ATATÜRK’ÜN AMASYA’YA TEŞRİFLERİNİN 105. YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI
ATATÜRK’ÜN AMASYA’YA TEŞRİFLERİNİN 105. YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI.
-Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Amasya’ya Teşriflerinin 105. Yıl Dönümü Cumhurbaşkanı Yardımcımız Sayın Cevdet YILMAZ’ın Teşrifleriyle Coşkuyla Kutlandı.
Cumhuriyetimizin Banisi Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün Amasya’ya Teşrifleri ile Türkiye Cumhuriyeti’nin doğum belgesi niteliğinde olan Amasya Genelgesi’nin ilanının 105. Yıl Dönümü vesilesiyle düzenlenen, Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali çeşitli etkinliklerle kutlanıyor.
Bu kapsamda gerçekleştirilen resmi açılış törenlerine Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, Amasya Valisi Yılmaz Doruk, Amasya Milletvekilleri Haluk İpek ile Reşat Karagöz, Misafir Milletvekiller, Amasya Garnizon Komutanı Tuğg. Kemal Çakıroğlu, Amasya Belediye Başkanı Av. Turgay Sevindi, Merzifon 5. Ana Jet Üs Komutanı Tuğg. Mete Kuş, il ve ilçe protokolleri, siyasi partilerin yöneticileri, STK temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlarımız katıldı.
Etkinlikler kapsamında ilk olarak Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün 12 Haziran 1919’da Amasya’ya gelişinde
Kahraman Amasyalılar tarafından karşılandığı Cülustepe’de, o tarihi an tiyatro oyuncuları tarafından tekrar canlandırıldı. Daha sonra Cülustepe’den başlayarak, Yavuz Selim Meydanına kadar Atatürk ve Bayrağa Saygı Yürüyüşü gerçekleştirildi.
Kortej yürüyüşü devam ederken, Yavuz Selim Meydanında askeri bando tarafından mini bir konser verildi. Yavuz Selim Meydanındaki Resmi Açılış Töreninde ise ilk olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Atatürk Anıtına çelenk sundu. Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından, 12-22 Haziran Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat Festivali Şeref Defteri imzalandı.
Programın devamında ilk konuşmayı gerçekleştiren Vali Yılmaz Doruk şunları ifade etti: “Cumhuriyet’imizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün İlimize teşrifleriyle, Amasya Tamimi’nin yayımlanmasının 105. Yıl Dönümü vesilesiyle düzenlediğimiz ‘Amasya Uluslararası Atatürk, Kültür ve Sanat Festivali’ Açılış Törenine hoş geldiniz diyor, hepinizi sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.
Bundan tam 105 yıl önce Amasya’mız, köklü tarihinden aldığı ilham ve cesaretle, yokluk ve imkânsızlıklara rağmen omuz omuza vererek, şanlı tarihine şeref dolu bir sayfa daha eklemiştir.
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün öncülüğünde hazırlanan Amasya Tamimi ile Milletimizin haklı davası, Milli Mücadelenin amaç ve yöntemi tüm dünyaya ilan edilmiştir.
Binlerce yıllık devlet geleneğimizin yeni bir halkası olan Türkiye Cumhuriyeti’nin ‘Doğum Belgesi’ olarak nitelenen Amasya Tamimi, Milletimizin şanlı tarihine yön vermiştir.
Asya’dan Avrupa’ya uzanan Anadolu’da önce Selçuklu Devletine, daha sonra ise Osmanlı İmparatorluğu gibi üç kıta, yedi iklimde iz bırakmış medeniyetlere toprak olmuş Amasya’mız, maziden atiye taşıdığı değerlerle Cumhuriyet’e giden yolun da öncüsü ve müjdecisi olmuştur.
Amasya Tamimi’nde “Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.” sözüyle ifade edilen tam bağımsız Türkiye ideali, “Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.” sözüyle birlikte Türkiye Cumhuriyeti’nin temel felsefesini oluşturmuştur.
Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK o günleri anlatırken, ‘Amasya İnkılap ve Cumhuriyet tarihinde daima ehemmiyetini muhafaza edecek bir mevkii ihraz eylemiştir.’ diyerek, kurtuluş mücadelesinde Amasya’mızın oynadığı tarihi role vurgu yapmıştır.
Amasya Tamimi, esarete karşı özgürlüğün, yılgınlığa karşı umudun, teslimiyete karşı milletimizin hür ve bağımsız yaşama kararlılığın sembolüdür.
-Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcım;
Bu destansı mücadelenin ardından bugün geldiğimiz noktada; ulaşım, sağlık, sanayi ve milli teknoloji gibi tüm alanlarda hayata geçirdiğimiz kalkınma hamleleri, Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip ERDOĞAN Beyefendi’nin Türkiye Yüzyılı vizyonuyla birlikte, milletimizin “Amasya Tamimi” ruhunu devam ettirdiğinin en büyük göstergesidir.
Sözlerime son verirken, teşriflerinizden ötürü bir kez daha şükranlarımı arz ediyor, bu tarihî günün 105. Yıl Dönümünde Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyet’imizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları başta olmak üzere, Aziz Şehitlerimizi rahmet, Fedakâr Gazilerimizi de şükranla yâd ediyor, sizlere saygı ve muhabbetlerimi sunuyorum.” Dedi.
Daha sonra konuşan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel ise şunları söyledi: “Samsun’a çıkışından sonra Havza’da huzur dolu, zihin dolu, umut dolu ve kararlı yirmi iki günden sonra Amasya’ya gelerek, burada ilin önde gelenleri ve müftüsü tarafından karşılanan Gazi Mustafa Kemal’e, ‘Amasya emrinizdedir.’ diyerek, Kurtuluş Savaşı Mücadelesinde önce kurtuluşu, sonra kuruluşu örgütlemek ve Anadolu’da başlayacak çetin mücadele için ona güç veren, azim veren Amasyalılar. Hepinize merhaba. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.
‘Vatanın bütünlüğü, milletin bağımsızlığı tehlikedir. Milletin bağımsızlığını, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.’ ifadeleriyle, hem mevcut durum somut biçimde tahlil edilmiş, hem de milletten güç alındığı, milletin kararının önemli olduğu vurgulanmıştır.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yazdığı gibi ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.’ ilkesine inanan, kurtuluş reçetesini milletin kararına, toplumsal birlikteliğe, toplumsal talebe dayandıran kurucu kadroların mirasını taşıyoruz.
Nasıl 19 Mayıs’ta hep birlikte Samsun’daysak, bugün de hep birlikte Amasya’dayız. 105 yıl önce Amasya’da ortaya konan irade, hiçbir kurtuluşun, bir dehanın, bir liderin, bir komutanın tek başına vereceği, uygulayacağı bir karar olmadığına inanmış, gerçek bir demokratın, geçmişte saltanatla yönetilen bir imparatorluğun paşası olmasına rağmen, başkomutan olmasına rağmen, Cumhuriyeti ne kendinden sonraki cumhurbaşkanlığına, ne kendisi gibi ordunun komutanlığını yapacak olan askerlere, genelkurmay başkanlığına, ne de bir başkasına değil, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyet’i gençlere emanet etmiştir. Amasya’daki her yaştan gençleri saygıyla selamlıyorum, Cumhuriyete sahip çıktığınız için.
Gazinin elinde bütün yetkiler varken kazandığı bir kurtuluş savaşından sonra yetkilerin hepsini tek başıma kullanacağım demeyip, hatta milli mücadele sırasında baş komutanlık yetkisini dahi üçer ay dönemler için meclisin uhdesinden kendisine kabul edip, her aşamada rıza araması, millet meclisini oluşturması, o meclisin açıldığı gün Mazbata Tahkikat Komisyonunu kurup, dört milletvekiliyle birlikte sabahlamıştır.
24 Nisan 1920 günü söz alıp, dokuz saat aralıksız konuşarak Samsun’a neden çıktık ? Havza’da ne yaptık ? Amasya Tamimini nasıl yazdık ? Sivas Kongresi’nde Erzurum’da ne konuştuk ? Balıkesir Alaşehir Kongrelerine katılmadık ama nasıl istifade ettik ? Bunların açıklamasını yapmıştır.
Bugün Gazi Mustafa Kemal’in hatırasının önünde, Amasya Tamini’nin 105. Yılında huzurlarınızdayız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, benim iki eserim var, biri Cumhuriyet, biri Cumhuriyet Halk Partisidir.
Ben Cumhuriyet Halk Partisi’nin son genel başkanı olarak, genel başkan olduktan sonraki ilk 12 Haziran gününü tüm genel başkan yardımcılarımız, grup başkan vekillerimiz ve tüm MYK’mızla birlikte Amasya’da geçirmeyi, Merkez Yönetim Kurulu toplantımızı Amasya’da yapmayı, Sayın Cumhurbaşkanı Yardımcımızla birlikte resmi törenlerde sizlerle birlikte olmayı bir görev saydım.
Bundan sonraki süreçte de hem tarihimize, hem de Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ve Türkiye Cumhuriyetinin bütün emanetlerine sonuna kadar sahip çıkacağız.
İklimi, doğası ve insanı, memleketim Manisa’ya çok benzeyen Amasya’dayız. Manisa ile birlikte Osmanlı’nın iki şehzadeler kentinden birindeyiz. İki dağın arasında akan güzel Yeşilırmak’ın yanı başında anadolu irfanına sahip, güzel, çalışkan, haramdan yalandan korkan, vatanına milletine bayrağına sonuna kadar bağlı, Atatürk’ü kalbinin en müstesna yerinden ve aklından hiç çıkarmayan Amasyalıların misafiri olmaktan büyük onur duyuyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.” İfadelerini kullandı.
Törende son konuşmayı gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, tarih ve kültür şehri Amasya’mızda bulunmaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek şunları söyledi: “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Amasya’ya gelişi ve “Cumhuriyetimizin doğum belgesi” Amasya Tamimi’nin yayımlanmasının 105’inci Yıl Dönümünü yürekten kutluyorum !
Vatanımızın kurtuluşuna kapı açan bu şanlı topraklarda; Amasya’da bulunmaktan büyük mutluluk duyuyorum.
Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm şehit ve gazilerimizi rahmetle, minnetle yâd ediyorum.
Sizlere ve milli mücadelenin sembol şehri Amasya’ya Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın en kalbi selamlarını iletiyorum.
-Kıymetli Kardeşlerim,
Kadim şehir, Alimler ve Şehzadeler Şehri Amasya, tarihimizde müstesna bir yere sahiptir.
Yeşilırmağın yanı başında akan manevi pınarlarıyla, Kubbetü’l-Ulemâ ismiyle anılmış, Sultan Çelebi Mehmed’e karargâh olmuştur.
Amasya, Birinci Dünya Savaşı sonrasında kurtuluş yolunda, milletimizin kaderine yön veren şehir olmuştur.
Mondros Ateşkes Antlaşması, ateşi kesmek bir yana, Anadolu’nun kalbine ateşten bir hançer saplama girişimine zemin hazırlamıştı.
Hâl böyleyken, 9’uncu Ordu Müfettişi olarak Samsun’a atama emri yayımlanan Mustafa Kemal Paşa, beraberindeki kurmay heyetiyle 16 Mayıs’ta İstanbul’dan yola çıkmış, 19 Mayıs sabahında Samsun’a ulaşmıştır.
Diğer yandan, bu gelişmelerden birkaç gün önce İzmir, Yunanlılar tarafından işgal edilmeye başlanmıştı…
Milletimiz yaşanan tüm acılara ve imkansızlıklara rağmen pes etmemiş ve emperyalist dayatmaları elinin tersiyle itmiştir.
İşgallere karşı Anadolu’da Kuvay-ı Milliye hareketi başlamış; Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının öncülüğünde destansı bir mücadele ortaya koymuştur.
Samsun’a ulaştıktan sonra yeniden dirilişi perçinleyecek telgraflar kaleme alan Mustafa Kemal Paşa, 25 Mayıs’ta Havza’ya ardından 12 Haziran’da Amasya’ya geçti.
İşte Millî Mücadele’nin fitili tüm 105 yıl önce bugün burada ateşlenmiştir!
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün milli mücadele hareketini halka mal ettiği yer Amasya, bunun karar metni ise Amasya Tamimi’dir.
Amasya Tamimi, ulusal kurtuluşa, TBMM’nin kurulmasına ve cumhuriyetin ilanına giden yolun başlangıç noktasıdır.
Buna göre; Vatanın bütünlüğü, milletin bağımsızlığı tehlikedeydi.
Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktı.
Milletin hal ve vaziyetini göz önünde tutmak ve haklarının sesini cihana işittirmek için her türlü tesir ve denetimden uzak bir millî heyetin varlığı elzemdi.
Askeri ve milli teşkilat, hiçbir şekilde ilga edilmeyecek, kumanda hiçbir şekilde terk edilmeyecek ve başkasına verilmeyecekti.
Vatanın herhangi bir tarafından yeniden yapılacak düşman işgal harekâtı, bütün orduyu alakadar edecek ve ortaya çıkacak vaziyete göre memleket müdafaasına birlikte girişilecekti.
Kumandanlar derhal birbirlerini haberdar edecek, silahlar ve mühimmat katiyen elden çıkarılmayacaktı.
Bu esaslara dayanan Amasya Tamimiyle Erzurum’da ve Sivas’ta millî kongrelerin toplanması da kararlaştırılmıştı.
Amasya’da kaleme alınan bu esaslar ile millî egemenliğe dayalı yeni bir Türk devletinin temeli atılmış, Kurtuluş Savaşımızın yöntemi somut bir programa bağlanmıştı.
Amasya’dan yükselen kararlılık ve kurtuluş iradesi, Kuvay-i Milliye hareketinin tüm yurda yayılmasını sağlamıştır.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Amasya’da istiklal inancıyla karşılayarak, dirilişi muştulayan tüm Amasya halkını, “Amasya emrinizdedir” diyen Amasya Müftüsü Hacı Hafız Tevfik Efendi’yi ve tüm kahramanları rahmetle, minnetle yad ediyorum.
Amasya’nın ve Amasyalıların bu onur nişanesini daima gönüllerinde taşıyacağına inanıyorum.
-Değerli Misafirler,
105 yıl önce burada hareket geçen o milli ruh, canlılığını korumakta ve istiklale yürüyen o yürekler bugün bizlerde çarpmaktadır!
Büyük ve güçlü Türkiye yolunda önümüze çıkarılan engelleri, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, milli mücadeledeki o şuurla aşmaya devam ediyoruz.
-Bugünün emperyalist oyunlarıyla aynı ruhla mücadele ediyoruz.
Ülkemizi çok daha güçlü, daha müreffeh ve her alanda bağımsız hale getirmek için çalışıyoruz.
Ortak değerimiz olan asırlık bir çınara dönüşmüş bulunan Cumhuriyetimizin birikimleri üzerinde yeni bir yüzyıla hep birlikte yürüyoruz.
Türkiye yüzyılı olarak sembolleştirdiğimiz yeni dönemde hedefimiz, her alanda daha gelişmiş, güçlü ve müreffeh bir Türkiye’dir. Merkez ülke Türkiye etrafında bir barış, istikrar ve refah kuşağı tesis etmektir.
İman varsa, irade varsa, Allah’ın izniyle imkân da vardır; biz her zaman buna inanıyoruz. Ecdadımızın onca imkânsızlıklar içinde kurtardığı bu aziz vatanı 21. Yüzyılın parlayan yıldızı olarak yükseltmek boynumuzun borcudur.
Bu inançla; bir yandan büyük kalkınma hamleleri gerçekleştiriyor, diğer yandan hak, hukuk, adalet ve özgürlük alanlarında milletimizin, daha yüksek demokratik standartlarla buluşturan reformlar yaptık ve yapıyoruz.
Mazlum Filistin halkı başta olmak üzere tüm mazlum milletlere sahip çıkıyoruz.
Sınırlarımızı kuşatmak için kurulan terör senaryolarını Kurtuluş Savaşımızdaki o kararlılıkla yırtıp atmadık mı?
Ülkemize yönelik çifte standartları ve hakkaniyetsiz yaptırım tehditlerini de milli mücadele ruhuyla yıkıp geçmedik mi?
Böylece ülkemiz, potansiyelini üst seviyede kullanabilen bir yere gelmiştir.
Savunma sanayinde sağladığımız ilerlemelerden milli enerji hamlelerimize her gün daha iyiye gidiyor, mücadelenin bitmediğini de görüyoruz.
Her karışı şehit kanlarıyla sulanmış vatanımız için ödediğimiz bedelleri de unutmuş değiliz.
Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları İstiklal Harbi’ni yürütürken manda-himaye peşinde koşanları da milletimiz biliyor…
Tarih, kaynağını milletin yerli-milli dinamiklerinden almayanların sönüp gitmeye mahkûm olduğunu göstermiştir.
Safını milletten yana tutmayanlar, farklı odakların diliyle konuşanlar, sırtını hasım mahfillerine dayayanlar bugün de geçmişte olduğu gibi kaybedecektir.
Biz, aziz milletimizin aklına, vicdanına ve ferasetine güveniyoruz. Milli iradeye yönelik her türlü vesayete karşı milletimizin azim ve kararlılığını en güçlü dayanak olarak görüyoruz.
105 yıl önce Amasya’dan yükselen asil hürriyet iradesini bugün de canlı şekilde görebiliyoruz.
Türkiye’yi büyütmeye, kalkındırmaya, milli iradeyi tahkim etmeye ve demokrasimizi daha ileriye taşımaya Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde devam edeceğiz.
Bu vesileyle sınırlarımızın içinde ve dışında görev yapmakta olan güvenlik güçlerimizi; destanlar yazan kahramanlarımızı buradan selamlıyorum.
Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını rahmetle yâd ediyorum.
Vatan topraklarını kanlarıyla yoğuran tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum.
Amasya Tamimi’nin 105. Yıl Dönümünü kutladığımız Amasya Uluslararası Atatürk Kültür ve Sanat etkinliklerinin hayırlara vesile olmasını diliyorum.
Bu geniş çaplı etkinliklere ev sahipliği yapan Amasya Valisi Sayın Yılmaz Doruk ve Amasya Belediye Başkanı Sayın Turgay Sevindi’ye teşekkür ediyor, tüm emeği geçenleri tebrik ediyorum. Birliğimiz, beraberliğimiz, dirliğimiz daim olsun diyor, hepinizi bir kez daha sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Allah’a emanet olun.” Diye kaydetti.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın hitabından sonra halk oyunları gösterileri gerçekleştirildi. Açılış töreni, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün 12 Haziran 1919’da Amasya’ya geliş süreci ve Amasya halkının Gazi’ye verdiği desteği hatırlatan bir tiyatro gösterisiyle sona erdi.
Kaynak: Suluovayenihabergazetesi-AA/Murat Arslan