SULUOVA MYO’DA KURULAN TAM OTOMASYONLU HİDROPONİK SERADA ÜRETİM BAŞLADI
SULUOVA MYO’DA KURULAN TAM OTOMASYONLU HİDROPONİK SERADA ÜRETİM BAŞLADI
-Avrupa Birliği(AB) tarafından desteklenen 258.512,00 Avro bütçeli Suluova Meslek Yüksek Okulu proje ofisi tarafından hazırlanarak sunulan ve Amasya Üniversitesi tarafından uygulanan “Akıllı Seralar, Üreten Kadınlar, Güçlü Yarınlar” projesi kapsamında kurularak üretimin başladığı tam otomasyonlu hidroponik serada ilk ürün olarak marul yetiştirildi.
Suluova MYO Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Murat Karavin, proje aşamaları, kurulan sera ve üretim uygulaması hakkında bilgilendirmelerde bulundu.
Suluova Meslek Yüksek Okul bahçesinde kurulan serada incelemelerde bulunan Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, 120 metre kare alanda kurulan serada ilk etapta 600 kök marul yetiştirildiğini, ileriki tarihlerde ise çilek gibi sera ürünleri yetiştirileceğini ve ürünlerin MYO iktisadi işletmesinden satışının yapılacağını söyledi.
Üniversite tarafından yürütülen projenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Dış İlişkiler Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü tarafından desteklendiğini belirten Rektör Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, yaptığı açıklamasında; “Bu projemiz kapsamında Suluova Meslek Yüksekokulu Yerleşkesinde kurulan 120 m2’lik tam otomasyonlu hidroponik sistem seramızda başlayan üretim halen devam ediyor. Bu sera ile proje kapsamında eğitimlerimiz verildi. Eğitimler sonrasında, Suluova Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü öğrencilerimiz Tarım 4.0 kapsamında yeni teknolojileri tanıma ve kullanma imkanına da sahip oldular. Öğrencilerimiz açısından da en büyük kazançlarından ve bizim de kazanımlarımızdan birisi oldu. Üniversite olarak ilçelerimizi de aktif şekilde kullanarak sosyal sorumluluklarımızı yerine getirmeye çalışıyoruz. “ dedi.
Seranın tam otomasyonlu hidroponik sistemli olduğunu anlatan Rektör Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, “Kapalı alan hidroponik seraların pestisit, hava kirliliği, su kirliliği vb. kirlilik etmenlerinden etkilenmemesi son derece bizlere için önemli. Serada bitki gelişim seviyelerinin kontrol edilebilir olması, yetiştirilen bitkilerin özellikle kendi bitkinin isteklerine uygun gelişme ortamının sağlanabilmesi, suyun devir-daimli kullanılmasına bağlı olarak su tasarrufu da aynı zamanda sağlaması acısından avantajlı bir projemiz gerçekleşti.” İfadelerini kullandı.
Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü 2. sınıf öğrencisi Nazım Kutlu ise, “burada yetiştirdiğimiz ürünlerin hastalıklardan en az şekilde etkilenmelerini engellemek amacıyla bu sistem daha uygun. Öbür türlü yabancı otlar çıkıyor, ondan sonra türlü türlü hastalıklar oluyor. Ama burada her şeyi sistemimizden bütün değerlerini kontrol ederek bu ürünü en kısa zamanda nasıl yetiştirebileceğimize karar verebiliyoruz. Teknik bilgileri uygulayarak ürünü yetiştirmek ve bu konuda bilinçli üretim yapmak güzel bir duygu uyandırıyor bizde. Çünkü ne yaptığımızı, bitkiye ne verdiğimizi, zararlı mı, yararlı mı olduğunu biliyoruz. Bu bizim eğitim ve ileriki hayatımızda bilinçli üretim yapmamıza ve bilinçli bir toplumun yetişmesini katkı sağlar.” Dedi.
Sera incelemelerinde İlçe Tarım ve Orman Müdürü Tacettin Özmen, proje paydaşı iş insanı Arslan Zennun, Üniversite ve Yüksek okul öğretim üyeleri, proje ekibi ile öğrencilerde yer aldı.
Kaynak:Suluovayenihabergazetesi-AA/Murat Arslan