DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

2021 YILINDA SULANAN ALAN 9 KAT ARTTI

2021 YILINDA SULANAN ALAN 9 KAT ARTTI
REKLAM ALANI
02.11.2021
373
A+
A-

2021 YILINDA SULANAN ALAN 9 KAT ARTTI

-Amasya Valisi Mustafa Masatlı, 2020 yılında İl Özel İdaremizin sulama bütçesi yaklaşık 3.8 milyon TL, sulamaya açtığı alan ise 600 hektardı. 2021’de bu rakamı yaklaşık 9 kat arttırmış bulunuyoruz. Bu artışla bu yıl yaklaşık 4800 hektar tarım arazisi sulamaya açılmıştır dedi.

Amasya Valiliği, 2021 Yılının Tarım ve Hayvancılık adına verimli geçmesi için proje ve çalışmalarına devam ediyor. Vali Mustafa Masatlı, Amasya’daki tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin değerlendirildiği Tarım Üst Kurulu Toplantısına başkanlık etti. Toplantıda ayrıca İl Özel İdaresi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, DSİ Şube Müdürlüğü ve TKDK (Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) İl Koordinatörlüğünden yetkililer ile İlimizde tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren oda ve birliklerin başkanları yer aldı.

Vali Masatlı toplantının açılışında yaptığı konuşmada şunları ifade etti: “Amasya tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıla geldiği bir coğrafyadır.  Bizlerde tarım sektöründe yeni bir ivme yakalamak, tarımsal birim üretimde katma değeri yükseltmek için ilk olarak sektörün temel sorunlarını ve ihtiyaçlarını analiz ettik. Yaptığımız analizler neticesinde tarım sektörünün en önemli sorununun sulama olduğunu gördük.

Bu soruna çözüm üretmek adına ise İl Özel İdaremiz, Tarım ve Orman Müdürlüğümüz ve Devlet Su İşleri Şube Müdürlüğümüzün ortak bir çalışmasıyla tarımsal sulama önceliklerini tespit ederek kısa, orta ve uzun vadeli hedefler belirledik.

2020 yılında İl Özel İdaremizin sulama bütçesi yaklaşık 3.8 milyon TL, sulamaya açtığı alan ise 600 hektardı. 2021’de bu rakamı yaklaşık 9 kat arttırmış bulunuyoruz. Bu artışla bu yıl yaklaşık 4800 hektar tarım arazisi sulamaya açılmıştır.

Kuraklıkla mücadele ve tarımsal sulama kapsamında bir diğer önemli projemiz ise Ayçiçeği üretimini teşvik etmek oldu. Bu kapsamda Valiliğimizin koordinasyonunda Tarım ve Orman Bakanlığımızın da desteğini alarak ‘Yağlık Ayçiçeği Üretimi Geliştirme Projesini’ hayata geçirdik. Bu proje sonunda üreticilerimiz oldukça verimli bir hasat gerçekleştirerek, hem kendilerine hem de Ülke ekonomisine katma değer sağladılar.

Bu proje ile mevcut ayçiçeği ekim alanlarına 55 bin dekar ilave ettik. Yine ürün bazlı desteklemeler kapsamında yıl içerisinde 3000 dekarlık Nohut, 3400 dekarlık Tritikale, 800 dekarlık Ceviz, 6000 dekarlık alanda ise yonca bitkisinin ekimini destekledik.

Meyvecilikte ise İl Özel İdaremiz destekli 150 dekarlık İncir, 60 dekarlık Çilek dağıtımı tamamlanırken, 100 dekarlık Misket Elma, 150 dekarlık Cennet Hurması,  300 dekarlık Erkenci Kiraz ve 100 dekarlık Kuşburnu dağıtımı da dikim mevsimleri gelince yapılacaktır.

Bunlarla birlikte geçtiğimiz yıl bünyesine dahil olduğumuz DOKAP’a toplam 142 milyon TL’lik projeler sunduk. Ayrıca Bakanlığımıza 2500 dekarlık sera alanında özellikle domates zararlılarının bertaraf edilmesi için proje sunmuş bulunuyoruz. 

Hayvancılıkta ise buzağı kayıplarını engellemek adına 250 buzağı kabini, altlığı ve biberonunu kırsalda yaşayan küçük ölçekli üreticilerimize temin edeceğiz. Ayrıca hayvan gübresinin çevresel zararlarını en aza indirmek ve tarımda kullanılmasını temin etmek için de, 80 adet gübre karıştırma makinesi temini için proje hazırlamış bulunuyoruz. Yine 120 adet sağım makinesini de üreticilerimize temin etmek için projemizi hazırladık. Son olarak ise hayvanların kırsalda içme suyu ihtiyacını karşılamak için 50 adet sulama sıvatını da üreticilerimizin hizmetine sunduk.

İl Özel İdaremizin tarımsal desteklemeleri ise bu yıl yaklaşık 5 kat artışla 500 bin TL’den, 2.5 Milyon TL seviyelerine çıkmıştır. TKDK ise 2021 yılında şuana kadar proje bazlı olarak 27 milyon TL hibe desteği sağlamış olup, bu rakam yıl sonu itibariyle 31 milyon TL’yi bulacaktır.

Tüm bu çalışmalarımız ilimizin tarım ve hayvancılıktan elde ettiği geliri arttırmak ve özellikle kırsalda yaşayan insanımızı kalkındırmak içindir. Burada bahsettiğimiz projelerin yanı sıra yeni projelerimizle Sayın Cumhurbaşkanımızın Ülkemize belirlediği tarımsal hedefleri yakalamak için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Hepinize katkılarınızdan ötürü teşekkür ediyorum.”

Masatlı’nın konuşmasının ardından, katılımcı kamu kurumlarının İl Müdürleri tarafından ilimizde gerçekleştirilen tarım, sulama ve hayvancılık projelerine ilişkin bilgiler aktarıldı. Toplantıda son olarak İlimizde tarım ve hayvancılık alanında faaliyet gösteren oda ve birliklerin başkanları sektörel sorun ve talepleri ile çözüm önerilerini dile getirdiler.

Kaynak:Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.