Biyogaz Tesisi Tanıtım Toplantısı Yapıldı….

Biyogaz
Biyogaz Tesisi Tanıtım Toplantısı Yapıldı.
-Suluova Kırmızı Et Üreticileri Birliği ile Ahi Suluova Biyogaz Enerji Üretim Anonim Şirketi iş birliğinde, Suluova Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesinde(TDİ Besi OSB) temeli atılarak yapımına başlanılan 2. Biyogaz Tesis Projesinin tanıtımı toplantısı gerçekleştirildi.
Suluova Kırmızı Et Üreticileri Birlik salonunda yapılan toplantıda açıklamalarda bulunan Birlik Başkanı Esem Kodaman, tesisin yapımına Nisan ayında başlandığını ve Ekim ayında tamamlanmasının ardından besi işletmelerinden hayvansal atıkların vidanjörlerle toplanarak Biyogaz tesisinde işleneceğini, işlenen bu atıklardan ise organik gübre ile elektrik üretilerek ekonomiye kazandırılacağını, çevreci bir tesis olan Biyogaz Tesisinin hizmete açılması ile birlikte ayrıca ilçemizdeki besi ve ahır atıklarının bertaraf edileceğini, bu tesis sayesinde atıklar ekonomiye kazandırılırken çevre kirliliğinin önüne geçileceğini, ayrıca da elektrik üretimi yapılarak enerji de dışa bağımlılığımız azalacağını, tesis tam kapasite çalışmaya başladığında Tersakan ırmağı ve Yeşilırmak’a karışan bölgedeki yaklaşık 60 bin büyükbaş hayvan ile küçükbaş hayvan dışkısı, tarımsal atıklar, pancar küspesi ve mezbahane atıklarının bu tesislerde işlenerek elektrik ve organik gübre üretileceğini, ayrıca bu tesis sayesinde Suluova’da ki çevre kirliği büyük ölçüde önlenmiş olacağını anlattı.
Ülke ve bölgemize birçok kazanımlar sağlayacak 2. Biyogaz Tesisinin ilçemizde kurulması için 4-5 yıldır yoğun çalışma ve girişimlerde bulunduklarını aktaran Esem Kodaman, “Bu 4-5 yıllık süre içinde ve daha öncesinde besicilerimize çevreyi kirlettikleri için cezalar geldi. Ancak artık bu tesis faaliyete geçmesiyle bu sıkıntıdan da kurtulacaksınız. Çünkü nihayet temeli atılarak yapımı başladı. Ekim ayında hizmete açılacak. Besicilerimizden isteğimiz bir an önce kendi işletmelerine gübre çukurları yapmalarıdır, var olanlarda modernize etsin. Bu gübre çukurlarından hayvan atıkları ücretsiz olarak vidanjörlerle toplanarak tesise getirilip burada işlenecek ve ekonomiye kazandırılacak” dedi.
Toplantıya katılan Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Osman Tok ise, yaptığı açıklamasında; “bu tesis kurulana kadar ki bu geçiş sürecinde besicilerimize mağdur olmamaları için yardımcı olmaya çalıştık, Ancak biyogaz tesisi faaliyete geçtikten sonra artık çevreyi kirleten tüm besicilere gerekli cezalar kesilecektir, asla göz yumulmayacaktır. Onun için herkes gübre çukurunu yaparak hayvan atıklarını biyogaz tesisine göndersin ve çevreye atıp kirletmesin” şeklinde uyarılarda bulundu.
Daha sonra Ahi Suluova Biyogaz Enerji Üretim Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı A. Kadir Bahadır ile diğer yetkililer, yapımı devam eden Biyogaz tesisi ve işleyişi ile böyle ve de ülke ekonomisine kazanımları hakkında açıklayıcı bilgilendirmelerde bulundular.
Toplantıya ayrıca, Kaymakamlık Yazı İşleri Müdürü Adil Başara, Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İdris Yavuz, Amasya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Denetleme Şube Müdürü Sevim Söküt, Suluova Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tacettin Özmen, İmza Danışmanlık Sahibi Sefer Demir, Birlik üyeleri ile besiciler katıldı.
Kaynak: AA-Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan