DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

AMASYA’DA SOĞAN HASADI BAŞLADI

AMASYA’DA SOĞAN HASADI BAŞLADI
REKLAM ALANI
03.07.2025
160
A+
A-

AMASYA’DA SOĞAN HASADI BAŞLADI

-Türkiye’de kuru soğan üretiminin yüzde 15’ini karşılayarak Ankara’dan sonra en büyük üretici olan Amasya’da soğan hasadı başladı.

Amasya Oluz Köyünde düzenlenen soğan hasat programına Amasya Valisi Önder Bakan, İl Tarım ve orman Müdürü Gürol Çetin, Ziraat Odası Başkanı Mustafa Cebeci, kurum kuruluş müdürleri ve üreticiler katıldı.

Amasya’da bu yıl yapılan soğan hasadında 90 bin dekar alanda 471 bin 215 ton kuru soğan üretimi bekleniyor. Tarlalardan özenle toplanan soğanlar sofralara gelene kadar birçok aşamadan geçiyor.

Tarladan sökülen soğanlar kovalara, kovalardan çuvallara dolduruluyor. Tesiste ise soğanlar makinelerden geçiyor ve çuvallara doldurularak sofralara ulaşıyor.

Amasya’da soğan, patates üretimi yaptıklarını ve üretim konusunda bu sene Amasya’nın birinci olabileceğini söyleyen çiftçi Cemil Çelik, “bizim yaklaşık 3 bin dekar bu soğandan var şu anki dönemde sökülenden. Diğerlerinden de 3 bin dekar da kışlık soğandan, depoya koyulan soğandan. Tonajlar bu sene çok iyi 10 ton veriyor yani dönümüne.”

Uzun yıllardır soğan üretimi yapan Celalettin Çelik, “Oluzlu tarım ailesinin toplam üretimi, ekim alanı soğanda 6 bin ila 7 bin dekar. Patateste de 6-7 bin dekar. Soğan üretimimiz yıllık ortalama yılın şartlarına göre 35 ila 50 bin ton. Patates üretimimiz de yine yılın şartlarına göre 30 bin ila 35 bin ton ve burada teknolojik tarım yapıyoruz. Kaliteli toprak, hava, iklim olarak çok iyi bir bölgedeyiz. Onun için Türkiye’de belki en az bölgede en fazla ürünü yetiştiren Amasya ilidir.” Dedi.

Hasat programına katılan Amasya Valisi Önder Bakan ise, “Bugün yemeklerimize, sofralarımıza lezzet katan soğan hasadı için Amasya’da tarım il müdürlüğümüzle ve üreticilerimizle birlikteyiz. Beyaz soğan hasadının tam merkezindeyiz. Oluz köyümüzde, oluz tarımın işletmesinde bulunuyoruz. Mevsimlik işçilerimiz burada yoğun bir çalışma gösteriyorlar. Üretiyor arkadaşlarımız. Emeklerinin karşılığını almak için buradalar. Türkiye’deki soğan üretiminin yüzde 15’i Amasya ilimizden karşılanıyor. 90 bin dekarlık alanımız var. Tarım alanlarının yüzde 44’ünün, 45’inin kapalı devre sulandığı bir şehrimiz. Üretime daha büyük destek verip, tarımla uğraşan çiftçilerimizi desteklemeye, onların yanında olmaya, onları daha da fazla var etmeye çalışıyoruz doğrusu. Ülke olarak üretmemiz lazım. Bizde bu üretim aksının önemli noktalarından bir tanesindeyiz. Dediğimiz gibi ülke üretiminin yaklaşık yüzde 15’i büyük bir rakam. Amasya ili bu noktada büyük bir katkı sağlıyor. Ben her birinin emekleri için çalışanlarımızın emekleri için çok teşekkür ediyoruz. Bereketli olsun diyoruz. Rakamları istediği seviyeye ulaşsın inşallah. Karları yüksek olsun. Bizim de soframız bereketli olsun ve lezzetli olsun soğanla birlikte inşallah.” İfadelerini kullandı.

Amasya da yetiştirilen soğan depolamaya dayanıklı, kalitesi ve albenisi yüksek olduğu için ülke genelinde ve dış piyasada da tüketiciler tarafından tercih ediliyor. Amasyaobjetif

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.