DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

Gübre Çukurları İçin Süre Azalıyor.

Gübre Çukurları İçin Süre Azalıyor.
REKLAM ALANI
17.10.2019
894
A+
A-

Gübre Çukurları İçin Süre Azalıyor.

-Suluova Kırmızı Et Üreticileri Birliği, bir toplantı gerçekleştirerek, besi üreticilerinin hayvansal atıkları depolayabilecekleri ölçüde gübre çukurlarını bir an önce yapmaları konusunda uyarılarda bulundu.

Kırmızı Et Üreticileri Birliği salonunda gerçekleştirilen toplantıda bilgilendirmelerde bulunan Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Esem Kodaman, Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği hibelerden faydalanarak Gübre Çukuru yaptırmak için geçtiğimiz dönemde ilçemizden müracaatların olduğunu, bu Gübre Çukuru projelerinin başlangıçta bidon şeklinde hazırlandığını, daha sonra ise Belediye Başkanı Fatih Üçok ile bu konunun görüşüldüğünü, Kırmızı Et Üreticileri Birliği ve danışman firmanın görüşmeleri sonrasında belediye başkanının; “Gübre çukurlarının betondan yapılması için ruhsat istenmeyeceğine” dair yazı verdiğini, bu yazının verilmesi sonrasında Kırmızı Et Üreticileri Birliğinin Tarım İl Müdürlüğü ve Bakanlıkla görüşerek projeleri betona çevirdiklerini ve neticede Bu başvurulardan büyük bir kısmının yapıldığını aktardı.

Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Esem Kodaman, “Yapamayan diğer işletmeler ne yapacaklar; Geçtiğimiz dönem hibe sözleşmelerine müracaat ederken Beton Gübre Çukuru yapmak hususunda Belediyeden izin bulunmuyordu. Ama şimdi belediye başkanımız bu konuda bizlere yardımcı olmak ve Suluova’yı hayvan atıklarından ve kokulardan kurtarmak amacıyla böyle bir sorumluluk alarak betondan gübre çukuru yapılmasına izin veriyor. Bu nedenle; üyelerimiz kendileri ahırlarına gübre çukuru yaptırma imkânına sahip oldular. İsteyen kendisi ihtiyacına göre büyük yada küçük gübre çukuru yaptırabilir. Bu konuda bizde, Biyogaz Tesisi de nasıl yapılacağı konusunda yardımcı oluruz. Küçük yapılacak gübre çukurları için çok fazla para harcamalarına gerek olmayacağını düşünüyoruz. Ayrıca makine koymadan, karıştırmadan biyogaz tesisi bu gübreleri alabilecek mi alamayacak mı o konuda da arkadaşlar bilgi vereceklerdir.” dedi.

Eseme Kodaman, “Bu geçen zaman içerisinde Biyogazın yapımında, kurulumunda tüm destek veren Resmi kurumlarımıza ayrı ayrı teşekkür ederiz. Şuan da beklentimiz cezai işlem gören üreticilerimizin çevre sağlık bakanlığı tarafından affedilmesidir. 3- 5 Ay içerisinde gübre çukurlarını tamamlayamazsak cezai işleme başvurmasıdır. Bu arada, Sıralamada öncelik AHİ Biyogaz Enerji Limited Şirketi‘ne hayvan gübresi verenler ön planda tutulacaktır. Daha sonra Kırmızı Et Üreticileri Birliğine üye olan vatandaşlarımıza öncelik verilecektir. En son olarak ise üye olmayan kişilerden kamyon başı 100 TL alınacaktır. Fakat daha “ kimseden para alınmamıştır” diye belirtti.

Yeni dönemde Tarım Bakanlığı’nın müracaat şartları değiştiğini belirten Esem Kodaman, “Üyelerimizin büyük çoğunluğu yeni dönem hibe desteği almak için müracaat edemiyor. Bunu öğrendiğimizde İl Müdürlüğü ile görüştük, bakanlıkla görüşmeler yaptık. Sayın valimize ve milletvekillerimize konuyu aktardık. Belediye başkanımız girişimlerde bulundu. Ancak bu konudaki sorun henüz çözülemedi.YENİ DÖNEMDE MÜRACAAT EDEBİLMEK İÇİN; Başvuracak kişi tapunun sahibi olacak. Ahırın ruhsatı yada YAPI KAYIT BELGESİ olacak. Hisseli ise diğerlerinden noterden kiralama yapacak. Bu şartları karşılayan işletme sahipleri müracaat edebilmekte, diğer işletmeler ise müracaat edememektedir.” diye konuştu.

Konu hakkında ilgililerin de ilçemiz besicilerine bilgilendirmelerde bulunduğu toplantıya, İlçe Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz, Belediye Başkanı Fatih Üçok, Amasya Çevre Şehircilik Müdürü Osman Tok, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Zekeriya Şeker, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tacettin Özmen, Ahi Biyogaz Tesis Yetkilisi Hüseyin Türker ile ilçemiz besicileri katıldı.

Kaynak : AA-Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.