DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C
REKLAM ALANI
09.08.2017
2.560
A+
A-

SULUOVALI ŞAMPİYONLAR HASRET GİDERDİ.

-ÖZEL HABER: Murat ARSLAN -Güreş sporunun efsane isimleri, ustaları, duayenleri ve övünç kaynağı Suluovalı şampiyonlar bir araya gelerek hasret giderdi.

Bir dönem İlçe Spor Müdürlüğü görevinde de bulunmuş olan emekli öğretmen Mahmut Otçu’nun geçmiş haftalarda organize ettiği bir programa onur konukları olarak katılan Türkiye ve Dünya güreşinde marka olmuş Suluovalı şampiyon güreşçilerimizden Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Mahmut Demir ile Dünya 2.’si Yunus Pehlivan, Dünya 4.’sü Yusuf Demir ve Olimpiyat 4.’sü Ali Şahin, Suluova İlçe Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Abdulkadir Saraç’ın misafiri olarak Mahmut Demir Spor salonunda bir araya geldiler ve eski günleri yad edip hasret giderdiler.

-Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde Suluovalı Şampiyonlar…
Hepsinin marka olmuş özel kişiler olduğunu belirterek emekleri için teşekkür eden eski İlçe Spor Müdürü olan ve aynı zamanda emekli öğretmen ve de eski profesyonel futbolcu Mahmut Otçu, Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde Suluovamızdan yetişip başarılarla dolu sporculuğu kadar kişiliği ile de Türkiye ve dünyaya mal olmuş şampiyon güreşçilerin hak ettikleri değeri ve saygıyı görmediklerini, bu konuda kendilerine büyük bir vefasızlık yapıldığına dikkat çekerek; “Yaptığım araştırmalarda yaklaşık 48 tane Türkiye de Dünya da birçok başarılar elde etmiş güreşçi Suluova ve bölgesinde yetişmiş. Suluova’da bu şampiyonlarımızın daha öne çıkarılması lazım. Bu onlara hak ettikleri saygıyı göstermenin yanında gelecek nesillere örnek ve rol model olmaları bakımından oldukça önemli ve ihtiyaçtır. Günümüzde bu tür güzel örneklere ihtiyacımız fazlasıyla var. Türkiye ve dünyadaki eski ünlü şampiyonların bir kısmı Suluova ve yöresinden yetişmiştir. Bu Suluovamız için bir hazine ve zenginlik, özelliktir, marka değeridir” dedi.

-Güreş hayranı profesyonel futbolcu…
Emekli olduktan sonra ilçe tarihine yönelik olarak, Suluova tarihini 300 yıl geriye giderek araştırıp kayıt altına almaya çalıştığını, bu yönde uzun yıllardır araştırmalar yaptığını belirten Mahmut Otçu, babasının gençliğinde güreşçi olduğunu, kendisinin ise gençliğinde profesyonel futbol oynamasına rağmen güreşe de babası yüzünden ayrı bir ilgi ve sempatisinin bulunduğunu ve ata sporu güreşi sevdiğini anlatarak, Suluova ve köylerinde yetişmiş sporcular ile Suluovanın tarihiyle ilgili araştırmalarında bilinmeyen çok önemli bilgi ve belgelere ulaştığını, bu çalışmalarını kaleme alarak kitaplaştırıp ilçe tarihine ışık tutacak bir eser ortaya çıkarmayı amaçladığını ifade ederek; “bu araştırmalarımın baş konularından birisi ata sporumuz güreş oldu. Bu konuda Suluova ve yöresi oldukça zengin. Suluova adete güreşçi yatağı. Ama ilçe halkımız ve kamuoyunun bu konudan fazla bir bilgisi yok. Bu nedenle eski şampiyonların adına etkinlik yapılsın ve isimleri verilsin ki unutulmasın. Suluovalı eski şampiyonlara vefa göstermek, bu şahsiyetleri rol model ve örnek olarak gelecek nesilerle anlatmak, her biri birer şampiyon ve marka olan milli güreşçilerimizin spor ve sosyal hayatlarının gençlere aktarılmasını sağlamak tarihimizin bizlere yüklediği bir sorumluluktur. Tarihimize sahip çıktığımız ölçüde önünüzü görebilirsiniz. Bu konuya ilçe yetkililerimizin dikkatini çekmek istiyorum. Gereğini yapacaklarını da inanıyorum” diye konuştu.

-En büyük ideali Türk bayrağını göndere çekmek…
Duyarlı davranışı ve vefası dolayısı ile Mahmut Otçu’ya teşekkür eden Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Mahmut Demir ise, organizasyon dolayısıyla duygulandığını, hatırlanma, unutulmama ve gönüllerde yaşatılmanın kendileri için oldukça önemli ve anlamlı olduğunu çünkü kendilerinin aktif spor hayatlarında tek düşüncelerinin sadece ve sadece her spor organizasyonunda Türk Bayrağını göndere çekerek Türk halkının gücünü ve büyüklüğünü tüm dünyaya göstermek olduğunu belirtti.

-Her biri gelecek nesillere Rol Model…
Kendisinden önceki şampiyon ustalarını yeniden görmek ve bir araya gelmekten büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Şampiyon güreşçimiz Mahmut Demir; “Osmanlı ve Cumhuriyet döneminde karakuçak ve yağlı güreşlerde Türkiye ve dünya da başarılar elde ederek Suluovanın tanıtımına katkı sağlayan, şampiyonların unutulmaması, yaşatılması ve geride kalan ailelerinin onura edilmesi için isimlerine etkinlikler yapmak ve isimlerini vermek sureti ile yaşatarak gelecek nesillere tanıtmak gerekir. Bu eski şampiyonlara hak ettiği önem ve değer verilmeli ki gelecek güreşçilerde örnek alsın, rol model olsun onlara. Tabi bunu şampiyonlar ölmeden yapmak daha önemli, hayatta iken onlara vefa göstermek ve onura etmek adına önemlidir. Bu eski şampiyonlarımız tamamıyla güreşi severek ve gönülden yapıyorlardı. Güreşte para kazanma işi merhum Turgut Özal döneminde başlamıştır” dedi.

Düzenlenen programda bir araya gelen güreşin yaşayan efsaneleri ve markaları Suluovalı şampiyon güreşçilerimiz Mahmut Demir ile Yusuf Demir, Yunus Pehlivan ve Ali Şahin, başta güreş olmak üzere koyu bir sohbete dalarak geçmişten ders çıkaracak ve geleceğe ışık tutacak birçok hatıra ve de başarı öykülerini kimi zaman minderde gibi heyecanlı kimi zamanda gözleri nemli anlattılar.

Hepsinin de ortak beklentisi sadece “unutulmamak-hatırlanmak” olan yaşayan efsaneler, acı-tatlı birçok anıların tazelendiği “vefa” buluşmasından, tadı damaklarında kalan sohbetlerinin ardından helalleşerek ayrıldılar.

ŞAMPİYONLARIN HİKAYELERİ VE DERECELERİ:
– Cihan Şampiyonu Mahmut Demir(47):
Düzenlenen vefa gününde hayatı hakkında bilgiler veren Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Mahmut Demir, Güreşe 14 yaşında başladığını ve 27 yaşında bıraktığını anlatarak; Toplam 13 yıl aktif spor hayatının olduğunu, Güreşçi olmasında, anne ve babası tarafından dedeleri ile amcası Altı Parmak Pehlivan Yusuf Demir’in destekleri ve teşvikinin etkili olduğunu, yine kendisinin teşvik eden “Kara Abdul” lakabıyla nam salan babası merhum Abdullah Demir’in bu bölgede güreş yapmış başarılı bir sporcu olduğunu, övünerek ismini taşıdığını belirttiği rahmetli Hacı Mahmut dedesinin aile genelinde kendisinin güreş yapmasını en fazla isteyen insan olduğunu, netice itibariyle güreşeni ve güreşçi sevdalısı bol bir sülaleden gelen Mahmut Demir’in güreşçi olmasının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Kendisinin idolünün bir başka şampiyon güreşçi Hamit Kaplan ile Yaşar Doğu ve Kurtdereli olduğunu anlatan Mahmut Demir, “bu efsaneler benim idolümdü. Onları görerek büyüdüm. Benden önce ağır sıklette bölgemizde şampiyon olan Hamit Kaplan ve Yaşar Doğu ile Kurtdereli Mehmet benim idolümdü” dedi.

-Dereceleri: 1970 Dereköy doğumlu olan evli ve 2 çocuk babası Şampiyon Mahmut Demir; 1984 yılında güreşe başladı. Aynı yıl yıldızlarda Türkiye 3.’sü, 1985’de Türkiye şampiyonu, 1986 yılında gençlerde Türkiye 2.’si oldu ve Milli takıma seçilerek ilk milli formayı giydi. 1986 Yılında milli takımla katıldıktan sonra Almanya da ki dünya şampiyonasında dünya 5.’si oldu. Aynı yıl Avrupa 4. oldu. Daha sonra 1989 yılında Moğalistan da Dünya 2. oldu. 1990 Yılında ümitlerde Balkan şampiyonu oldu. 1990 yılında ümitlerde Avrupa şampiyonu, 1990 yılında Ordu Milli Takımında Dünya şampiyonu, 1991 yılında büyüklerde Avrupa 2. Oldu. Akdeniz oyunlarında Balkan şampiyonu oldu. Sonraki yıllarda birçok 2 ve 3.’lükleri var. 1993-1995-1996 Yıllarında büyüklerde Avrupa şampiyonu oldu. 1994 Yılında büyüklerde Dünya şampiyonu oldu. 1996 yılında Olimpiyatlarda dünya şampiyonu oldu.

“Türk Tankı” olarak dünya güreş literatürüne adını yazdırmış olan ve yaşayan efsane Mahmut Demir, aynı zamanda ise 1993 yılında İran’da “Yüzyılın Cihan Şampiyonu” oldu.

Ankara da TEDAŞ Spor Kulübü ile katıldığı yarışmalarda şampiyon kulüpler şampiyonu oldu. 4 Defa dünya kupasında 3. oldu. 220 Kez Milli mayoyu giydi. Minikler, yıldızlar, gençler, büyüklerde toplam 15 defa da Türkiye şampiyonu oldu. 
Sporu bıraktıktan sonra Amasya Şeker Fabrikası, Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifi, Amasya Yeni Çeltek Kömür İşletmesi ve bağlı kuruluşlarında 15 yıl yönetim kurulu başkanlıkları yaptı.

Halen inşaat sektöründe çalışan Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu Mahmut Demir, Eymir köylü Ali Şahin, Yunus Pehlivan, Altıparmak Yusuf Demir, Alaattin Yıldırım, Nabi Bayram, Milli Takımdan Nurettin Kurt, Muharrem Atik, Cahit Ahıskalıoğlu, Yakup Topuz, Ömer Suzan, Avni Tarhan ve Reşit Karabacak’ın kendisinde emekleri olduğunu belirtip kendilerine teşekkür etti ve ayrıca vefa gününü organizasyonu için Mahmut Otçu ile ev sahipliği yapan ve ikramlarda bulunan Suluova Gençlik Hizmetleri ve Spor İlçe Müdürü Abdulkadir Saraç’a da teşekkür etti.

-Altıparmak Pehlivan Yusuf Demir(82): 
Gerek Milli Takımda ve gerekse de Kırkpınarda küçük orta küçük boydan başaltına kadar yenilmeden bütün boylarda birinci olan Türkiye’de ki tek güreşçidir.

Altıparmak Pehlivan Yusuf Demir, 1935 Yılında Suluova Dere Köy’de doğdu. 1952 Yılında 17 köyler arası panayırlarda düzenlenen güreşlerde ilk kez güreşti. 1959 Yılında Amasya’da yapılan ilk Türkiye Karakucak Güreş Şampiyonasında 80 kiloda şampiyon oldu. 1959 Yılındaki Kırkpınar güreşlerinde Küçük Orta Büyük Boyda 3. Oldu. 1960 Yılında Karakucak güreşlerine 80 kiloda katıldım ve tüm rakiplerini yenerek şampiyon oldu. Yine 1960 yılındaki Kırkpınar güreşlerinde Küçük Orta Büyük Boyda bu kez 1. oldu. 1961 Yılında Adana Karakuçak güreşlerinde 80 kiloda 1. Oldu. Yine aynı yıl Kırkpınar güreşlerinde Büyük Orta Büyük Boyda 1. Oldu. 1962 Yılındaki Kırkpınar güreşlerinde Başaltında 1. Oldu.

Daha sonra 1965 yılında Minder güreşine başladı. 1965 Yılında İngiltere’nin Manchester şehrinde düzenlenen şampiyonada 79 kiloda Dünya 4. Oldu. 1966 Yılında Sofya’da Avrupa Güreş Turnuvasında 1. Oldu. Güreş hayatı boyunca 10 defa milli mayoyu giydi. 46 Yaşında güreşi bırakan eski Şampiyon Yusuf Demir, Kırkpınar güreşlerinde mücadele ederken 1 dakikada 12 defa rakibine dalmıştır ve bu özelliği güreş otoriterleri tarafından tespit edilerek tescillenmiş ve kayıtlara geçmiştir. Bu özellikte başka güreşçinin görülmediği uzun yıllar anlatılırken Eski Şampiyon Altıparmak Pehlivan, güreşirken çok seri ve hızlı olması, nefesinin çok iyi olması ve kolay kolay yorulmayan, künde stili ve çift dalma oyununu çok iyi uygulayan bir güreşçi olarak tanındı ve bu özelliklerinden dolayı rakiplerini genelde kaçırdığını anlattı.

Güreş yaptığı yıllarda dönemin en iyi güreşçilerinin Hasan Acar(Bandırmalı), Ordulu Mustafa, İbrahim Karabacak(Havzalı) ve İsmail Topçam(Suluovalı) olduğunu anlatan eski şampiyon Yusuf Demir, “bu güreşçi arkadaşlarımızla çayırda yada minderde güreşmek nasip olmadı, çünkü kilo ve boy olarak denk gelmedi sadece panayırlarda karşılaştım. Hepsini de yendim, Ordulu Mustafa’yı bir defasında 6 dakikada yenmiştim.”

Güreşe başlamasında en büyük payın babası Mahmut Demir olduğunu ve güreşçi olması için kendisini çok desteklediğini anlatan Yusuf Demir, “ben ve rahmetli abim 'Kara Abdul' lakaplı Abdullah Demir(Avrupa, Dünya ve Olimpiyat Şampiyonu güreşçi Mahmut Demir'in babası) güreşe meraklıydık. Babamızda bizi çok teşvik eder ve desteklerdi. Bizim sülalede atalarımız ve dedelerimiz hep güreş tutarmış. Bizde onlara özenerek güreşe başladık. Benden sonra yeğenim Olimpiyat Şampiyonu Mahmut Demir ve oğlum Veteran Milli Güreşçi Mahmut Demir güreşe başladılar. Her ikisi de çok başarılı oldular. Özellikle yeğenim Mahmut Demir Avrupa, Dünya ve Olimpiyat şampiyonluğuyla bizlere ve Türk halkına büyük gurur ve onur yaşattı. Kendi oğlum Mahmut’ta başarılı bir güreşçidir. Onunda birçok başarıları vardır. O da bizlere çok gurur yaşattı. Her ikisiyle de gurur duyuyorum” dedi.

-12 Haziran festival güreş tarihinin en çok madalya alan güreşçisi
Başarılarla dolu güreş hayatı boyunca 62 madalya aldığını anlatan Yusuf Demir, Amasya 12 Haziran festival güreş tarihinin en çok madalya alan güreşçisinin kendisi olduğunu ve toplamda Amasya festival güreşlerinde 12 madalya kazandığını, bu rekorunun ise halen kırılamadığını söyledi.

-Yunus Pehlivan(84): 
Havza doğumlu olan ve 12 yaşlarında güreşe başladığını anlatan Yunus Pehlivan, 1957’de Şeker Fabrikasının açılması ile Suluova’ya yerleşerek fabrikada çalışmaya başladığını ve kurulan Şeker Güreş Takımında yıllarca güreştikten sonra güreşi 1966’da bıraktığını, 2 yıl süreyle Şeker Güreş takımında antrenörlük yaptığını belirtti.

Şeker fabrikasından emekli olan 5 çocuk babası Yunus Pehlivan, döneminin en iyi güreşçilerinden biri olarak tanınıyor.

Dereceleri: Milli formayı 100’den fazla giydiğini belirten Yunus Pehlivan, 1960 yılında Türkiye Şeker fabrikaları Arası 1.ligi, 1960’da Türkiye 2. Ligi, 1960-65 Arası Amasya Karakucak 1. Ligi ve 1961 yılında Türkiye 1. Ligi bulunuyor.

1961 Yılında Japonya’da Dünya 2.ligi, 1963’de Bulgaristan’da Dünya 4.lüğü, 1963’de Balkan Şampiyonasında Balkan 1.ligi, 1964’de İtalya Napoli’de Akdeniz 1.ligi bulunuyor.

-Ali Şahin(74): 
Suluova Eymir köyünde doğduğunu ve çocuk yaşta güreşe başladı. 20 Yıl güreştiğini ve 14 yılda antrenörlük yaptığını anlatan eski Milli Güreşçimiz Ali Şahin; “62 ve 68 kilolarda 6 defa Türkiye şampiyonluğum ve de Avrupa derecelerim var. Katıldığım Olimpiyatlarında ise şanssızlık sonucu derece yapamadım” dedi.

Minder güreşi yapmadığını ve Karakuçak güreşi yaptığını anlatan Ali Şahin, İdolünün Hamit Kaplan olduğunu, birçok Türkiye dereceleri olduğunu ve Avrupa 2.’liği bulunduğunu, 1972 olimpiyatlarda güreştiğini, 1973’de Avrupa 3.’sü olduğunu, 1973 yılında ise belinin kırılması sonucu güreşi bıraktığını ve daha sonra 14 yıl antrenörlük yaptığını anlattı.

Kaynak : AA-Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.