DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

TARİHTE’Kİ İLK DERBİ SULUOVA OVASINDA YAPILDI

TARİHTE’Kİ İLK DERBİ SULUOVA OVASINDA YAPILDI
REKLAM ALANI

TARİHTE’Kİ İLK DERBİ SULUOVA OVASINDA YAPILDI.

-Tarihte ilk derbi olarak da bilinen “Lahanacılar ve Bamyacılar” cirit müsabakası(Atlı cirit sporu) Suluova ovasında gerçekleşti.

Eski bir Türk Oyunu olan Cirit oyunu, Osmanlı sarayında hem eğitim hem eğlence amacıyla yüzyıllarca oynandı. İki grup halinde oynanan oyun Amasya’nın bamyası ve Merzifon’un lahanasından esinlenerek oluşturulan Cirit Alayları Enderun’un eğitim sisteminde Cündi(binici) yetiştirmede motive edici unsur olarak 19. Yüzyılın sonlarına kadar kullanıldı.

-Tarihte ilk derbi Atlı cirit sporu

Amasya Suluova ovasında takımlar karşılıklı müsabaka yaptılar. Karşılıklı cirit oynayarak(Atlı cirit sporu) savaş tekniklerini ve becerilerini geliştirdiler.

Dünyanın ilk derbisi, 609 yıl önce Osmanlı Yeniçeriler arasında Amasya’nın Suluova ovasında düzenlenen Lahanacılar-Bamyacılar derbisidir. Bu müsabaka Dünyanın ilk derbisi olarak bilinmektedir.

-Lahanacılar ile Bamyacılar Suluova ovasında karşılaştı

Türklerde spor 3 kategoride yoğunlaştırılır. Bunlardan birincisi güreş, bir diğeri okçuluk, bir diğeri de atlı sporlar.

Anadolu tarihinin ilk derbisi Atlı cirit sporu adı altında Amasyalı Bamyacılar ile Merzifonlu Lahanacılar arasında 609 yıl önce o tarihlerde henüz yerleşim bulunmayan Suluova ovasındaki Cirit Meydanında karşı karşıya gelince Yeniçeri Ocağında da iki büyük taraftar grubu oluştu.

-Suluova Bölgesinde Nefes Kesen Rekabet

Çelebi Mehmet, Amasya´da şehzade olarak bulunduğu ‪1413-1421 yılları arasında Suluova bölgesinde Cündilere(biniciler) cirit müsabakası düzenlettirdi. Çelebi Mehmet, müsabakaların daha çekişmeli, heyecanlı ve zevkli olması için 400 atlıyı lahanasıyla ünlü Merzifon ve bamyasıyla ünlü Amasya’dan seçti. Bu iki takım arasındaki Suluova ovasında yaşanan rekabet nefesleri kesiyordu. Merzifonlu Lahanacılar ile Amasyalı Bamyacılar arasında 609 yıl önce Suluova ovasında başlayan rekabet, bugün ise hala yeşil sahada devam ediyor.

-Amasya’da başlayan rekabet fetih sonrası İstanbul’a taşınıyor

Bu takımların, Amasya’da kurulduğu rivayet ediliyor. 19. yüzyıla kadar, padişahlar da dahil olmak üzere, cirit meydanına fanatik taraftarların yoğun ilgi gösterdiği biliniyor. Suluova ovasında oynanan müsabakalara katılan takımlara özel isimler verilirdi. Bu takımların en ünlüleri ise isimleri günümüze kadar unutulmayan “Lahanacılar” ile “Bamyacılar” dı. İstanbul Topkapı Sarayı’nın cirit meydanındaki mermer sütunlar üzerindeki lahanacı ve bamyacılara ait heykeller de sanat tarihçileri tarafından, ezeli rekabetin simgeleri olarak kabul ediliyor.

– Suluova Ovasındaki dünyanın ilk derbisinin adı; Lahanacılar ile Bamyacılar.

Bu iki ismin seçilmesinde, Şehzadeler Şehri Amasya’nın etkisi açık. Zira; 1402’deki Ankara Savaşı’ndan sonra, Amasya’ya çekilen Çelebi Mehmet sipahilerin eğitimi için iki alay oluşturmuştu. Bunlardan biri kendisinin diğeri de daha sonra tahta 2. Murad olarak geçecek olan oğlunun takımıydı. Amasya’nın lahana ve bamyası meşhur olduğu için cirit takımları da bu isimle tarihe geçti. Atlı cirit padişahların da zaman zaman katıldığı bir talim oyunuydu. Topkapı Sarayı’ndaki cirit meydanında, Cuma namazı sonrasında cirit müsabakaları heyecanı yaşanırdı. Bir tarafta lahanacılar takımı diğer tarafta bamyacılar ekibi. Yolunuz düşerse eğer, Topkapı sarayının cirit meydanında iki mermer sütun göreceksiniz. Birinin tepesinde bamya ve diğerinin üzerinde lahana heykeli bulunan ve o iki takımı simgeleyen iki eski anıt halen duruyor.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.