Suluova İlçe Sağlık Müdürlüğünden Diyabet Eğitimi.


Suluova İlçe Sağlık Müdürlüğünden Diyabet Eğitimi.
– Suluova İlçe Sağlık Müdürlüğü, okul idareci ve öğretmenler ile öğrencilere Diyabet konulu eğitimler verdi.
Suluova İlçe Sağlık Müdürlüğü Diyabete dikkat çekmek için ilçe geneli ile okullarda bilinçlendirici ve farkındalık oluşturmak adına çeşitli etkinlik ve de faaliyetler yürütüyor.
14 Kasım 2019 Dünya Diyabet Günü kapsamında Suluova Öğretmen evi salonunda düzenlenen ve Diyabet Eğitiminin verildiği programda Suluova İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Somuncu, yapılan bilimsel çalışmalarda ülkemizde 7 milyonun üzerinde diyabetli olduğunu, yaklaşık 3 milyon kişinin ise diyabetli olduğundan haberdar olmadığının tespit edildiğini söyledi.
Diyabet hastalığının görülme sıklığının obezitenin artışına paralel olarak hızla arttığını ve 20 yaş üzeri her yedi kişiden birinin diyabetli olduğunun ortaya çıktığını ifade eden İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Somuncu, hareketsiz yaşam tarzı ile sağlıksız beslenme ve obezitedeki(şişmanlık) artışın diyabetin artışına çok önemli katkısı olduğunu, Diyabetten korunmak için ise düzenli olarak vücut ağırlığının kontrol edilmesi, haftada 5 gün en az yarım saat orta tempolu yürüyüşün yapılması, tam tahıl ürünlerinin tercih edilmesi ve zeytinyağı başta olmak üzere yağ tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini ifade etti.
Diyabet hastalığından korunmak için öncelikle dengeli ve düzenli beslenmesi gerektiğinin altını çizen İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Somuncu, “diyabetten korunmak için yürüyüş etkinliği başta olmak üzere egzersizler yapmalı. Ayrıca diyabet hastalığı konusunda eğitimli olmalıyız. Özellikle çocukluk çağında egzersizi ön plana çıkartıp, bu konuda çalışmalar yapmamız gerekir. Çocuklarımızda sporu öncelik tutmamız gerekir. Bu konuda da İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile çalışmalar yürütüyoruz. Özellikle okul idaresi ile öğretmen ve öğrencilere Diyabet Eğitimi hakkında bilgiler veriyoruz” dedi.
İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Somuncu, daha sonra Diyabet(şeker hastalığı) nedir. Diyabet belirtileri nelerdir. Diyabet tanısı nasıl konur. Diyabetten korunmak için dikkat etmeniz gerekenler. Diyabet hakkında bilmemiz gerekenler. En yaygın görülen diyabet türleri. Diyabet tedavisi nasıl yapılır ve Diyabet hangi sağlık sorunlarına yol açar konularında bilgilendirmelerde bulundu.
Okullarında diyabetli öğrenci bulunan okul idareci ve öğretmenlerine de Öğretmen Evi toplantı salonunda diyabet eğitimi verildi ve diyabete acil müdahale konusunda uygulamalı örnekler gösterildi.
Şehirler arası otobüs terminalinde yolcu ve otogar çalışanlarına diyabetle ilgili afiş broşür dağıtıldı, bilgilendirme yapıldı.Şehir meydanında kullanılan stant da kan şekeri ölçümü, tansiyon takibi ve kilo takibi yapıldı, afiş, broşür dağıtıldı. Konu hakkında basın bilgilendİrmesi yapıldı.
Seminerin ardından şehir merkezindeki Denizciler Caddesi ile Selimiye Caddesinde Diyabet Standı kuran İlçe Sağlık Müdürlüğü ekipleri, gün buyunca ücretsiz vatandaşların kan şekeri ile tansiyon ölçümlerini yaptı. Kan Şekeri yüksek olan vatandaşlar sağlık kuruluşlarına yönlendirildi.
-Diyabet, (şeker hastalığı) nedir?
Vücudunuzda pankreas adlı salgı bezinin yeterli miktarda insülin hormonu üretmemesi ya da ürettiği insülin hormonunun etkili bir şekilde kullanılamaması durumunda gelişen ve ömür boyu sürebilen kronik bir hastalıktır.
-Diyabet Belirtileri Nelerdir?
• Aşırı susama ve sıvı alımındaki belirgin artış (Polidipsi)
• Çok ve sık idrara çıkma (Poliüri)
• iştah artışı (Polifaji)
• Yorgunluk ve halsizlik.
• Sık ve aşırı acıkma.
• İstem dışı kilo kaybetme.
• Bulanık görme.
• Ayaklarda hissizlik veya uyuşma, karıncalanma.
-Diyabet Hakkında Bilmemiz Gerekenler.
En yaygın görülen diyabet türleri Tip 1, Tip 2 Diyabet ve gebelikte ortaya çıkan gestasyonel diyabettir.
Tip 1 Diyabet, genellikle çocukluk çağında,nedeni bilinmeyen durumlar,otoimmun hastalıklar veya enfeksiyonlar sonucu pankreasın yeterli insülin üretememesine bağlı olarak ortaya çıkan diyabet türüdür. Tip 1 diyabetli çocuklar ve yetişkinler, doktor ve diyetisyen kontrolünde uygulanan insülin tedavisi, beslenme tedavisi ve düzenli fiziksel aktivite ile sağlıklı bir yaşam sürdürebilir.
-Tip 2 Diyabet, tüm diyabet vakalarının %90’ından sorumludur. Tip 2 diyabette, Tip 1 ‘den farklı olarak pankreastan insülin salınımı gerçekleşmekte ancak insülinin etkinliği azalmaktadır. Tip 2 diyabet, genetik yatkınlığın yanı sıra şişmanlık ,hareketsizlik gibi yaşam tarzı etmenlerine bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir.
Gestasyonel Diyabet, ilk kez gebelik döneminde ortaya çıkan, genellikle beslenme tedavisi ve yaşam tarzı değişikliği ile kontrol altına alınabilen, gerekli durumlarda insülin tedavisinin uygulandığı diyabet türüdür.
-Yaşam Tarzımız Diyabete Neden Olabilir mi?
Tip 1 diyabet yaşam tarzından bağımsız olarak gelişebilirken, Tip 2 ve gestasyonel diyabet gelişme riski yaşam tarzı ile bir o kadar ilişkilidir. Yeterli ve dengeli beslenmeden uzak, hareketsiz bir yaşam tarzının Tip 2 diyabet gelişme riskini arttırdığı gösterilmiştir.
Diyabetten Korunmak İçin Dikkat Etmeniz Gerekenler
Vücut ağırlığınızı kontrol edin!
Şişmanlığın Tip 2 diyabete yakalanma riskiyle doğrudan ilişkili olduğunu göstermiştir.
Harekete geçin!
Haftada 5 gün, en az yarım saat orta tempolu yürüyüşün Tip 2 diyabetin önlenmesinde etkili olduğunu belirtmektedir.
Tam tahılları tercih edin!
Tam tahıllar, posa içeriği ile mideyi daha yavaş terk eder ve yine posa içeriği ile besinlerin bağırsaktan geçiş zamanını uzatarak kan şekerinin daha yavaş yükselmesini sağlar.
Zeytinyağı başta olmak üzere yağ tüketimine dikkat edin!
Zeytinyağı başta olmak üzere, omega-3 yağ asitlerinin en iyi kaynağı olan balık ve diğer deniz ürünlerinin tüketiminin Tip 2 diyabet riskini azaltabileceği belirtilmektedir.
Akdeniz Diyeti!
Akdeniz diyeti, sebze, meyve, tam tahıllar, kuru baklagiller, yağlı tohumlar, bitkisel sıvı yağlar ve balık tüketiminin yüksek olduğu beslenme modelidir. Akdeniz diyeti ile posa, sağlıklı diyet yağları ve antioksidan alımı, Tip 2 diyabet riskinin azalmasında etkilidir.
-Diyabet Tanısı Nasıl Konur?
Diyabeti olmayan bir birey kan şekeri düzeyi açlık halinde 120 mg/dl, tokluk halinde (yemeğe başladıktan 2 saat sonra) 140 mg/dl‘nin üstüne çıkmaz.
Açlıkta veya toklukta ölçülen kan şekeri düzeyinin bu değerlerin üstünde olması diyabetin varlığını gösterir. Bir kişinin diyabetli olup olmadığı Açlık Kan Şekeri (AKŞ) ölçümü veya Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT) yapılarak saptanır.
Diyabet Tedavisi Nasıl Yapılır?
Günümüzde şeker hastalığının tedavisinde yaygın olarak kullanılan yöntemler hastalığın tipine ve derecesine göre değişmekle birlikte; tıbbı beslenme (diyet), egzersiz, hap tedavisi (oral antidiyabetikler) ve insülin tedavileridir.
Diyabet hangi sağlık sorunlarına yol açar?
Kan şekerinin sürekli yüksek olmasına bağlı olarak ileri dönemde önemli sağlık sorunları gelişebilir: Kalp-damar hastalıkları, böbrek sorunları, göz sorunları, körlük, inme, ayak yaraları, duyu kayıpları, sık enfeksiyonlar, yara iyileşmesinde gecikme.
Kaynak : AA-Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan