AMASYA KENEVİRİNİN KATMA DEĞERİ ARTACAK

AMASYA KENEVİRİNİN KATMA DEĞERİ ARTACAK
-Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde yetiştirilen ve kaliteli ipliklere dönüşen kenevir bitkisinin farklı sektörlerdeki değeri masaya yatırıldı.
Gümüşhacıköy’de kenevir üretimi ve sanayide değerlendirilmesine yönelik önemli bir temas gerçekleştirildi. S.S. Gümüşhacıköy İp Sicim Urgan Küçük Sanat Kooperatifi yetkilileri, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Güngör Yılmaz’ı makamında ziyaret etti.
Görüşmede, son yıllarda stratejik önemi giderek artan kenevir üretimi ve bu üretimin sanayiye entegrasyonu ele alındı. Kenevirin tekstilden biyoplastik üretimine, inşaattan enerji sektörüne kadar geniş bir kullanım alanına sahip olduğu vurgulanırken, bu potansiyelin ülke ekonomisine daha fazla kazandırılması için yapılabilecek çalışmalar değerlendirildi.
Toplantıda ayrıca üniversite ile kooperatif arasında kurulabilecek iş birliği imkanları da ele alındı. Bilimsel araştırmaların sahadaki üretim süreçleriyle entegre edilmesi, yerel kalkınmanın desteklenmesi ve katma değeri yüksek ürünlerin geliştirilmesi konularında ortak projeler geliştirilmesi yönünde görüş birliğine varıldı.
Kooperatif yetkilileri, akademik bilgi birikimi ile üretim gücünün birleşmesinin bölge ekonomisi açısından büyük fırsatlar sunduğunu belirterek, bu tür iş birliklerinin artırılması gerektiğini ifade etti.
Ziyaret sonunda Prof. Dr. Güngör Yılmaz’a nazik misafirperverliğinden dolayı teşekkür edildi ve kendisi, Gümüşhacıköy’deki kenevir işleme tesisini yerinde incelemek üzere kooperatif fabrikasına davet edildi.
Gerçekleşen bu önemli temasın, hem Gümüşhacıköy’ün kalkınmasına hem de Türkiye’de kenevir sektörünün gelişimine katkı sağlaması bekleniyor.
Kaynak: Gümüşhacıköy Haber