DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

AMASYA GENELİNDE 2023’DE 108 ANIZ YAKILDI

AMASYA GENELİNDE 2023’DE 108 ANIZ YAKILDI
REKLAM ALANI

AMASYA GENELİNDE 2023’DE 108 ANIZ YAKILDI.

-Amasya il Jandarma Komutanlığı sorumluluk bölgesinde 2023 yılında; (108) Anız Yakma, (14) Taksirle Yangına Sebebiyet Verme olmak üzere (122) olay meydana geldi. Bu olaylarda (122) sahsa adli ve idari işlem yapıldı. Bu olaylar sonucu ise (4) adet ev, (2) adet garaj, (4) adet samanlık, (455) muhtelif cinste ağaç yandı.

Diyarbakır ve Mardin illerinde çıkan anız yangınlarında; (15) vatandaşımız hayatını kaybetmiş, (78) vatandaşımız yaralanmış, (924) büyükbaş ve küçükbaş hayvan telef olmuş, (273) hayvan yaralanmıştı. Bu elim olayda (5.111) dekar hasadı yapılmamış buğday tarlası ve (9.789) dekar anız olmak üzere toplam (14.900) dekar alan ve ayrıca (1) adet traktör, (14) adet sulama tesisi yanmıştı.

Bölgemiz Çiftçilerimiz, bir an önce toprağın hazır hale gelmesi için ve mazot tüketimini azaltmak için anız yakma yoluna gitmekte. Bu da, hem toprakta yasayan mikroorganizmalara hem de diğer canlılara zarar vermektedir. İnsan sağlığını da nemli derecede etkileyen anız yakımı çevre kirliliğine yol açmaktadır.

-ANIZ YANGINLAR BİYOLOJİK DENGENİN BOZULMASINA SEBEP OLUR.

Anız yangınlar toprağın üst tabakasındaki organik madde ile toprak altında bulunan ve toprağın oluşumunu sağlayan faydalı canlıları da yok ederek biyolojik dengenin bozulmasına, bitkilere yarayışlı besin maddelerini de azaltarak verimin düşmesine sebep olur. Toprağın su tutma kapasitesi ve havalanması azalır, toprak sudan yeterince faydalanamaz. Anız yangınları, toprağı bitki örtüsüz bırakacağından, toprak doğrudan yağmur sularına ve rüzgâr erozyonuna açık hale gelir, erozyon artışına ve toprağın çoraklaşmasına neden olur.

Amasya il Jandarma Komutanlığı; Anız yakılmasını önlemek için çalışmalarını yıl boyunca sürmekte. “Toplum Destekli Güvenlik Hizmetleri” kapsamında önleyici devriyeler ve bilgilendirme toplantıları ile anız yakmanın insana, çevreye ve toprağa verdiği zararlar anlatılmakta.

-ANIZ YAKANLARI (112) ACİL ÇAĞRI MERKEZİNE BİLDİRİNİZ.

Amasya il Jandarma Komutanlığı; “Değerli çiftçilerimiz, gelecek nesillere bırakacağımız en büyük miras, iyi ve verimli bir topraktır. Anız yakarak geçim kaynağınız olan toprağı fakirleştirip çocuklarımızın geleceğini karartmayalım. Sürdürülebilir bir tarımsal rejim için mutlak gerekli olan tarım topraklarımızın verimliğinin korunması, kesinlikle anız yakma alışkanlığının bırakılmasına bağlıdır.”

Kaynak: Suluovayenihabergazetesi-AA/Murat Arslan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.