Muhtarlara Kene Semineri Verildi.
Muhtarlara Kene Semineri Verildi.
-Suluovalı muhtarlara Kırım Kongo Kanamalı Ateşi(KKKA) hastalığı hakkında seminer verildi.
Suluova Öğretmenevi salonunda gerçekleştirilen seminerde açıklamalarda bulunan İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Somuncu, yaz aylarının gelmesiyle kenelerin neden olduğu Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı vatandaşları uyardı.
Dr. Mehmet Somuncu, yaptığı açıklamada, mümkün olduğu kadar vatandaşların kenelerin bulunduğu alanlardan uzak durması gerektiğini söyledi.
İlçede özellikle gezi, piknik ve bahçe ve tarla işlerinin başlamasıyla vatandaşların ve çiftçilerin doğaya çıktığı günlerde son derece dikkatli olmaları uyarısında bulunan Dr. Mehmet Somuncu: “Pikniğe ve özellikle tarım arazileri gibi yerlere giden çiftçilerimiz mümkün olduğunca vücutta açık kısım kalmamasına özen göstermeli, kenelerin daha kolay fark edilmesi nedeniyle açık renkli elbiseleri tercih etmeleri gerekir. Kenelerin vücuda girebileceği yerlerin kapatılması çok önemli bir tedbirdir. Pantolon paçaları çorapların içerisine sokulmalı. Dönüşte mutlaka vücut ve elbiseler kene yönünden kontrol edilmeli, kıyafetlerde kene varsa uygun şekilde uzaklaştırılmalıdır. Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar vücutlarını, çocuklarının vücutlarını ve elbiselerini sık sık kene yönünden kontrol etmelidirler. Hayvanların üzerindeki keneye, hayvanların kan ve idrarına çıplak elle dokunulmamalıdır. Hastalığın kontrolünde özellikle çiftlik hayvanlarında kene mücadelesi önemli olduğundan hayvanlar. Tarım teşkilatının önerileri ve yardımları doğrultusunda kene ilaçları ile düzenli bir şekilde ilaçlanmalıdır” dedi.
Ülkemizin kenelerin yaşamaları için coğrafi açıdan oldukça uygun bir yapıya sahip olduğuna dikkat çeken Dr. Mehmet Somuncu: “Vücuda tutunmuş olan keneyi patlatmayın, ezmeyin, üzerine herhangi bir kimyasal madde (alkol, deterjan, sıvı sabun, gaz yağı, kolonya) kesinlikle dökmeyin ve üzerine sigara bastırmayın. Kene mücadelesinde geniş çevre ilaçlamaları önerilmemektedir. Kenelerin birçok çeşidi vardır. Ancak hangi kenenin hastalık yapıp yapmadığı anlaşılamayacağından tüm kenelere karşı aynı önlemler alınmalıdır. Yapılan kontrollerde vücudun herhangi bir yerini kene ısırmış ise Vücuda tutunan kene çıplak elle dokunmadan; eldiven, bez ya da poşet ile çıkartılmalı, çıkartılamıyorsa en yakın sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir.”
Kırım Kongo Kanamalı Ateşinin Aşısının henüz olmadığını da belirten Dr. Mehmet Somuncu; “Bugün için etkinliği kanıtlanmış ve kabul görmüş uygulanabilir bir aşısı bulunmamaktadır. Ancak aşı geliştirme çalışmaları yoğun bir şekilde devam etmektedir. Maalesef bugün için hastalığın kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Tedavi, hastaya verilen destek tedavi ile sağlanmaktadır. Kene vücuttan ne kadar kısa zamanda uzaklaştırılırsa hastalığın bulaşma riski de o kadar azalacaktır” diye kaydetti.
Kaynak: AA-suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan