DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

Yeni Çeltek’te, 53 Yıl Önce Grizu’da Şehit Olan Madencinin Cesedi Bulundu.

Yeni Çeltek’te, 53 Yıl Önce Grizu’da Şehit Olan Madencinin Cesedi Bulundu.
REKLAM ALANI
19.12.2018
1.548
A+
A-

Yeni Çeltek’te, 53 Yıl Önce Grizu’da Şehit Olan Madencinin Cesedi Bulundu.

-Merzifon Yeni Çeltek Kömür İşletmesinde gece vardiyasında çalışan işçiler, 1965 yılındaki grizu patlamasında Şehit olan bir Madencinin cesedini buldular.

Gece vardiyasında çalışan ve yer altında kömür çıkaran madenciler, bir süre sonra yaptıkları kazıda bareti, kazma ve küreği yanında, tam çürümemiş madenci cesedine ulaştı.

Bulunan madenci cesedin, 19 Mart 1965'te Maden işletmesinde meydan gelen grizu patlamasında yer altındaki 129 işçiden şehit olan 69 işçilerden cesedi bulunamayan ve yer üstüne çıkarılamayan 10 işçiden birine ait olduğu düşünülüyor.

Olay dün gece vardiyasında meydana geldi. Gürmin Enerji A.Ş. şirket tarafından çalıştırılan Yeni Çeltek Kömür İşletmesinde, gece vardiyasında çalışan bir işçi, yer altında kömür çıkardığı sırada bir cesetle karşılaştı.

Cesedi bulun Maden İşçisi, tam çürümemiş, yanında bareti, kazma ve küreği olan erkek cesedini bulması üzerine ilgili yetkililere haber vermesi üzerine konuyla ilgili savcılık bilgilendirildi.

Daha sonra, Savcılığın talimatı ile cesedin çıkarılması için çalışma başlatıldı.

Cesedin 53 yıl önce 1965 yılında ki 69 işçinin hayatını kaybettiği grizu patlamasında cesedi madenden çıkarılamayan 10 işçiden birine ait olduğu ihtimali üzerinde duruluyor.

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yeni Çeltek Şube Başkanı Cemil Güven, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arşivlere göre, cesedin bulunduğu bölümde 19 Mart 1965 yılında grizu patlaması meydana geldiğini ve kazada yer altındaki 129 işçiden 69 işçinin şehit olduğunu söyledi.

İşçilerden 10 tanesinin cesedinin madenden çıkarılamadığını belirten Cemil Güven, söz konusu cesedin bulunduğu ocakta daha önce başka bir kazanın yaşanmadığına, dolayısıyla bulunan cesedin 1965 yılındaki grizuda hayatını kaybeden ve cesedi çıkarılamayan madenciye ait olabileceğini belirtti.

– "Burayı hem iş yerim, hem babamın mezarı olarak görüyordum"

Olayı duyması üzerine Yeni Çeltek İşletmesinde gelen emekli madencilerden Bekir Arslan, 1965 yılındaki grizu patlamasında babası Yusuf Arslan'ın göçük altında kaldığını ancak cesedine ulaşılamadığı için yer üstüne çıkarılamadığını anlattı.

Kendisinin de Yeni Çeltek Maden Ocağında çalıştığını ve emekli olduğunu anlatan Bekir Arslan, "Arşivlerde babamın kayıtlarına ulaşmadım ancak burada göçük altında kaldığını biliyoruz. Cesedi bulunan ve çıkarılan kişi babamız da olabilir. Onun için geldik ve sonucu bekliyoruz. Yıllardır sürekli içimizde bir acı vardı, bu hiç eksilmedi. Ben burada madende çalışırken hep, 'Babamın mezarında çalışıyorum' derdim. Cesedi çıkmadığı için. Burayı hem iş yerim hem babamın mezarı olarak görüyordum. Şayet bulunan babama aitse en azından bir mezarı olacak ve bulunamamasından dolayı yıllardır içimizdeki acı hafifleyecek" dedi.

Savcılığın talimatı ile Jandarma ve işletmedeki yetkililerin nezaretinde 53 Yıl sonra Cesedi maden ocağından çıkarılan şehit madencinin kimliğinin tespit edilebilmesi için Adli Tıp Kurumunca incelemelerin yapılacağı bildirildi.

Kaynak:AA-Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.