DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

REKTÖR TURABİ, SULUOVA MYO’DA KURULAN SÜLÜN ÇİFTLİĞİNİ İNCELEDİ

REKTÖR TURABİ, SULUOVA MYO’DA KURULAN SÜLÜN ÇİFTLİĞİNİ İNCELEDİ
REKLAM ALANI
15.04.2025
146
A+
A-

REKTÖR TURABİ, SULUOVA MYO’DA KURULAN SÜLÜN ÇİFTLİĞİNİ İNCELEDİ

-Amasya Üniversitesinden Bir İlk Daha: Suluova MYO’da yeni kurulan Sülün Çiftliğini Rektör Turabi yerinde inceledi.

Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Kurt, Prof. Dr. Hakan Yalçın, Genel Sekreter Osman Akbaş ile birlikte Suluova MYO bünyesinde ilk kez kurulan Sülün Çiftliğinde incelemelerde bulundu.

Suluova MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Murat Karavin ile Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Kırıkçı’dan Sülün Çiftliği hakkında bilgi alan Rektör Turabi, “Konya’dan sonra ilk defa üniversite içerisinde kurulmuş ikinci sülün çiftliğini, Amasya Üniversitesi Suluova MYO bünyesinde kuruldu. Suluova Meslek Yüksekokulu’nda kurulan Sülün Çiftliği, ilk damızlık sülünlerine kavuştu. 50 dişi, 10 erkek olmak üzere toplam 60 damızlık sülün ile üretime başlanan çiftlikte, ilk günde 36 adet yumurta alındığını ve hayvanların yeni ortamlarına hızla uyum sağladığı gözlemlendiklerini ve sülünlerin etinden ve tüyünden faydalanacağını söyledi.

Rektör Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, “Suluova MYO öğretim üyelerinden Doç. Dr. Gözde Kılınç koordinatörlüğünde çiftliğimiz üretime devam edecek. Ben bu bağlamda, projede emeği geçen Prof. Dr. Hakan Yalçın, Prof. Dr. Kemal Kırıkçı, Dr. Öğr. Üyesi Murat Karavin ve Doç. Dr. Serdar Sarı’ya katkılarından dolayı teşekkür ediyor, sülün yetiştiriciliğinde bölgesel kalkınmaya katkı sağlayacak bu girişimin hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Kırıkçı ise, “Bu alanda 30 yıldır çalışmalar yapıyorum. Sülün üretimindeki en büyük amacımız, bu hayvanlar üzerinde çeşitli bilimsel araştırmalar gerçekleştirmek ve Türkiye’de yetiştiriciliğine katkıda bulunmaktır. Daha önce Selçuk Üniversitesi’nde bir çiftlik kurduk ve başarılı olduk. Bu başarımızı ve tecrübemizi Amasya Üniversitesi’nde gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz.” şeklinde konuştu.

Suluova MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Murat Karavin ise yaptığı konuşmada, “Projenin başlangıç aşamasında ilk olarak et ve yumurta üretimi planlanmış olup, üretilen ürünlerin halkımızın tüketimine sunulmasıyla, kaliteli ve doğal gıda ürünlerine erişim sağlanması hedeflemekteyiz. Aynı zamanda konuya ilgi duyan vatandaşlarımıza damızlık temini ve yetiştiricilik eğitimi konularında destek sunulması planlanmaktadır. Proje kapsamında ayrıca Suluova MYO Veterinerlik Bölümü öğrencileri alternatif kanatlı yetiştiriciliği ve mesleki uygulama dersleri kapsamında teorik bilgilerini pekiştirecekler. Proje, yalnızca üretimle sınırlı kalmayıp, aynı zamanda iki üniversitenin ortak çalışmaları ile biyolojik ve ektoparazitlerle mücadele, karkas kalitesinin ve verimin artırılması, davranış ve genetik özellikleri gibi konularda da bilimsel araştırmalar yapmayı amaçlamaktadır” dedi.

Ziyaret kapsamında, sülün yetiştiriciliği alanında yürütülecek projelere dair fikir alışverişi yapıldı.

Kaynak :Suluovayenihabergazetesi-AA/Murat Arslan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.