DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali Başladı.

Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali Başladı.
REKLAM ALANI
13.06.2017
1.222
A+
A-

Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali Başladı.

-Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali kapsamında kortej yürüyüşü ve etkinliklerin açılış töreni yapıldı.

Düzenlenen kortej yürüyüşü ve açılış törenine Vali Salih Işık, Garnizon Komutanı Zafer Uğur, Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Suluova Kaymakamı Dr. Vural Karagül, Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok, il ve ilçe protokolü ve vatandaşlar katıldı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 12 Haziran 1919’da Amasya’ya gelişinde halk tarafından karşılandığı Cülustepe’den başlayan yürüyüş, İhsaniye ve Pirinçci caddesi boyunca coşkulu bir şekilde devam ederek, Yavuz Selim Meydanına kadar devam etti.

Yavuz Selim Meydanındaki törende ise ilk olarak Atatürk Anıtına çelenkler sunularak, saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşımız okundu. Daha sonra Festival Şeref Defteri Vali Işık, Belediye Başkanı Özdemir ve Garnizon Komutanı Uğur tarafından imzalandı. Törende ilk olarak konuşan Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, tüm Amasyalıların onur gününü kutlayarak, Amasya Tamiminin hazırlanması ve dünyaya ilan edilmesi süreci hakkında bilgiler verdi.
Son olarak konuşan Vali Salih Işık ise şunları kaydetti: “Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün İlimize teşrifleriyle, Cumhuriyetin doğum belgesi “Amasya Tamiminin yayımlanmasının 98. Yıldönümü nedeniyle düzenlediğimiz “Amasya Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali” açılış törenine hoş geldiniz diyor, hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.

Kadim bir şehir olan Amasya, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış, milletimizin Anadolu’yu yurt edinmesinde sürecinde mihenk taşı olmuştur. Milletlerin kaderine tesir etmesi bakımından şehirlerin de ruhu vardır. Amasya bu ruhu en fazla teneffüs ettiğimiz şehirlerdendir. Fetret Devri olarak bilinen dağılma sürecinde Osmanlı birliğini sağlamaya çalışan ve bunda da başarılı olan Çelebi Sultan Mehmet, bu mücadele yıllarında kendisine Amasya’yı merkez edinmiştir.

Amasya, Milletimizin tarihinde önemli bir yer tutan Milli Mücadele sürecinin de simge şehirlerinden biri olmuştur. Milli Kurtuluş Savaşını başlatmak üzere önce Samsun’a, ardından Amasya’ya gelen Mustafa Kemal Atatürk, Amasya halkı tarafından içten ve coşkulu bir şekilde karşılanmıştır. Karşılamada, Amasya Müftüsü Hacı Hafız Tevfik Efendi’nin, “Paşam, bütün Amasya emrinizdedir. Gazanız mübarek olsun.” hitabı, milli mücadelede inanç ve kararlılığın bariz bir göstergesi; vatan savunması için canını ortaya koyan bir yiğit çıktığında, Türk halkının onun etrafında nasıl birlik olduğunun, gözünü kırpmadan nasıl peşinden gittiğinin de en somut örneğidir. Cumhuriyetimizin Doğum Belgesi olarak adlandırdığımız Amasya Tamimi bu birliğimizin önemli belgelerinden biridir.

22 Haziran 1919’ da yayımlanan Amasya Tamiminde; vatanın bütünlüğünün, milletin bağımsızlığının tehlikede olduğu vurgulanarak, milletin durumunu ve davranışını göz önünde tutmak ve haklarını dile getirip bütün dünyaya duyurmak için her türlü etkiden ve denetimden uzak, milli bir kurulun varlığının çok gerekli olduğu belirtilmiş ve Sivas’ta bir kongrenin tez elden toplanması kararlaştırılmıştır. Amasya Tamimi, aynı zamanda Kuvay-i Milliye hareketinin yurt genelinde yayılmasını sağlayan çalışmaların başlangıcı ve milli egemenliğe dayalı Türkiye Cumhuriyeti Devletinin doğum belgesidir.

Türk milleti, tarihin en zor dönemlerinde kendisinden beklenen fedakârlığı ve kahramanlığı yapmıştır. Bunun en son örneğini 15 Temmuz darbe girişimi sırasında gördük. Devletimizin bekası, milletimizin hürriyeti, halkımızın huzuru için tüm vatandaşlarımızı o gece mücadele etmişler, geleceğe büyük bir zafer abidesi bırakmışlardır.

Bu vesile ile ifade etmek isterim ki gücünü ve aklını bu milletin dinamiklerinden almayan, bu milletin ferasetine güvenmeyen, kalbini, vicdanını ve imanını başkalarına kiralayan ve kendilerine emanet edilen silahları milletine çeviren odak ve yapılar her zaman yenilmeye, kaybetmeye mahkûm olmuşlardır. 15 Temmuz’da ülkemizin üzerine bir kara bulut gibi çökmek isteyen, geleneğimizi yıkmaya, geleceğimizi çalmaya odaklanan yapılar, dünyanın her tarafına hak ve adaleti duyurmaya gayretli bu millete pranga vurmaya çalışanlar, halkımızdan en güzel karşılığı almışlardır.

Bu millete pranga vurulamayacağının tarihi bir vesikası ve kurtuluşa giden yolda önemli bir aşama olan bu önemli tarihin, milletimizin birlik ve beraberliğinin ilelebet devamına olan katkısını vurgulamak isterim. Sözlerime son verirken tüm Amasyalıların bu haklı onur gününü kutluyor, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, aziz şehitlerimizi ve Milli Mücadeleye tüm varlıklarıyla destek veren Amasyalıları bir kez daha rahmet ve şükranla anıyorum.”

Konuşmaların ardından başlayan kortej geçişinde renkli anlar yaşanırken, okulların, kamu kurumlarının, esnaf teşkilatlarının, gazilerin ve askeri birliklerin geçişinin ardından tören sona erdi.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.