DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

SULUOVA YENİ ŞEKER CAMİ ANA KUBBE YAPIMI BAŞLADI

SULUOVA YENİ ŞEKER CAMİ ANA KUBBE YAPIMI BAŞLADI
REKLAM ALANI
01.12.2021
674
A+
A-

SULUOVA YENİ ŞEKER CAMİ ANA KUBBE YAPIMI BAŞLADI.

– Suluova Şeker Cami Yaptırma ve Yaşatma Derneği Başkanı Hasan Basri İnan, İlçemiz 15 Temmuz Demokrasi Meydanı yanında yapımı hızla devam eden Yeni Şeker Cami kaba inşaatı %99’unun tamamlandığını ve son Ana Kubbe yapımının ise başladığını belirtti.

Cami inşaatı kapsamında kubbelerin kurşun yapımları için başlatılan “Vakit Hayır Vakti”, “Hep Birlikte Hayırda Yarışalım” bağış kampanyasının devam ettiğini ifade eden Dernek Başkanı Başkan Hasan Basri İnan, 15 Temmuz Demokrasi Meydanı yanında cami oturum alanı 1.850 metre kare olan ve toplamda 3.250 metre kare bir alan üzerine 2018 yılında inşaatının başlayıp, 16 Ocak 2019’da ise temeli atılan 3 bin 500 kişilik kapasitesi ile Amasya bölgesinin en büyük mabedi konumundaki ilçemizin yeni silueti Yeni Şeker Cami inşaatının hızla sürdüğünü,  Camide sosyal ve kültürel alanlar olarak 500 metre karelik toplantı salonu, 1.000 metre kare gençlik merkezi, 400 metre kare içerisinde 51 adet bay-bayan ve engelli tuvaleti ile 46 adette abdest alma yerleri, lav bağlar, Gasilhane, morg ve enerji odası ile görevli odalarının bulunduğunu söyledi.

-ÇAMİ ÜSTÜ 18 KÜÇÜK, 11 ÇEYREK, 4 YARIM VE 1 ANA KUBBE İLE ÖRTÜLÜYOR.

Hasan Basri İnan açıklamasında; “Selçuklu ve Osmanlı mimari özelliklerinde projelendirilen, İlçemizin 60 yıllık özlemi olan ve şehrimizin yeni simgesel yapısı Yeni Şeker Cami beton direkler arası tuğla duvarlarla çevrilecek olup 4 fil ayağından oluşan sütunlarla desteklenen çatı üzeri 11 adet çeyrek kubbe, 18 adet küçük kubbe, 4 adet yarım kubbe üzerine yüksekliği 37 metre ve çapı 15 metre olan 1 adet ana kubbe ile kapatılacak. Yerden yüksekliği 56 metre olan 4 şerefeli 2 adet de minaresinin bulunuyor. Cami sosyal alanlar ve insani ihtiyaçlar kapsamında bakıldığında Suluova Şehir merkezinin de bir çok ihtiyacını gidererek Suluovamıza da 15 Temmuz Demokrasi Meydanı ile birlikte yeni bir yaşam alanı ve şehir kimliği kazandıracaktır.” Dedi.

-KUBBE, YAPININ AĞIRLIK MERKEZİNİ OLUŞTURUR.

Camilerin üzerini öreten kubbeyle özdeşleştirildiğine dikkat çeken Hasan Basri İnan, “Kubbe, mimaride örtü olarak kullanılan yarım küre biçimindeki unsurdur. Kubbe günümüzde camileri tanımlayan en önemli yapı elemanından biri olup ona kimliğini kazandıran en önemli unsurdan biridir. Kubbe, camilerin üst örtü sistemlerini kapatarak korur ve estetik bir görüntü oluşturur. Kubbeli yapı, cami mimarisinin değişmez unsuru olup Kubbe, sadece bir mekân örtüsü olarak değil, aynı zamanda Camiler, üzerini örten kubbeyle özdeşleştirilir. Cami gibi yapılarda kubbe, minare, kemer gibi unsurlar geleneksel kültürümüzü yansıtır. Kubbenin dini yapılarda kullanılmasında sembolik anlamı ve insanlarda yarattığı etki önemlidir. Yapının merkezi noktasındaki kubbe tüm yapının en önemli unsuru olup Kubbe, cami mimarisindeki en belirleyici elemanlardan biridir. Dini ibadetin yanı sıra insanların bir araya geldiği kamusal alanlar olan Cami yapımında Kubbe, büyük boyutlarda ele alınmakta ve yapının en belirgin unsuru haline gelmektedir. Camiyi tanımlayan ve diğer yapılardan ayırt edilmesini sağlayan Kubbe, yapının da ağırlık merkezini oluşturur.” Diye kaydetti.

Cami inşaat kabasının %99’unun tamamlandığını ve Aralık ayında ise %100’nün bitirileceğini ifade eden Hasan Basri İnan, daha sonra başlatılan “Vakit Hayır Vakti”, “Hep Birlikte Hayırda Yarışalım” bağış kampanyası katkıları ile kubbelerin kurşun yapımının ve diğer ince işçiliğinin yapımına başlanacağını, Cami altında ki konferans salonu olarak planlanan alanın ise cami hizmete açılıncaya kadara geçici olarak mescit olarak kullanılmak üzere yapılmakta olduğunu ve Aralık ayında tamamlanarak ibadete açılacağını, Cami altında 51 adet bay-bayan ve engelli tuvaleti ile 46 adette abdest alma yerlerinin yapımının ise devam ettiğini, tüm hayırseverleri “Vakit Hayır Vakti” sloganıyla başlatılan yardım kampanyasına destek olmaya çağırdı.  

Kaynak:Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.