DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

2023 YILINDA AMASYA’DA 4 MİLYON 193 BİN 966 VATANDAŞA ÜCRETSİZ HİZMET VERİLDİ

2023 YILINDA AMASYA’DA 4 MİLYON 193 BİN 966 VATANDAŞA ÜCRETSİZ HİZMET VERİLDİ
REKLAM ALANI
15.08.2024
147
A+
A-

2023 YILINDA AMASYA’DA 4 MİLYON 193 BİN 966 VATANDAŞA ÜCRETSİZ HİZMET VERİLDİ

-Türkiye’de uygulanan modern sağlık sisteminin önemli yapılarından birisi olan ve birinci basamak olarak tanımlanan Aile Sağlığı Merkezleri, teşhis, tedavi ve rehabilitasyon noktasında vatandaşlara hem hizmet veriyor hem de hastanelerin yükünü azaltıyor.

Kanser taramalarından şeker, tansiyon, muayeneye kadar Amasya genelinde 47 aile sağlığı merkezinde 118 aile hekimi vatandaşlara sağlık hizmeti sunuyor.

Bir aile hekimine Amasya’da ortalama 2 bin 884 kişi kayıtlı. Aile hekimleri kendilerine kayıtlı bu nüfusun kanser taramalarını, aşılama, gebe-bebek-çocuk takipleri, yaşlı sağlığı izlemleri ve tedavi edici olarak da muayene, reçete, tahliller, gezici sağlık hizmetlerini de ücretsiz bir şekilde sunuyor.

Amasya’da geçtiğimiz yılda sağlık sistemine yapılan başvuruların yüzde 54’ü birinci basamak denilen Aile Sağlığı Merkezlerine yapıldı. Bu da hastanelerin yükünü büyük oranda azaltıyor.

Aile Sağlığı Merkezlerinde geçen sene 95 bin aşı, 11 bin 836 gebenin gebelik boyunca izlemleri, 2 bin 230 kişiye evlilik öncesi SMA taraması, Okul çağındaki 3 bin 420 çocuğu işitme taraması, Amasya’da 40-65 yaş arası kadınlarda meme kanseri, 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde kalın bağırsak kanseri, 30-65 yaş arası kadınlarda rahim ağzı kanseri için aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezlerinde ücretsiz tarama yapıldı.

Aile Sağlığı Merkezlerinin devlet hastanelerinin yükünü büyük ölçüde azalttığını söyleyen Amasya İl Sağlık Müdürü Dr. Dursun Koç, “Doktorumuz eğer ihtiyaç varsa kendisi gördükten sonra laboratuvar tahlillerini yaptıktan sonra ihtiyaç varsa ilgili bölüme sevk edebiliyor. Hatta randevu alabiliyor veya ihtiyaç varsa sağlıklı hayat merkezlerinden psikoloğa, diyetisyene, çocuk gelişimciye gibi randevu almak suretiyle fizik tedaviye, fizyoterapiste hastamızı yönlendiriyor. Dolayısıyla hastamız geldiğinde bir karmaşa yok, bir sıra yok, bir bekleme yok. Çünkü mahallenin sağlık organizasyonu, uzak bir yere gitmenize gerek yok. Araca binmenize gerek yok. Yürüyerek rahatlıkla gelebileceğiniz çok şık ve güzel bir ortam. Biz istiyoruz ki vatandaşımızın önce mutlaka acil durumlar hariç ya da randevu durumları hariç, bazen bir tedaviniz vardır, bir süre takip edilmektedir. Kronik hastalar vardır, cerrahi işlemler vardır, bunlar dışında biz mümkün mertebe öncelikle aile hekimimize uğrayıp, aile hekimimizin önerisi doğrultusunda ihtiyaç varsa bir üst basamağa 2. Veya 3. Basamak. Biliyorsunuz sağlık organizasyonu 3 basamaktan oluşuyor. Birinci basamak aile hekimliği toplum sağlığı merkezleri, sağlıklı hayat merkezleri. İkinci basamak devlet hastaneleri. Üçüncü basamak ise Üniversite ve Eğitim Araştırma Hastaneleri olarak üç basamaktan oluşan bir organizasyon.” İfadelerini kullandı.

Aile Sağlığı Merkezlerinde bebeklerde alınan topuk kanı ile 17 çocuğun tedavi sonucu korunduğunu belirten Koç, “Özürlü olabilecek bir çocuğumuz, engelli olabilecek bir çocuğumuz yapılan taramalar ve alınan önlem sonucunda hayatına normal devam ediyor. Yaşamımızı toplam 80 yıl düşündüğümüz zaman bu ciddi bir yekûn teşkil ediyor.” Dedi.

Bu merkezler tarafından köylerde yaşayan kadınlar minibüslerle alınarak kanser taramaları yapılıp, tekrar köylerine bırakılıyor. Amasya Merkezde 20 Aile Sağlığı merkezinde 51 hekim, 48 Aile Sağlığı merkezi çalışanı, il genelinde ise 47 Aile Sağlığı merkezinde 118 hekim ve 109 Aile Sağlığı merkezi çalışanı vatandaşlara hizmet veriyor. 2023 yılında Amasya’da il genelinde Aile Sağlığı Merkezlerinden toplamda 4 milyon 193 bin 966 vatandaşa ücretsiz hizmet verildi. Amasyaobjektif

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.