DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

Suluovalı Muhtarlara Sağlıklı Su Semineri Verildi.

Suluovalı Muhtarlara Sağlıklı Su Semineri Verildi.
REKLAM ALANI
21.06.2019
847
A+
A-

Suluovalı Muhtarlara Sağlıklı Su Semineri Verildi.

–Suluovalı köy muhtarlarına sağlıklı ve temiz içilebilir su hakkında seminer ile uygulamalı su deposu klorlama eğitimi verildi.

Öğretmen evi salonunda düzenlenen toplantıda Amasya İl Sağlık Müdürlüğü mühendisleri, 40 köy muhtarına suyun sağlıklı, temiz ve kullanılabilir kalması ile alakalı eğitim semineri verdi. Eğitim seminerinde, su depolarının ve şebeke borularının temizliği ve suyun klorlanması ile ilgili bilgilerin yanı sıra, muhtarlara depoların havalandırılması için yapılması gerekenler ile depoların temizliğine ve klorlamaya hassasiyetle devam etmelerini istedi.

Su depolarının yılda en az iki defa temizliğinin yapılması gerektiğini belirten Amasya İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şubesi Birim Sorumlusu Dr. Özlem Gündüz, İnsan sağlığına zararlı olabilecek mikroorganizmaları ve kimyasalları içermeyen, aynı zamanda sağlık için gerekli mineralleri yeterli ve dengeli miktarda içeren suya “Sağlıklı Su” dendiğini, Yetişkin bir kişinin günlük olarak iki buçuk litreye yakın suya fizyolojik olarak ihtiyaç duyduğunu, ayrıca insanların diğer ihtiyaçları içinde suya büyük ihtiyacı olduğunu, sağlıklı suyun ise kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olması gerektiği, Hastalık yapıcı mikroorganizmalar içermemesi gerektiğini ve Suda sağlığa zararlı kimyasal maddeler bulunmaması gerektiğini anlattı.

İçme-kullanma suyu temin edilmesinden; Belediye mücavir alanlarında Belediyelerin, Belediye mücavir alanları dışında ise İl Özel İdarelerin sorumlu olduğunu, Sağlık Bakanlığının ise Belediye ve İl Özel İdarelerince temin edilen suyun kalite standartlarının belirlenmesinden, temiz, sağlıklı ve güvenilirliğini denetlemekten sorumlu olduğunu ifade eden Dr. Özlem Gündüz, “İlimiz genelinde 2018 tarihinden 15.05.2019 tarihine kadar 1459 adet Kontrol İzlemi, 551 adet Denetim İzlemi, toplamda 2010 adet numune alınmış olup, Suluova İlçemiz ve Köylerimizde aynı tarih itibariyle 114 adet Kontrol İzlemi, 34 adet Denetim İzlemi olmak üzere 148 numune alınmış ve halk sağlığı laboratuvarımız da gerekli analizler yapılmıştır. “

Su Kaynaklarının çevresel kirleticilere karşı koruma altına alınmaması sonucu hastalıklar oluşabileceğine dikkat çeken Dr. Özlem Gündüz, Depo temizliği için en ideal zaman aralığının 6 ay olduğunu ve en az yılda 2 kez yapılması gerektiğini, Özellikle sonbahar yağışlarının yoğun olduğu Ekim –Kasım aylarında ve yükseklerde karların erimeye başladığı Nisan-Mayıs aylarında depoların temizlenmesinin daha uygun olduğunu, Su Depolarının klorlama zamanının ise Deponun kapasitesine ve suyun kullanılma süresine bağlı olduğunu, Her depo dolumun da klorlama yapılması gerektiğini, bunun içinde Öncelikle otomatik klorlama cihazı kullanılması gerektiğini, Klorlama işleminde ise depo yarıya kadar suyla doldurulup hesaplanan miktarda klor eklendikten sonra üzerine su ilave edilerek deponun tam olarak doldurulması gerektiğini, Böylece depoya ilave edilen klorun depo içine eşit dağılımının sağlandığını, Klor içeren dezenfektanların bilinen patojen mikroorganizmaların birçoğuna etkili olduğunu ve bunları tamamen yok ettiğini veya üremelerini engellediğini, Klor içerikli dezenfektanların, suyun işlendiği tesisten kullanıcıya ulaştığı çeşmeye kadar sürekli dezenfeksiyon sağlayan tek yöntem olduğunu, tüm kimyasal dezenfektanların yan ürün oluşturduğunu, klorun avantajlarından birisinin de yan ürünleri en çok incelenen dezenfektan olması olduğunu, Klorun tat ve koku kontrolü sağladığını, içme sularında kötü koku ve tada neden olabilen çok sayıdaki doğal organik maddeyi (özellikle alglerden kaynaklanan) okside ettiğini, Vejetasyon sonucu meydana gelen sülfidleri ve kokuları ortadan kaldırdığını anlattı.

Su deposunun temizlenmesi ve klorlanmasının köy tüzel kişiliğinin sorumluluğunda olduğunu ve Depo temizliği ve klorlamasından bir kişinin mutlaka sorumlu olması gerektiğine dikkat çeken Dr . Özlem Gündüz, Örnek bir su deposunda olması gerekenlerin ise; “Yerleşim yerinden yüksek bir mevkide olmalı. Çevresinde sağlık koruma bandı bırakılmalı. Boya badanası yeterli olmalı. Kapı ve pencereleri korunaklı olmalı. Havalandırma borusu olmalı. Tahliye vanası ve numune alma musluğu olmalı. Depo içinde demir aksamın paslı olmaması gerekmektedir. Mümkünse depo içi fayansla kaplı olmalı. Otomatik klorlama cihazı konulmalı” dedi.

Daha sonra Suluova merkez ve köy muhtarlarına uygulamalı su deposu klorlama eğitimi verildi.

Toplantıya, Kaymakam Erdoğan Kanyılmaz, Suluova İlçe Sağlık Başkanı Dr. Mehmet Somuncu, Amasya İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Uzm. Dr. Erman Zengin, Belediye Su İşleri Müdürü Hasbi Savaş, İlçe Özel İdare Müdürü Ahmet Hakan, Ayrancı İçme Suları Birlik Müdürü Yavuz Pehlivan, Bulaşıcı Hastalıklar Çevre ve Çalışan Sağlığı Şubesi Birim Sorumlusu Dr. Özlem Gündüz, Suluova Tüm Muhtarlar Dernek Başkanı Vedat Kurt ile köy ve mahalle muhtarları katıldı.

Kaynak: AA-suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.