SULUOVA’DA 1 ASIRLIK ATA ‘YADİGAR’I MESLEĞİ 4. KUŞAK DEVAM ETTİRİYOR
SULUOVA’DA 1 ASIRLIK ATA ‘YADİGAR’I MESLEĞİ 4. KUŞAK DEVAM ETTİRİYOR
-ÖZEL HABER: MURAT ARSLAN -Suluova ilçemizde 1 asırlık ata ‘Yadigar’ı mesleği 4. kuşak torun sürdürüyor.
Orta Mahallede “Yadigar Erkek Kuaförü” isimli işyerinde faaliyet gösteren 5 çocuk babası Hüseyin Sayar(66), mesleği 4. kuşak oğluna devretti.
Osmanlı döneminde Amasya Taşova ilçesi Sonusa köyünde(şimdiki adı Uluköy köyü) merhum dedesi Abbas Sayar’ın(Berber Abbas-lakabı) sülalede mesleği ilk yapmaya başlayan kişi olduğunu anlatan Hüseyin Sayar, dedesinin ardından babası Ömer Sayar’ın, babasından sonra kendisinin ve şimdi de oğlu İbrahim Sayar’ın berberlik mesleğini yaptığını ve halen oğlu ile birlikte çalıştıklarını söyledi.
-ATALARINDAN DEVRALDIKLARI MESLEĞİ 4. KUŞAKTIR DEVAM ETTİRİYORLAR.
Berbercilik sanatının Sayar sülalesinin nesilden nesile devredilen bir gelenek ve kültür şeklinde devam ettiğine vurgu yapan Hüseyin Sayar, kendisi ve oğlu ile birlikte Sayar sülalesinde toplamda ise 9 kişinin berberlik ve kuaförlük yaptığını, Osmanlı döneminde başlayan mesleğin günümüzde 4. kuşakta da yaşatıldığını kaydetti.
Köylerinde berberlik yapan babası Ömer Sayar’ın yanında 1970 yılında 12 yaşında iken çırak olarak mesleğe başladığını, 1986 yılında ise taşındığı Suluova ilçesinde kendi iş yerini açtığını, 54 yıldır berberlik yaparak dede ve baba mesleğini devam ettirdiğini aktaran Hüseyin Sayar, bir asrı aşkın geçmişi olan ata yadigârı mesleği devam ettirmekten ve kendi oğluna da aktarmaktan büyük memnuniyet duyduğunu söyledi.
-ATA MESLEĞİ ALTIN BİLEZİK.
Ata yadigârı berberlik sanatının bir altın bilezik olduğuna dikkat çeken Hüseyin Sayar, AA muhabirine şunları kaydetti: “dedem askerde berberliği orada öğrenmiş. Taşova’nın Sonusa köyünde devam ettirmiş. Bu arada oğlu Ömer Sayar’a da öğretmiş. Ondan sonra babam da(Ömer Sayar) bizlere öğretti. Bizde bu işi devam ettiriyorduk sonradan benim oğlum İbrahim Sayar’a bizde öğrettik. Mesleğin her zaman kolumuzda altın bilezik olduğunu babamız bize tavsiye ederdi. Bu mesleği atalardan devam ettirip gidiyoruz. Bu mesleği sevdiğimiz için seve seve yapıyoruz. Yaşımız elverdiği müddetçe, sağlığımız sıhhatimiz elverdiği müddetçe bende devam edeceğim ve oğluma devrettim. Sülalece bu mesleği devam ettiriyoruz. Ve 4. Kuşak olan evladımıza da öğrettik. Onunla da beraber çalışıyoruz. Ve mesleğimizden memnunuz.” Dedi.
Devraldığı asırlık ata mesleğini 4. nesil-kuşak olarak yaşatmaktan gurur duyduğunun altını çizen Hüseyin Sayar’ın oğlu İbrahim Sayar(36) ise, “yaklaşık 20 yıldır bu mesleği yapıyorum. 3 Çocuk babasıyım. Çocuklarım ve evimin geçimini bundan sağlıyorum. Yani 4. Kuşak nesil olarak ta bu mesleği yapmaktan gurur duyuyorum. Dedelerimin, atalarımın mesleklerini devam ettirdiğim için çok mutluyum. Sonuçta helal bir kazanç, kimseye muhtaç değiliz. Saygın bir meslek sonuçta.”
-İŞYERİNİN “YADİGAR ERKEK KUAFÖRÜ” İSMİ, ATALARA VEFA GÖSTERGESİ.
Atalarının mesleği olması nedeniyle işyerlerinin adını onlara vefa göstergesi olarak “Yadigar” ismi koyduklarını belirten İbrahim Sayar; “İşyerimizin adını 4. Kuşak dededen yadigar olduğu için “Yadigar Erkek Kuaförü” koymak istedik. Bu sebeple de koyduk. Yani atadan, dededen yadigar olduğu için, onlara bir minnet borcu olarak “Yadigar Erkek Kuaförü” adını koyduk. Bundan dolayı çok mutluyuz. Kazancımızı helal yol ile kazanmaya çalışıyoruz.” İfadelerini kullandı.
Yadigar Erkek Kuaförüne ailece traş olduklarını belirten müşteri 3 çocuk babası Muhammed Çelik de; “Hüseyin abi benim 30 yıllık berberim. Bundan öncede rahmetli babamın berberiydi. Benim oğlumun berberi de oğlu İbrahim. Bir asırdan fazla da berber bir aileymiş zaten. Temizlik acısından, ahlakı da çok önemli, ahlaki acıdan, biz böyle ailecek seviyoruz. Disiplinliler, müşteriye saygılılar. Yani bize berberden ziyade abi, kardeş gibidir. Bir asırdan fazlada bu mesleği götürmelerinden dolayı gerçekten tebrik ediyorum.“ şeklinde konuştu.
-ESKİDEN KOYUN KIRKMA MAKASIYLA SAÇ TRAŞI YAPILIYORDU.
40 yıldır berber Hüseyin Sayar’a traş olduğunu anlatan 5 çocuk babası müşteri Şuayip Tozlu(71) ise; “berberliğin önemine gelince 1962-1963’lerde ben çocuğum. O zaman böyle vasayit(araç) yok. Çarşıya gelip gitme yok. Dayım beni, traş olamadım, beni koyun kırkılan kırklıkla(koyun makası) beni traş etti. Bundan çok önemli. Bugün Allah’a şükür berberlik devam ediyor, her yerde yapılıyor. Bunun için çok önemlidir. Berber Hüseyin arkadaşımız dedesinin mesleğini, dedesinden babasına, babasından oğluna, Hüseyin efendi de oğluna önemini tanıtması, devam etmesi çok önemlidir.” Diye kaydetti.
Kaynak:Suluovayenihabergazetesi-AA/Murat Arslan