DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

Balık Ölümlerinin Nedeni, ALG Patlaması.

Balık Ölümlerinin Nedeni, ALG Patlaması.
REKLAM ALANI
09.08.2017
1.612
A+
A-

Balık Ölümlerinin Nedeni, ALG Patlaması.

-Suluova Oğulbağı Köy Göledinde önceki hafta meydana gelen toplu balık ölümlerinin nedeni yapılan tahliller neticesinde “ALG Patlaması(oksijen yetersizliği)” olarak açıklandı.

Suluova Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, olayın yaşandığı göletten alınan suda yapılan tahlil sonuçları hakkında bilgiler vererek, Gölet ortamında oksijen yetersizliğine(ALG Patlaması) bağlı olarak balık ölümlerinin gerçekleştiğini belirtti.

Buna göre, 1 hafta önce Oğulbağı Köy göledinde meydana gelen toplu balık ölümlerine neden olan ALG(tek hücreli canlı) Patlaması hakkında bilgiler veren İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz; “bu ALG’ler, gölet ortamında besin zehirlenmesinden dolayı aşırı derecede üreme yapıyor. Aşırı derecede üreyen ve oksijen ile beslenen bu ALG’ler oksijenin çoğunluğunu beslenmede kullandıkları ve solunumu da oksijen ile yaptıkları için ortam oksijenini(havadaki çözülmüş oksijenin seviyesini) aşağıya düşürüyorlar” dedi.

Normal şartlar altında, göl ortamında çözülmüş oksijen oranının 9-11 PPM arasında olması gerekirken bu olaydan sonra gölette yapılan ölçümlerde oksijen oranının 1.07 PPM olduğunun tespit edildiğini açıklayan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz;

“Göle giren sudaki oksijen oranı da 8.05 PPM tespit edildi. Gölün girişindeki su sıcaklığı 18 derece, Gölün içerisinde ise 26 derece tespit edildi. Göle giren sudaki PH oranı 8.30, gölün içindeki PH oranı ise 8.64 tespit edildi. Tüm bunlara bağlı olarak özellikle sudaki çözülmüş oksijen miktarına bağlı olarak göl ekosistemindeki sucu canlıların hepsinde ALG’lerde dahil ölüm gerçekleşmiştir. Bu gelişmelere bağlı olarak Suyun rengi de otomatikmen kahverengiye dönmüş olduğu görüldü” dendi.

1972’den beri sulama amacıyla kullanılan Oğulbağı Göledinde Kızılkanat, Tatlı Su Levreği, Sazan, Tatlı Su Karidesi vs. canlıların yaşadığını belirten İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüz, yaşanan olay sonrasında Gölün kendi ekosistemini tamamlayacağını, bununda 1 ay kadar sürebileceğini, göledin kendini yenileyerek önceki haline döneceği açıklarken, bir yerde ortaya çıkan bu durum nedeniyle gölet ekosisteminin yenilenmesi olayının gölet için iyi sayılacağını belirttiler.

Kaynak : AA-Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.