DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

AMASYA VE SULUOVA’DA 243 YUVADA 486 LEYLEK GÖZLENDİ

AMASYA VE SULUOVA’DA 243 YUVADA 486 LEYLEK GÖZLENDİ
REKLAM ALANI
14.08.2024
134
A+
A-

AMASYA VE SULUOVA’DA 243 YUVADA 486 LEYLEK GÖZLENDİ

-Leyleklerin uğrak noktalarından Amasya ve Suluova’da bu yıl yapılan sayımlarda 243 leylek yuvasında ortalama 2 yavru ve toplamda ise 486 leylek olduğu tespit edildi.

Bu Leyleklerin bir kısmı ise, daha önce “Amasya’nın Leylekli Köyü Suluova Saygılı Köyü” başlığıyla haber yaptığımız Suluova Saygılı Köyü ile Erarslan Köyünde hayatlarını sürdürüyor. Amasya genelinde leylekler yoğun olarak Oluz, Ortaova, Gözlek, Dörtyol ile Suluova’ya bağlı Yüzbeyi, Saygılı ve Eraslan köylerinde ve Suluova Yedikır Barajında yaptıkları yuvalarda üreyerek popülasyonlarını artırıyor.

Amasya ve Suluova’da yaklaşık 243 yuva belirleyen Amasya Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri bu yuvalardan 486 yavru leylek tespit etti.

En son 2024 yılında yapılan sayımda az da olsa leylek popülasyonunda bir artış olduğunu belirleyen Amasya DKMP Şube Müdürlüğü ekipleri Amasya’nın leyleklerin üremesi için önemli bir alan olduğunu belirtti.

-AMASYA’NIN “LEYLEKLİ KÖYÜ” SULUOVA SAYGILI KÖYÜ.

Saygılı Köyünün Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağladığını belirten Köy Muhtarı Mehmet Çavuş, Saygılı köyüne her yıl ilkbahar aylarında gelen ve köyün simgesi olan leylekleri köy halkının ‘bizim Hacıbaba leylekleri geldi’ şeklinde sevinçle karşıladığını söyledi.

Saygılı köyünün göçmen kuşların uğrak yeri olduğunu ifade eden Köy Muhtarı Mehmet Çavuş: “köyümüz 60 hane, 250 nüfusu var. Köyümüz leyleklerin uğrak noktası. Özellikle leylekler geliyor ve direklere yuva yapıyor. Amasya genelinde Köyümüz “Leylekli” olarak anılıyor. Leylekler Mart ayında geliyor, direklere yuva yapıyorlar. Kasım ayının sonlarında doğruda gidiyorlar, Sıcak memleketlere göç ediyorlar.” dedi.

-AMASYA BÖLGESİNDE “LEYLEKLİ KÖY” OLARAK ANILIYOR.

25 Yıldır leyleklerle birlikte yaşadıkları belirten Muhtar Mehmet Çavuş, “halkımız hayvanlara saygılı olduğundan dolayı leylekleri kimse rahatsız etmiyor. Yaklaşık 18 tane leylek yuvamız var ve yavruları da var. Leyleklerin bizlere faydası var. O yüzden bizde koruyoruz. Taşlamıyoruz. Rahatsız etmiyoruz. Silah atmıyoruz. Bakmaya çalışıyoruz” Diye kaydetti.

-LEYLEKLER BAHARIN MÜJDELEYİCİSİ.

Leyleklerin baharın müjdeleyicisi olduğunu belirten Mehmet Çavuş, “Leylekleri genelde biz “hacıbaba” olarak biliriz, sıcak memleketlerden geldikleri “hacı” olarak ifade ediyoruz. Onun içinde saygı gösteriyoruz. Misafir ediyoruz. Leyleklerin gelmesi bize baharın gelişini müjdeliyor. Köyümüzde aşağı yukarı her hanenin bir leyleği olduğu için bir birimize ‘bizim hacıbaba geldi, sizin hacıbaba geldi’ diye müjde veriyoruz; Yani çocuklar gibi seviniyoruz. Onlar buraya geliyorlar, yavrularını büyütüp geri gidiyorlar. Leylekler bizim maskotumuz haline geldi. Çok sevinçliyiz böyle bir köyümüz olduğu için.” İfadesini kullandı.

Uzun mesafelere göç edebilen Leylekler, Afrika’nın tropikal bölgelerinden başlayarak Güney Afrika’nın güneyine ve Hindistan alt kıtasının güneyine kadar uzanan seyahatler yapabiliyorlar. Özellikle Avrupa ve Türkiye’de üreyen leylekler, kış aylarını Afrika’da geçirirken yaz aylarında Amasya ve Suluova geçiş, dinlenme ve önemli üreme noktalarından biri haline geldi.

Kaynak: Suluovayenihabergazetesi- AA/Murat Arslan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.