ÖLEN KAYINPEDERİNİN MESLEĞİ KANSER HASTASI GELİNE TERAPİ OLUYOR




ÖLEN KAYINPEDERİNİN MESLEĞİ KANSER HASTASI GELİNE TERAPİ OLUYOR
–ÖZEL HABER: MURAT ARSLAN –Suluova ilçemizde, vefat eden kayınpederinin mesleği 1 asırlık ‘Bağdat Bakkaliyesi’ni işleten kanser hastası gelinine terapi oluyor.
Orta Mahallede yaşayan 3 çocuk annesi Fadime Özbek(47), bakkalı yaklaşık 70 yıl işleten kayınpederi vefat etikten sonra mahalle bakkalının kapatılmasına mani olup devraldı ve kayınpederinin emaneti olan mahalle bakkalı kültürünü şimdi hem yaşatıyor hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor. Bakkal’da çalışmak rahatsızlığından kaynaklanan ruhsal tükenmişliğe de engel oluyor.
1 Asırlık bakkal mesleğine sülalede ilk kayınpederinin babasının başladığını aktaran Fadime Özbek, onun vefatından sonra 2021 yılında 93 yaşında hayatını kaybeden kayınpederi İzzet Özbek’in yaklaşık 70 yıl işlettiğini, kendi eşi Mustafa Özbek’in ise özel iş yeri olduğu için bakkal dükkanını kayınpederinden kendisinin devralarak işlettiğini, üçüncü nesil olarak kendisinin bakkal kültürünü devam ettirip yaşatmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.
Bakkalı işletmeye başladıktan sonra içerisinin dekorasyonunu değiştirdiğini, ayrıca bakkala bitişik küçük bir mutfak yaptıklarını, hem bakkalı işlettiğini hem de günlük ev işlerini birlikte yapabildiğini anlatan Fadime Özbek, bakkaldaki alış verişte eskiye göre artış olduğunu, özellikle bayan mahalle komşularının her gün ziyarete geldiğini, hem alış veriş yaptıklarını hem de daha sık sık buluşup sohbet etme imkanı yaşadıklarını, bu durumdan komşu kadınların da çok memnun olduğunu ve kendisinin yanına gelerek ev dışına daha çok çıkıp sosyalleşme fırsatı bulduklarını, yaz aylarında dışarıda semaver çayı içip dertleştiklerini, bazen de gün buluşmalarını bakkalın içerisindeki mini mutfak ve dinlenme odasında yaptıklarını, komşuluk ilişkilerinde daha da zenginleşme ve mahalle huzurunda da artış yaşandığını, böylece günlerinin dolu dolu geçtiğini ve kendisini daha mutlu hissettiğini, rahatsızlığının psikolojik etkisinden ve moral bozukluğundan daha az etkilendiğini anlattı.
Kanser hastası olduğunu ve 4 yıldır tedavi gördüğünü, hastanede kemoterapi aldığını ve ilaçlar kullandığını belirten Fadime Özbek, ev işleri ve çocuklarının bakımının yanı sıra bakkal dükkanını 3 yıldır kendisinin çalıştırdığını, severek yaptığı bakkal işinin kendisine moral verdiğini ve adeta terapi olduğunu anlattı.
Fadime Özbek, ev ortamında günlerini geçirmek yerine bakkal dükkânında çalışmanın tedavi sürecini de olumlu etkilediğini, moral ve yaşama sevincini yüksek tutmasında çok faydasını gördüğünü dile getirdi.
Kayınpederinden devraldığı mahalle bakkal kültürünü üçüncü nesil olarak yaşatmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Fadime Özbek; Suluova Yeni Haber Gazetesi Muhabirine şunları söyledi:
“kayınpederim babasından kalan bu bakkalı yürüttü ölene kadar. Öldükten sonra 3 yıldır da ben yapıyorum. Çocuklarıma da ilgileniyorum. Yaşlı kayınvalidem var, ona da bakıyorum. Kendimde rahatsızım. Kanser hastasıyım. Kanser hastası olmama rağmen bakkala devam etmek istiyorum. Burası bana çok iyi geliyor. Terapi gibi geliyor. Sağlığım elverdiği sürece çalıştırmak istiyorum.” Diye kaydetti.
Fadime Özbek; “bakkal yorucu ama ben hastalığıma iyi geldiği için devam ettirmek istiyorum. Hem bütçeme katkı sağlıyorum hem de en büyük şeyim hastalığıma iyi geldiği için moralimi yüksek tutuyorum. Onun için de sağlığım elverdiği sürece bu işe devam etmek istiyorum. Bakkal kültürünü bırakmak istemiyorum. Bu kayınpederimin mesleğini sağlığım elverdiği sürece devam ettirmek istiyorum. Mahalle bakkal kültürünü sağlığım elverdiği sürece devam ettirmek istiyorum” dedi.
Hastalığına rağmen bakkal kültürünü yaşatan Fadime hanımın yaşama sevinci ile özverisinin örnek olduğuna vurgu yapan komşusu ve müşterisi Kadriye Akyüz(60) ise; “Bakkal İzzet amcadan sonra gelini Fadime hanım bakkalımızı işletiyor ve çok memnunuz. Bir bayan olarak kayınpederinden aldığı mirası taşıyor. Kadınlarımız çok güçlüdür. Ev, iş hayatında ve ekonomide eşlerine yardımcı olurlar. Rahatsızlığımız olsa bile Fadime hanım gibi ayakta durmayı başarıyoruz.” Diye konuştu.
Çocukluğundan itibaren 40 yıldır mahalle bakkalından alış veriş yaptığını, bir bayanın bakkal kültürünü yaşatmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirten müşteri Özder Özzengin(63); “mahalle bakkalı mahallemizin değeridir. İzzet amcamızdan beri biz buraya 40 yıldır gidip geliyoruz. Çocuklarımızı güvenebildiğimiz ve gönderebildiğimiz çok sevdiğimiz bir yerdir burası. Fadime ablamız tabi ki kayınpederinden devralıp bu işi devam ettirmektedir. Çok güzel ve titiz şekilde, düzenini de çok güzel yapmış. Yani bir bayanın elinin değmesi ve bayanın devam ettirmesi çok güzel bir şey. Mahalle bakkalı değerlerimizi öldürmememiz lazım bizim. Alış verişimizi devam ettirmemiz lazım. Kayınpederi öldükten sonra bu bakkalı devam ettirmesi, yaşatması ve diğer bayanlara da örnek olması, evine, eşine ve çocuklarına destek çıkması, bir hanım elini buraya değmesi çok önemli bir şey. Mahalle bakkalı kültürünün yaşatılması ve devam ettirilmesi çok önemli bir şey.” İfadelerini kullandı.
Kaynak:Suluovayenihabergazetesi-AA/Murat Arslan