DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

Suluova MYO, Afetlerde Gönüllülük Çalıştayı Yaptı.

Suluova MYO, Afetlerde Gönüllülük Çalıştayı Yaptı.
REKLAM ALANI
17.10.2019
702
A+
A-

Suluova MYO, Afetlerde Gönüllülük Çalıştayı Yaptı.

– Amasya Üniversitesine bağlı Suluova Meslek Yüksek Okulu(MYO) tarafından, afet ve acil durum hallerinde toplumun risk azaltma, müdahale ve iyileştirme çalışmalarına etkin olarak katılmasına katkıda bulunmak amacıyla “Afetlerde Gönüllülük Çalıştayı” düzenlendi.

2017 Yılında da “Suluova’nın Ekonomik Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı” düzenleyen Suluova MYO, bu kez 1.derece deprem kuşağında yer almamız dolayısıyla toplumda bilinç ve farkındalık oluşturmak amacıyla “Afetlerde Gönüllülük Çalıştayı” düzenlendi.

MYO Konferans salonundaki çalıştay açılış konuşmasını yapan MYO Mülkiyet Koruma ve Güvenlik Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ferda Eser, deprem, sel, heyelan, çığ gibi birçok doğal afetlerden ülkemizde en çok görülen doğal afetin deprem olduğunu, depremlerin her zaman maddi hasarla sonuçlanmadığını, zaman zaman can kayıplarına da sebep olduğunu, afetin sınırı ne olursa olsun afet öncesi hazırlık kadar afet sonrasındaki ilk müdahaleninde oldukça çok önemli olduğunu, bu sebeple afet sonrası ilk ve devamındaki müdahalelerin eğitimli kişiler tarafından yapılmasının hayati önem taşıdığını, gerçekleştirilen çalıştayın bu amaçla düzenlendiğini, çalıştay kapsamında afet gönüllülerin temel afet bilinçlerinin arttırılması, oluşan bir afet anında profesyonel ekipler gelene kadar ikincil afetlerin önlenmesi, ilk yardım çalışmalarının doğru ve etkili şekilde gönüllüler tarafından başlatılması, afetlerde gönüllülüğe teşvik edilmesi ve toplumda bir farkındalık oluşturulmasının amaçlandığını, Çalıştay eğitim programı kapsamında ise temel afet bilinci, temel yaşam desteği, afetlerde psikososyal destek, yangından korunma, enkaz alanını tanıma, enkazlardan hasta ve yaralı çıkarma konularında eğitim verileceğini belirtti.

Açıklamalarda bulunan Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Türkiye’nin hem beşeri hem de fiziki anlamda yer kürenin bir özeti konumunda olduğunu, bu durumdan kaynaklanan bazı farklı özelliklerin ortaya çıktığı, deprem ve afetler gibi doğal olaylarında bu özelliklerin ortaya çıkardığı sonuçlardan bazıları olduğunu, bu coğrafyada yaşamanın siyasi, fiziki coğrafya ve jeolojik anlamda pahalı olageldiğini, bunun karşılığı olarak afetlerle her zaman karşılaşabileceğimizi düşünerek afetlere ne gibi önlemler alabiliriz konusunda çalışmalar yapmamız gerektiğini söyledi.
Rektör Prof. Dr. Süleyman Elmacı, şunları kaydetti; “bu coğrafyada biz afetlerle yaşamak zorundayız. Ancak bu coğrafyada afetlerden en az etkilenen toplum olmak için de gayret etmek zorundayız. Bunun için hem afetten önce, hem afet anında ve hem de afetten sonra yapacağımız birçok işlemler var. Bu işlemlerde çok önem arz etmektedir. Bu nedenle bu çalıştay çok önemli ve faydalıdır. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

Suluova Kaymakamı Erdoğan Kanyılmaz ise yaptığı konuşmasında; “maalesef ülkemiz ve ilçemiz deprem kuşağında. Her an bir deprem gibi doğal afet olabilir. Bunlara karşı mutlaka tedbirli ve hazırlıklı olmamız lazım. Devletimiz bunlara karşı gerekli tedbirlerini alıyor. Ancak toplum olarak bizlerde afetlere hazırlıklı olmalıyız” diye kaydetti.

İlçe olarak afetlere karşı tedbir çalışmaları yürüttüklerini belirten Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok da konuşmasında; “içinde yaşadığımız şehir birinci derece deprem fayı hattında olan bir şehirdir. Geçmiş dönemlerde bu nedenle çok acılar yaşadık. Bunlardan dersler çıkarmak zorundayız. Depremden sonra uzun uzun görüşler belirtiliyor. Aslında konuşmak değil harekete geçmek çok daha kıymetlidir. Doğal afet anında işi sadece yetkililere bırakmamalıyız, aynı zamanda gönüllüler olarak ta gerekeni yapmalıyız. Kısaca Japonya gibi doğal afetlere hazırlıklı olmalıyız. Suluova Belediyesi olarak Türkiye’nin Japon Büyük Elçiliğine proje başvuru yaparak Arama Kurtarma Aracı talep ettik. Japon Büyük Elçiliği de bu aracı bize hediye etti. Bu araç bölgemizde sadece bizim ilçemizde var ve biz doğal afetlere şimdi daha hazırlıklıyız. Toplum ve ülke olarak, doğal afetleri çok önemsemeliyiz ve daha önceden hazırlıklarımızı yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından, AFAD Gönüllü ve Bağışçı İlişkileri Dairesi Başkanlığı Temsilcisi Volkan Bingöl, “AFAD Gönüllülüğü ve gönüllü yönetimi, gönüllülükte iletişim, AFAD gönüllülük sistemi, gönüllü faaliyetleri yönetimi konularında slayt sunumlar eşliğinde bilgilendirmelerde bulundu.

3 Gün süren çalıştay açılış programı sonunda, Rektör Süleyman Elmacı ile Kaymakam Erdoğan Kanyılmaz, Volkan Bingöl’e plaket takdim ederek teşekkür etti.

Çalıştay açılış sunumunun ardından Suluova Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Özgan ve personelleri tarafından Türkiye’nin Japon Büyük Elçiliğinden Suluova İtfaiye Müdürlüğüne hibe edilen Arama Kurtarma Aracı ile malzemelerinin tanıtımı yapılarak yangından korunma eğitimi verildi. Daha sonra ise çalıştay kapsamında Suluova Yedikır Baraj Gölü mevkisinde Meslek Yüksek Okulda öğrenim gören AFAD gönüllüsü 30 öğrencinin katılımıyla başarılı bir tatbikat gerçekleştirildi.

Programa ayrıca, MYO Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Murat Karavin, Jandarma Komutanı Üsteğmen Halit Haşimioğlu, Emniyet Müdür Vekili Engin Erkul, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet Davu, kurum, kuruluş temsilcileri ile akademik personel, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: AA-suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.