SULUOVA İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “BAĞIMLILIKLA MÜCADELE ÇALIŞTAYI” GERÇEKLEŞTİRDİ



SULUOVA İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ “BAĞIMLILIKLA MÜCADELE ÇALIŞTAYI” GERÇEKLEŞTİRDİ.-Suluova İlçe Sağlık Müdürlüğümüz tarafından uyuşturucu, alkol, tütün, davranışsal bağımlılık konularına yönelik genel durum ve değerlendirmelerin “Ben Olsaydım” teması altında ele alındığı ve bağımlılık ile mücadeleyi güçlendirmek amacıyla düzenlenen “Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı” düzenlendi.
İlçe Sağlık Müdürlüğümüz tarafından ilk defa düzenlenen ve Belediye Kültür Merkezinde gerçekleştirilen Bağılılıkla Mücadele Çalıştay açılış konuşmasını yapan İlçe Sağlık Müdürümüz Dr. Gülay Yetkin, “iki yılı aşkın süredir pandemi sürecinde verdiğimiz mücadele sonrası normalleşme sürecine girdiğimiz bugünlerde Sağlık Bakanlığımızca bağımlılıkla mücadele yüksek kurulunun kararı doğrultusunda 2022 yılı ve sonrasında devam ettirilecek çalışmaların hızlandırılması ve faaliyetlerin yaygınlaştırılması kararı alınmıştır. Bu kararın hayata geçirilmesi toplumun katılımıyla birlikte mümkün olacaktır. Bu düstur ile kampanyanın ilk adımı olarak tüm tarafların içerisinde yer alacağı, her kesimin çözüm ve önerilerini dile getirebileceği “ben olsaydım” etiketi kullanılarak istişare çalıştayı planlanmıştır. Bugün başlattığımız çalıştay içerisinde alkol, tütün, uyuşturucu ve davranışsal bağımlılığı içeren 4 ana başlık olmak üzere bağımlılık konusu işlenecektir. Bir maddenin ruhsal, fiziksel ya da sosyal sorunlara yol açmasına rağmen alımına devam edilmesi ve bırakılamaması anlamına gelen bağımlılığın kronik bir hastalık olduğu kabul edilmektedir. Türkiye ve dünyada gittikçe daha geç yaşlarda başlayan ve sıklığı artan bağımlılıkla mücadele her zamankinden daha fazla önem arz etmektedir. Bu amaçla il, ilçe ve ülke geneline yönelik sorun ve çözüm önerilerinin ortaya konmasının amaçlandığı çalıştayımıza katılan ve destek veren herkese teşekkür ederim.” Dedi.
Gelişen teknoloji ile birlikte günümüzde yeni bağımlılığın türlerinin ortaya çıktığının altını çizen Suluova Kaymakamımız Abdullah Şen ise konuşmasında; “Sağlık Bakanlığımız bağımlılıkla alakalı Türkiye genelin de bir çalıştay faaliyeti yürütmektedir. Biz de ilçemizde bir çalıştay düzenleyerek hem teorik hem de saha çalışması yapılarak bu konuda bir fikir birlikteliği oluşturulmaya çalışılacağız. Çalıştay demek, bir sorunun çok farklı boyutlarda ele alınarak raporlanması demektir. Biz de bunu gerçekleştireceğiz bugün. Bu çalıştayla bağımlılık sorununa bir çözüm oluşturma gayretinde olacağız. Bağımlılık asrımızda Pandemi ile beraber en önemli hastalığı durumunda olup tırmanışa geçmiştir. Artık bağımlılık çok geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır. Sadece madde, uyuşturucu, alkol ve tütün gibi şeyler algılanmıyor artık. Aslında bağımlılık modern dünyada çok daha geniş bir alanı kaplamaktadır, özellikle teknolojik gelişmelerle birlikte bizim çok da farkında olmadığımız ve bizi etkileyen bir boyutu vardır. Baktığımızda hepimizin bu bağımlılıktan nasibimizi almış olabiliriz. Bağımlılık bence temelde sanal bir mutluluktur. Bunun kaynağı maddi ve manevi olabilir. Bağımlılık, ihtiyaç fazlası her türlü şeyi tüketip aslında sanal bir mutluluk veya belirli bir duygusal açlığın bastırılması amacıyla bireylerin başvurduğu bir yöntem olarak tanımlanabilir. Bunun sorunun çözümünü doğru belirlemek gerekir. Bağımlı olan kişide bunun farkındalığını oluşturmak gerekir ki bu sorunla mücadelede bireyin mücadele azmini geliştirmek gerekir. Özellikle Pandemi döneminde teknolojik bağımlılığa insanlarımızı iyice alıştırdılar. Pandemi dolayısıyla gerçek dünyadan koparıp sanal bir dünyaya mahkûm etme çabası görülüyor. Onun için bu konuda ki mücadelenin temeli farkındalık oluşturmak, bunun sanal ve geçici bir mutluluk olduğunu kişiye hissettirmek bunun çözümü olacaktır diye düşünüyorum. Bu sayede kişi bunun gerçekliğini gördüğü zaman vazgeçecektir. Sanal ile gerçek mutluluğun farkını kişi gördüğü zaman ve bunu mukayese ettiği zaman bu gibi tuzaklara bir daha düşmeyecektir. Ayrıca bu gibi kişilerin yaşadığı manevi boşluklarını ve dolayısıyla sorunlarını çözmek gerekir. Kişiye sanal mutluluğunun kendisine neler kaybettirdiğini görmesini sağlamak çözümü noktasında önemli olacaktır. Kişi bu sanal mutluluğun kendisine zararlarını gördüğü zaman bundan vazgeçecektir. Bağımlılığın en zoru da madde bağımlılığıdır. Buda ciddi bir mücadeleyi gerektirmektedir. Düzenlenen bu çalıştayda her çeşit bağımlılık konusunda sizlerin bir beyin fırtınası yaparak sorun tespiti ve çözüm yolları hakkında desteğinizi istiyoruz. Bu çalıştay bağımlılıkla mücadele konusunda umuyorum ki yeni fikirler ortaya çıkaracaktır. Suluova genelinde yaşanan bu gibi bağımlılıklara çözüm üretebilirsek daha huzurlu bir toplum hayatına kavuşacağımızı düşünüyorum ve çalıştayında amacına ulaşacağını düşünüyorum.” Diye kaydetti.
Konuşmaların ardından çalıştayda yer alan çeşitli kurum ve kuruluş temsilcileri bağımlılıkla mücadele konusunda sunumlar yaptı.
Ardından, uyuşturucu alkol, tütün ve davranışsal bağımlılık konularına yönelik genel durum ve değerlendirmelerin “Ben Olsaydım” teması altında ele alındığı ve bağımlılık ile mücadeleyi güçlendirmek amacıyla düzenlenen Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı yapıldı.
İlçe Sağlık Müdürümüz Dr. Gülay Yetkin, çalıştayda yer alan katılımcıların yapmış oldukları çalışmalar ve önerilerin Sağlık Bakanlığımız tarafından gerçekleştirilecek olan bölge değerlendirme toplantılarında ele alınarak ve ulusal düzeyde yapılacak olan Bağımlılıkla Mücadele Şurasında değerlendirileceğini belirtilerek katkılarından dolayı tüm katılımcılara teşekkür etti.
Kaynak: suluovayenihabergazetesi.com/Murat Arslan