SULUOVA SİVİL TOPLUM ÖRGÜT OLUŞUMU, İLÇE SORUNLARINI MASAYA YATIRDI





SULUOVA SİVİL TOPLUM ÖRGÜT OLUŞUMU, İLÇE SORUNLARINI MASAYA YATIRDI.– Suluova’nın sorun ve ihtiyaçları ile çözüm yollarının istişare ve ortak akılla belirlenmek suretiyle ilçemizin gelişmesi ve de kalkınması ile huzur ve refahının arttırılmasına katkı sunmak, daha modern ve yaşanılabilir bir şehir amacıyla kurulan Suluova Sivil Toplum Örgüt Oluşumu(SSTÖO) 2. toplantısını gerçekleştirdi.
Suluova Kırmızı Et Üreticileri Birliği organizesinde başlatılan ve ilçemizdeki 26 kadar dernek, sendika ve sivil toplum örgüt temsilcilerinin bir araya gelerek alınan “Suluova için birlikte hareket etme” ortak kararından hareketle 2022 Şubat ayında kurulan Sivil Toplum Örgüt Oluşumu gerçekleştirdiği bu 2. Toplantısını “ilçemiz genelindeki sorun ve çözüm önerileri” başlığında yaptı.
Kırmızı Et Üreticileri Birliğinde düzenlenen toplantıda Oluşuma katılarak destek veren herkese teşekkür eden Sivil Toplum Örgüt Oluşum Sözcüsü Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Esem Kodaman, amaçlarının ilçemizin birlik, beraberlik ve dayanışma olgusunu güçlendirmek suretiyle şehrin mevcut meselelerinin tespitini istişareler ile yaparak çözümleri doğrultusunda ise ortak akıl ve mücadeleyi harekete geçirmek olduğunun altını çizdi. Suluova’mızın gelişmesi ve kalkınmasında yapılacak yatırım ve projelerin ilçedeki tüm dernek, sendika ve sivil toplum örgütleri ile istişare edilerek ve ortak akılla alınacak kararlar neticesinde hayata geçirilmesini amaçladıklarını, modern ve daha yaşanılabilir bir Suluova’nın ancak ilçedeki her kesimin görüş, öneri ve destekleriyle olması gerektiğini, ilk toplantının ardından yaptıkları 2. Toplantı ile bu amaç ve hedef doğrultusunda çalışmalara başladıklarını ifade etti.
Bu oluşumun hiçbir siyasi düşüncenin yanında yada karşısında olmadığını ve sadece “Suluova” öznesinde oluşturulduğunu vurgulayan Esem Kodaman, “bu bizim yaşadığımız şehrimize olan sorumluluğumuzun gereğidir. İlçemiz meseleleri ancak hepimizin elimizi taşın altına koymasıyla aşılacaktır. “Bir elin nesi var, iki elin sesi var” atasözünden hareketle gelecek nesillerimize daha kalkınmış ve yaşanılabilir bir Suluova devretmek arzusundayız. Bunu da ancak ilçemizin meselelerini tek sesli değil çok sesli dile getirmek suretiyle örgütlü hareket ederek halledebileceğimize inanıyoruz. Her birimiz başka il ve ilçelerden gelmiş olsak ta neticede doyduğumuz ve yaşadığımız şehrimizin meseleleriyle hemhal olma sorumluluğumuz var. Ayrıştırmadan, küstürmeden, kırmadan, dökmeden, aynı amaç etrafında fikir ve güç birliği yapmak, herkese ve herkesime aynı eşit mesafede durarak ilçemizin gelişiminde söz sahibi olma gayretindeyiz.” Diye kaydetti.
Açıklamaların ardından toplantıya katılan oluşum mensupları tespitleri olan sorun ve ihtiyaçlar ile çözümleri konusunda fikirlerini dile getirdi.
-Sohbet Ve İlçe Meseleleri Hakkında Görüş Alış Verişi Şeklinde Gerçekleşen İkinci Toplantıda Şu Konular Görüşülerek Çözümü İçin Kararlar Alındı:
1- Kentsel dönüşüm konusunu, ilçemizde biran önce yapılması gerektiği, yapılan toplu konutlar ile özellikle şehir merkezindeki mahallelerimizin boşaldığı, Kentsel dönüşümün ise öncelikle; şehir merkezindeki Cumhuriyet, Orta, Pazar, Ata ve Girne Mahallelerinde yapılması gerektiği, İlçe genelindeki dağınık yapılaşmanın Şehrimizin yapısına uymadığı, Suluova’nın nitelikli konuta ihtiyacının bulunduğu ama bunun yeni toplu konut alanları ile değil şehir içinde kentsel dönüşüm ile yapılması gerektiğinin altı çizildi ve bu konuda bir çalışma ve girişimin başlatılması konusunda karara varıldı.
2-İlçemizde Sulama arazilerinde “ACİLEN” kapalı sistemde sulamaya geçilmeli, bunun yatırım programları ne zaman başlayacağı ve biteceği ivedilikle takip edilmeli, oldukça bereketli topraklara sahip Suluova ovası yatırım programına alınmalı, bu sayede ciddi oranda su tasarrufunun sağlanacağı, verimli toprak kaybının önleneceği ve ürün verimliliğin artacağına dikkat çekildi. Bu konuda Amasya DSİ Müdürlüğü ve Suluova Sulama Birlik Yöneticilerinin bir sonraki toplantıya davet edilmesi konusunda görüş birliğine varıldı.
3- İlçemizdeki mevcut her iki Organize Sanayi Bölgelerinin genişletilmesi çalışmalarının yapıldığını, bu konuda yeni yatırımlar almak suretiyle istihdam oluşturmak amacıyla müteşebbisler nezdinde girişimler yapılması kararı alındı.
4-Hayvan Küpe kayıt sistemimiz hayvan sevkiyatındaki mevcut prosedürler nedeniyle gerçek sayıları yansıtmadığı, hayvan sevklerinde istenen ikişer aşı kaydının besi üreticisini zora soktuğu, bu yüzden üreticilerin raporsuz kayıt sevklerine sebep olduğu, bu sorunun çözümü içinde gerekli girişimlerde bulunarak küpesiz hayvanların küpelenmeden sevkiyatların hayvan pasaportuyla yapılabilmesi için girişimlerde bulunma kararı alındı.
5- Canlı hayvan yetiştiriciliğindeki girdi maliyetleri ile artan yem fiyatlarının besi işletmelerini zora soktuğu ve kapanmalarına sebebiyet verdiği, bunun için maliyetlerin kontrolü ve fiyatların makul seviyeye çekilmesi gerektiği, ülkemizin kırmızı et ihtiyacının önemli bir oranını karşılayan Suluova besiciliğinin gelişmesi için yeni çalışmalar yapılması gerektiği, bu sorunların çözümü için girişimlerde bulunulması kararı alındı.
6- Pancar alım fiyatlarının piyasada belirleyici güç olan Türkiye Şeker Fabrikaları tarafından geç açıklanması sıkıntı yarattığı, Bu fiyatların bir sonraki yıl Pancar alımı için en geç Ekim ayı içinde belirlenmesi gerektiği, bu konu hakkında ilgililerle görüşme kararı alındı.
7- Tarım Bakanlığınca münavebenin sadece Şeker Pancarı ürünü için uygulanırken diğer ürünlerin münavebesinin göz ardı edilmesi hammadde teminini güçleştirdiği, tüm Tarım Ürünleri için karlı bir şekilde münavebe uygulamasının yapılabilmesi ve takibi yönünde çalışmaların yapılması kararı alındı.
8- Şeker pancarı ekim sahalarında yıllar itibariyle yüksek oranlı dalgalanmalar yaşandığı, buna yönelik çözüm için Tarım Bakanlığınca üretim planları yapılarak fiyat istikrarı sağlanılma gerektiği, bu konuda gerekli girişimlerde bulunma kararı alındı.
9- Polat Madenciliğe gelen kamyon, Tır v.s gib ağır vasıtaların, kendilerine belirlenen yol güzergahlarından geçmemeleri ve buna karşılık değişik yolları kullanarak mahalle ve sokak aralarından geçmeleri belirli riskler oluşturmakta ve halkı huzursuz etmektedir, bu büyük sorunun çözümü için konunun İlçe Trafik Komisyonuna iletilerek çözüm üretilmesi istenecek.
10- İlçemizdeki mevcut Kömür İşletmelerinin Kapalı Ocak Şeklinde faaliyet göstererek daha fazla istihdam oluşturduğu, bu nedenle yeni kapalı ocakların açılmasının sağlanması gerektiği, ayrıca Eski Çeltek işletmesinin mevcut faaliyetleri esnasında rüzgarın etkisiyle Cevizdibi Mahallesi ve Hacı Bayram mahallelerine doğru aşırı kömür tozu ve pis koku saldığı, buna bağlı olarak insan sağlığına zarar verecek şekilde hava kirliliği oluşturduğu, ayrıca toprak yapısına ve ürünlere de zarar verdiği, bunun çözümü için ilgili yerlerle görüşülmesi kararı alındı.
11- İlçe Devlet Hastanesin de doktor ihtiyacının olduğu, bu ihtiyacında doktor atamaları yapılana kadar Amasya ve Merzifon hastanelerinden görevlendirmeler yolu ile giderilebileceği, bunun yanında şehrimizin doktor ihtiyacının yeterli oranda karşılanması için gerekli çalışmaların yapılması kararı alındı.
12- Ulusal Marketlerin yükümlülüklerini yerine getiremediği, örneğin müşteri araç park alanının olmadığı vs nedeniyle tüketicilere mağduriyet yaşattığı, çözümü için gerekli girişimleri yapılaması kararı alındı.
13- İlçemizde Buğday ve Mısır alım ve satışı için en azından bir ofis şubenin açılması gerektiği, çözümü için Toprak Mahsulleri Ofisi ile irtibata geçilmesi kararı alındı.
14- İlçemizde kurulması planlanan Fen Lisesi Projesinin hazırlandığı ancak henüz projenin gerçekleşemediği, Fen Lisesi projesinin aktif hale getirilmesi için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile irtibata geçilmesi kararı alındı.
15- Şeker Fabrikasının yanında bulunan arazinin ilgili kurum tarafından konutlar yapılması için planlama yapıldığı, ancak bazı sebepler dolayısıyla hayata geçirilemediği, bu konutların yapılması durumunda o konutlarda yaşayacak olan hane sakinlerinin Şeker Fabrikasının üretim faaliyetleri aşamasında ortaya çıkan kokusu/gürültü v.s rahatsız olabileceği ve şikayet konusu yapabilecekleri, bu durumda ilçemizin varoluş sebebi olan şeker fabrikanın şehir içindeki faaliyetinin sorgulanabileceği, bu hassas konunun tekrar gözden geçirilmesinin sağlanması kararı alındı.
16- İlçemizdeki maddi imkânı yetersiz olan başarılı öğrencilerin bulunduğunu ve bu öğrencilere burs verilmesinin kararı alındı.
17- İlçemizin tanıtımı ile ekonomisi ve istihdamına katkı sağlayacak ve Amasya turizminden pay alabilmesi için Festival gibi yerel ve ulusal organizasyonların yapılması kararı alındı.
18- İlçemizdeki Meslek Yüksek Okulumuzun öğrenci potansiyelinin arttırılması için tercih edilir bölümlerin açılabilmesinin sağlanması kararı alındı.
19- İlçemizdeki Kobilerin Sorunları; Hibelerden, Devlet imkanlarından yeterince yararlanamadıkları, İlçemizdeki İmalat Sektörüne Banka Kredilerinin yeterince düşük oranda verilmesi gerektiği, ayrıca pazarlama için ihracat yapacak firmaların dış ülkelerle görüşmeler yaparak ülkemizdeki Kobilerin buluşturulmasının sağlanması yönünde kararlar alındı.
Kaynak :Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan