tarım teşkilatları ve Ziraat Odası Temsilcileri de katıldı.

-Amasyalı Üretici “Sigorta Yetmiyor, Destek Gecikiyor”

Toplantıya katılan üreticiler, mağduriyetlerini doğrudan komisyona aktararak, önemli taleplerde bulundu:

• Tarım sigortalarının kapsamı genişletilmeli

• Afet destek ödemeleri hızlandırılmalı

• Uzun vadeli, sürdürülebilir tarım politikaları oluşturulmalı

Üreticiler, don olayının ardından ürünlerini değil sadece gelirlerini değil, umutlarını da kaybettiklerini dile getirdi.

-Komisyon Rapor Hazırlığında

Komisyon Başkanı ve AK Parti Burdur Milletvekili Prof. Dr. Adem Korkmaz başkanlığındaki heyet, Amasya ve Tokat milletvekilleriyle birlikte üreticileri dinledi. Yapılan teknik değerlendirmeler ve saha incelemeleri ışığında hazırlanacak olan kapsamlı rapor, TBMM’ye sunulacak.

Bu raporla birlikte önerilen çözüm yolları, ilgili bakanlıklara iletilecek ve gelecekte benzer afetlere karşı tarım politikalarına yön verilmesi hedefleniyor.Amasyaobjektif

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.