DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

TALAT KARAGÖZ !

TALAT KARAGÖZ !
REKLAM ALANI
05.07.2025
109
A+
A-

TALAT KARAGÖZ !

-1956 Suluova doğumlu. Eğitimci, Esnaf.

1931’de Bulgaristan Kırcaali ilinin Karagözler Köyünde doğan Süleyman Karagöz’ün oğlu.

-Evvela Baba Süleyman’dan biraz bahsedelim:

Evet; Baba Süleyman 1951 yılı Ağustosunda ağabeyi Mümin ile birlikte Bulgaristan dan gelerek Suluova Çayüstü Köyü’nün köklü ailelerinden Ekinci ailesinin yanına ağabeyi Mümin ile birlikte tarım işçisi olarak yerleşti ve Türkiye’de de Bulgaristan’da ki köyünün adından esinlenerek Karagöz soyadını aldı ve adı ‘Süleyman Karagöz’ oldu.

Süleyman Karagöz çalışkanlığı, kısa süre içinde Suluova Çayüstü Köyünde efendiliği ile, sözüne güvenilen kişiliği ile çok sevildi ve sanki öteden beri o köyde doğmuş ve yetişmiş biri gibi köylülerce benimsendi-muamele gördü.

Suluova Çayüstü Köylüleri ve Ekinci ailesince öylesine sevildi ki, 1953 yılında da Ekinci ailesinin kızı ile evlendi.

Oğlu Talat ile birlikte dört evladı oldu. Evlatlarının eğitimine çok önem veren biriydi ki ikisi Eğitimci, biri Avukat ve diğeri de Ev hanımlığını seçti.

Ev hanımlığını seçme nedeni ise annesinin ciddi rahatsızlığı ve bakıma ihtiyaç duyması ve onu yalnız bırakamamasından kaynaklanmıştı. Yani Anneye vefa idi.

1951 yılları ülkemizde okuma yazmanın çok az olduğu dönemlerdi.

Ancak Süleyman Karagöz, Rüştiye mezunu idi ve ayrıca da Arapça ve Osmanlıca biliyordu.

Bu nedenle fazla imtihana ve gözetime tabi tutulmadan:

1953 yılında da Amasya Şeker Fabrikasının temeli atılırken 26 sicil numarası ile Amasya Şeker Fabrikasında 70 yaşlarındaki Şantiye Şefi Yüksek İşaat Mühendisi Ali Bey’in nezaretinde işe başladı.

Yani Amasya Şeker Fabrikasının 26. Elemanı Süleyman Karagöz idi.

Amasya Şeker Fabrikasının çeşitli bölümlerinde; işçilikten yükselerek ustalaşan Süleyman Karagöz 1978 yılında emekli oldu ve akabinde 1979 yılında da ‘Karagöz Ticaret’ adı altında ki kendi mekanında Demir-Çimento vs başta olmak üzere inşaat malzemeleri alanında Esnaflığa-Ticarete başladı.

Ticaretinde de üstün bir dürüstlük gösteren, zengin yoksul demeden her kesimin inşaat malzemesinin temininde yardımcı olan Süleyman Karagöz, Suluovalının genel arzusu üzerine siyasete girdi ve 1970’ler de Suluova Belediyesine Meclis üyesi seçildi.

-Yukarıda anlattıklarım çok insanda görülen meziyetlerdir diyebilirsiniz. Doğru.

Ancak: Birde Süleyman Karagöz’ün SİYASİ AHLAK’ına bakalım.

Belediye Meclisi çalışmalarındaki bir toplantıda Suluova’da Kaçak Et Kesimi yapıldığı, hatta at-eşek eti satıldığı bilgisi belgeleriyle ortaya atılınca Süleyman Karagöz, “Bu durumun insan sağlığının tehlikeye atılacağını, çok acil önlem alınması gerektiğini, Savcılığın da devreye girmesinin gerekli olduğu” beyanı üzerine orada ki diğer Meclis Üyelerinden bazıları buna karşı çıkarak, “olayı abartma Göçmen Çocuğu; bırak millet ticaretini yapsın” söylemleri üzerine bir kısım Meclis Üyelerinin de bu işlerde parmağı olduğunu var sayarak derhal Belediye MECLİS ÜYELİĞİNDEN İSTİFA etmiştir. Halkına ihaneti onuruna yediremedi.

-Değerli okuyucularım şimdi sorarım size:

Ben 11 Reisicumhur görmüş onlarca başbakanı tanımış ve onlarca da Belediye Meclis Üyesi görmüş bir vatandaş olarak toplu istifaların dışında haksız karar karşısında Belediye Meclis Üyeliğinden istifa eden bir vatandaş görmedim.

Gören varsa da bilmiyorum.

İşte: Süleyman Karagöz’ü üstün kılan; haksızlığa karşı ünvanını tepmesi halkına verdiği söze engel olunmasından dolayı istifa etme erdemini göstermesiydi. Zorlu hayatının çok kısa özeteni anlatmamın nedeni de buydu.

Süleyman Karagöz amcamız, Bulgaristan’dan yeni göç eden akrabalarını hem ziyaret hem de maddi ve manevi destek için gittiği Manisa’da akrabalarına kavuşma, bilhassa küçük kardeşine kavuşmanın heyecanına dayanamayarak kalbine yenik düşmüş ve 22 Kasım 1994 tarihinde Hakkın Rahmetine kavuşmuştur. Allah Rahmet Eylesin…

-Oğlu TALAT KARAGÖZ’e gelince:

Babasının eğitim sevdasını yerine getirerek Atatürk Üniversitesinin Tarih Bölümünü bitirmiş, on yıl Suluova lisesi başta olmak üzere Tarih Öğretmenliği yapmış, akabinde de Suluova Lisesinde Okul Müdür Yardımcılığı görevinde iken ciddi hasta olan anasının her an yakınında olabilmek için kutsal mesleğini bırakarak anasına bir nefes kadar yakın olan babasından kalan Ticarethanenin başına geçmek zorunda kalmıştır.

Gerek Eğitmenliğinde, gerek idareciliğinde ve gerekse toplum içindeki babasının da öğüdü olan: Yol göstericiliği, Akil kişiliği, aktif siyasete bulaşmadan her kesimi kucaklayışı ve hele hele de anasına bakmak için asıl mesleğinden fedakarlık yapışı onun üstün meziyetleridir.

Bunu yanında kazancını vakıflara yönlendiren bu amaçla babasının adını alan ‘Süleyman Karagöz İlim Yayma Kur’an kursu’nun yapımına öncülük etmiş, arsa bağışlamış, ayrıca da binanın yapımında çok ciddi maddi destekte bulunmuştur. Yani Suluova’ya eğitim yatırımı yapmıştır.

Çocuklarının eğitimine de, Ulusal Eğitime de önem vermiştir.

Eşi eğitimci Türkan Hanımında fedakarlıkları ve desteğiyle de hala vermektedirler.

Talat Hoca toplumumuzda “EFENDİ” kelimesinin en çok yakıştığı örnek bir insandır.

Dolaysıyla hem şahsiyetine güvenilen hem de topluma malıyla mülküyle, bilgisiyle değer katan “Talat Karagöz” gibi Efendilere toplumların ihtiyacı vardır.

Talat Karagöz’de bunu hakkıyla yerine getirenlerden bir tanesidir.

YAZAR: EKREM GÜN

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.