DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

Suluova’da kış hazırlıkları yoğun sürüyor

Suluova’da kış hazırlıkları yoğun sürüyor
REKLAM ALANI
07.09.2020
877
A+
A-

Suluova’da kış hazırlıkları yoğun sürüyor.

-Suluova ilçemizdeki mutfaklarda kış hazırlıkları başlarken yoğun olarak tüketilen tarhana, salça ve kuşburnu yapımı devam ediyor.

Yeni Mahallede babadan kalma taş değirmeni çalıştıran “Setenci Kezban” olarak tanınan Kezban Çetin(60), ev hanımlarının çoğunluğunun Mayıs ayı ile birlikte tarhana, salça, kuşburnu, turşu, bulgur ve yarma gibi kışlık yiyeceklerini hazırlamaya başladığını söyledi.

Vefat eden babasının yanında küçük yaşta başladığı baba mesleği değirmenciliği 52 yıldır severek sürdürdüğünü belirten Kezban Çetin; “52 Yıldır biz bu işlerle uğraşıyoruz. Babamla beraber çalışıyorduk. Babam öldükten sonra da kendim devam ettirmeye karar verdim babamın işini. Ben bu işi seviyorum. Baba mesleği kapanmasın dedim. Çalışmaktan da gurur duyuyorum. Çalışmayı gerçekten çok seviyorum. Bana kimse dur demese. ‘Dur’ denince de kızıyorum. Ben durursam hasta olurum. Çalışırken daha sağlıklı oluyorum. Ben hizmet etmeyi seviyorum.” Dedi.

Kezban Çetin, iş yerindeki babadan kalma buğday değirmenine ilerleyen yıllarda salça, kuşburnu, yarma, bulgur, mısır unu, nohut elekleme, civciv yemi, haşhaş ve et çekme makinesi ilave ettiğini söyledi.

-“tarhanaya çok talep var.”

Her çeşit makinesinin bulunduğunu, yıl boyunca değirmeninde çalıştığını, kış hazırlıkları dolayısıyla özellikle yaz aylarında yoğun çalıştığını ifade eden Kezban Çetin; şunları kaydetti: “Mayıstan sonra havalar güzel oldu mu ilk işimiz tarhana yapmaya başlamaktır. Tarhana işimiz halen devam ediyor. Tarhanaya çok talep var. Şimdi kuşburnu başladı. Kuşburnu sıkıyorum, salçalık domates sıkıyorum. Bir yılda tarhana 3 tona yakın oluyor. 3 Aya yakındır gece gündüz hiç durmadan tarhana yapıyorum. Bir ton da satılık salça oluyor. Bir, bir buçuk tona yakında kuşburnu ezmem oluyor, onları da yapıyorum. Ayrıca yarma, bulgur ve haşhaş çok kavuruyorum, dövüyorum. Ev nişastası yapıyorum. Gücümün yettiği kadar çalışmaya devam ediyorum ve devam edeceğimde.“ Diye konuştu.

-“kendi elinle yaptığın salça daha sağlıklı oluyor.”

4 Hanenin yıllık salça ihtiyacını karşılamak için düzenli olarak değirmene salçalık domates çektirmeye gelen Amasya Değirmendere Köyünden Selahattin Alkan(61), “buraya yıllık salçamızı yaptırmaya geldik. Her sene bu zamanlarda geliyoruz. Genelde salçalık domatesi kendimiz üretiyorduk. Bu yıl olmadı ve satın aldık. Salçamızı bu şekilde karşılıyoruz. Ben 223 kilo domates getirdim, tahminen 25-30 kilo salça olur. 3-4 Hanenin salça ihtiyacını karşılayacak. Kendi elinle yaptığın sağlıklı oluyor. Önceden hazır alıyorduk. Ama tam istediğimiz gibi sağlıklı olmuyor yada küfleniyor, sulu kalıyordu. İstediğimiz gibi olmuyor. Elimizle yaptığımız salça daha güzel oluyor.” Dedi.

Değirmenci Keziban Çetin’in çalışkan ve dürüst esnaf olduğunu belirten Selahattin Alkan, “her sene geliyoruz buraya. Memnunuz, güzel esnaflığı. Buradan yarma, bulgurda alıyoruz. Teşekkür ediyoruz kendisini. Bayan olarak bu işi yapıyor olması çok çok daha güzel. Bir şekilde aile ekonomisine katkıda bulunuyor. İşçiliği güzel, yardımcı oluyor her şekilde.” ifadesini kullandı.

Akören Köyünden değirmene buğday çektirmeye gelen Mustafa Topal(33) ise, her yıl kış öncesi yarma-bulgur çektirmek için Setenci Kezban’a buğday getirdiklerini, onun yaptığı yarma ve bulgurun daha sağlıklı ve lezzetli olduğunu, çarşı-pazardan hazır yarma-bulgur almadıklarını, kendi ürettikleri doğal ve katkısız buğdaydan elde etmek için Setenci Kezban’a çektirmeye getirerek ihtiyaçlarını karşıladıklarını aktardı.

Kaynak: AA-Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.