DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

Çevre Şehircilik Müdürlüğünden Suluova’ya hava uyarısı.

Çevre Şehircilik Müdürlüğünden Suluova’ya hava uyarısı.
REKLAM ALANI
15.11.2017
803
A+
A-

Çevre Şehircilik Müdürlüğünden Suluova’ya hava uyarısı.

-Amasya Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Suluova ilçemizde ki hava kalitesi hakkında bir basın açıklamasında bulundu.

Konu hakkında yapılan basın açıklamasında Amasya Çevre Ve Şehircilik İl Müdürlüğü, şunları kaydetti:

“Son günlerde İlimiz Merkez, Suluova ve Merzifon ilçelerinde bulunan hava kalitesi izleme istasyonlarından alınan partikül madde (toz) veri değerinde artışlar meydana gelmektedir.

Ulusal Hava Kalitesi İzleme Ağı üzerinden alınan Hava Kalitesi İndeksi Verilerine göre; İl Merkezi ve Merzifon ilçesi “Hassas” Uyarısı verirken, Suluova ilçesi ise “Sağlıksız” Uyarısı vermektedir.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü resmi internet sitesinden alınan bilgilere göre; Arabistan ve Sahra gibi çöl alanlarından kalkan tozların İlimiz de dahil olmak üzere Ülkemizin büyük bir bölümünü etkilediği görülmektedir. Bununla birlikte, günün birçok saatinde meydan gelen orta şiddetteki inverziyon (sıcaklık terslemesi) olayı nedeniyle hava kirleticileri yer seviyesinde tutunarak birikmekte, atmosferde dağılamamakta ve kirliliğin daha yoğun hissedilmesine sebep olmaktadır.

Özellikle İl merkezi topografik yapısı; il merkezini çevreleyen ve sarp topografyayı oluşturan dağlık alanlar ile kuşatılmış olması, hava kirliliğine en müsait yapı olan dik dağlarla kesilen vadi şehir durumunda olması ve yeterli hava akımının sağlanamamasından dolayı kış aylarında hava kirliliğinin artmasında rol oynamaktadır. Kış mevsiminde yaşanan sisli, puslu, rüzgarın hızının çok düşük ve inverziyonun olduğu günlerde havadaki kirlilik parametreleri hemen dağılmamakta, atmosferde asılı kaldıklarından etkili olabilmektedir.

Öte yandan, kış aylarının gelmesi ile birlikte ısınma amaçlı kömür kullanımında artışlar meydana gelmektedir. Mevzuata uygun kömür kullanılmaması, yasak madde yakımı, baca, soba temizliği ve kalorifer bakımı yapılmaması gibi hususular hava kirliliğini arttırmaktadır.

-“HAVA KİRLİLİĞİNE KARŞI ALINACAK TEDBİRLER”
Bu bağlamda atmosferik hava koşulları göz önüne alınarak 26-31/10/2017 tarihleri arasında Vatandaşlarımızın hava kirliliğinin insan sağlığına muhtemel etkilerinden korunması ve olabilecek olumsuzlukların önüne geçilmesi için aşağıdaki tedbirlere uymaları önem arz etmektedir:

1-Dış ortam sıcaklığının gece ve gündüz 150C nin üzerinde olduğu günlerde kalorifer ve sobalar yakılmamalıdır.

2-Kalorifer ve sobalar; bina içi ortam sıcaklığı işyerlerinde 180C, konutlarda ise 200C den yukarı olmayacak şekilde yakılmalıdır.

3-Suluova ilçesinde; Isınma amaçlı kullanılan tüm kalorifer kazanları ve sobalar günde 8 saati geçmeyecek şekilde (sabah 4 akşam 4saat) yakılacaktır. Teknik bakımdan sönmesi sakıncalı yakma kazanları ise toplum sağlığı bakımından yaşanabilecek olumsuz gelişmeler göz önüne alınarak minimum düzeyde yakılacaktır.

4-Suluova İlçesinde; 2. ve 3. sınıf Gayri Sıhhi Müesseseler ile Resmi (hastaneler, öğrenci yurtları, ilk ve orta dereceli okullar, yatılı okullar, huzurevleri hariç) ve Özel Binalarda kalorifer ve sobalar %50 kapasite ile yakılacaktır.

5-Mümkün olduğunca toplu taşıma araçları kullanılmalı. Çocuk, hamile ve yaşlılar ile solunum yolu rahatsızlığı ve kronik rahatsızlığı olanlar zorunlu olmadıkça dışarı çıkmamalıdır.

6-İlk ve orta öğrenim öğrencilerinin açık alanda uzun süre tören yapmaları uygun görülmemektedir.

7-İlimizin meteorolojik verileri ve topoğrafik yapısı dikkate alınarak kirli havanın zararlarına karşı insan sağlığını korumak amacıyla vatandaşların yoğun olarak dışarıda bulundukları saatler olan sabah 06:00 – 09:00 ve akşam 16:00 – 19:00 saatleri arasında kalorifer ve sobaların ilk ateşlemeleri veya kömür ilavesi yapılmayacaktır. Bu saatlerden önce veya bu saatlerden sonra kalorifer ve sobaların ilk ateşlemeleri veya kömür ilaveleri yapılabilir.

8-Hastaneler, yatılı ve gündüzlü okullar, öğrenci yurtları, yaşlılar ve güçsüzler yurtları, kreşler, terminaller ve kolluk binaları kalorifer ve sobalarının iç ortam sıcaklığı 200C den yukarı olmayacak şekilde devamlı olarak, ancak hava kirliliğine neden olmayacak şekilde yakılmalıdır.

9-Kullanılmış mineral ve madeni yağlar, ömrünü tamamlamış araç lastikleri, araba plastiği parçaları, tezek, katı atıklar ve tekstil artıkları, kablolar, ıslak odun, boyalı odun, plastik, lastik, kauçuk, kablo, naylon vb., toksin içerikli atık malzemeler, ev eşyaları ve yemek atıkları gibi evsel atıklar , özel atıklar, tıbbi atıklar, asfalt ve asfalt ürünleri, boya ve boya ürünleri, fuel-oil kapları ile kömür torbaları sobalarda veya kalorifer kazanlarında, çöp bidonlarında, açık alanlarda vb. yerlerde ısınma amaçlı yakmak yasaktır. Tespit edilenler hakkında idari işlem uygulanacaktır.

Kamuoyuna önemle duyurulur.”

Kaynak:AA-Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.