SULUOVA TDİ BESİ OSB’NİN KAPASİTESİ YENİ GENİŞLEME ALANI İLE 2 KATINA ÇIKIYOR



SULUOVA TDİ BESİ OSB’NİN KAPASİTESİ YENİ GENİŞLEME ALANI İLE 2 KATINA ÇIKIYOR.
-Suluova’daki mevcut hayvancılık potansiyelini daha da artırmak ve Türkiye’nin kırmızı et ihtiyacının karşılanmasına daha çok katkıda bulunmak amacıyla 2004 yılında yaklaşık 95 hektarlık bir alanda kurularak faaliyetine başlayan 10 bin büyükbaş hayvan kapasiteli Suluova Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesinin %100 doluluk oranına ulaşmasının ardından kapasitesinin 2 katına çıkarılması amacıyla Besi OSB’ye ilaveten yaklaşık 65 hektarlık bir genişleme ilave alanı oluşturularak yatırımcılara çağrıda bulunuldu.
Bu kapsamda Belediye Kültür Merkezinde yapılan TDİ Besi OSB Genişleme Sahasının Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi.
-BESİ OSB GENİŞLEME İLAVE ALANI 8.300 BÜYÜKBAŞ BESİ HAYVANI KAPASİTELİ.
Toplantıda, tanıtım sunumu ile birlikte açılış konuşmasını yapan Besi OSB Müdürü Hasan Şen, toplam 95 hektar alan üzerine kurulu olan mevcut Suluova TDİ Besi OSB’nin 31 adet besi parseli ve 3 adet sanayi parseli olmak üzere toplam 34 adet parselden oluştuğunu, toplam 34 parselin 26’sında üretime başlandığını, 7 adet parselde ise üst yapı inşaatlarının devam ettiğini ve 1 adet parselinde proje aşamasında olduğunu, gelinen aşamada tüm parsellerin katılımcılara tahsisi yapıldığını ve %100 doluluk oranına ulaşıldığını, bunun üzerine artan taleplerin karşılanması ve üretimin 2 katına çıkarılması amacıyla Amasya Valiliği aracılığıyla Tarım Bakanlığına Genişleme İlave Alan Projesi sunulduğunu, projenin kabul edilip desteklenmesinin ardından ise Suluova Saluca Köyü’ne bağlı Küpeli Köyü bitişiğinde kamulaştırma maliyeti olmayan(Devletin hüküm ve tasarrufu altında ki alan) 65 hektar alan üzerindeki 4. sınıf çok zayıf mera statüsünde atıl, marjinal topraklardan ve alkali yapıya sahip bölgede Genişleme Alanı Kurulum çalışmalarının başladığını, kurulacak genişleme alanında toplam 8 bin 300 büyükbaş besi hayvanı kapasiteli, 24 Adet Besi Parseli, 3 Adet Sanayi Parseli yapılacağını, mevcut TDİ Besi OSB alanı ile birlikte yeni kurulacak olan Besi OSB Genişleme Alanı sayesinde Suluova’da ki büyükbaş besi hayvanı kapasitesinin 17 bin 400’e çıkartılmasının hedeflendiğini, dolayısıyla hayvansal üretimin ve bunlara dayalı sanayinin gelişeceğini, yeni istihdam sağlanacağını, bölge ve ülke ekonomisine de yeni katma değerler üretileceğini kazandırılacağını kaydetti.
-TDİ BESİ OSB, TÜRKİYE’NİN İLK VE EN BÜYÜĞÜ OLUP GENİŞLEME ALANI İLE BİRLİKTE AVRUPA’NIN DA EN BÜYÜKLERİ İÇERİSİNDE YER ALACAK.
2004 Yılında faaliyetlerine başlayan mevcut Suluova TDİ Besi OSB’de Büyükbaş Hayvan Besi Tesisleri, Et Entegre Tesisi, Biyogaz Tesisi ve Gübre Fabrikası, Hayvan Sağlığını Koruma Tesisi, Güneş Enerji Santrali, İdari ve Sosyal Alanlarıyla üretimden kesime, bakımdan pazarlamaya kadar büyükbaş hayvancılıkta akla gelebilecek her aşama ve daha fazlasının Suluova TDİ Besi OSB’de tek noktada birleşmiş olduğunun altını çizen Besi OSB Müdürü Hasan Şen, “Hayvancılık anlamında olabilecek ekonomik döngünün neredeyse tamamını aynı tesisin içerisinde gerçekleştiren TDİ Besi OSB, Alanında Türkiye’nin ilk ve en büyüğü olması ile örnek bir proje olup yeni ilave genişleme alanı ile birlikte Avrupa’nın da en büyükleri içerisinde yer almaktadır. Suluova TDİ Besi OSB, büyüklüğü ve etkinliğince dünya standartlarında üretimden kesime, atıkların enerjiye dönüştürülmesinden tarımsal gübre olarak kullanıma sunulmasına kadar ekonomik döngünün tamamını karşılarken hem bölgemiz hem de ülkemiz için oldukça önemli bir yer tutuyor.” Dedi.
-HAYALİMİZ SULUOVANNIN KIRMIZI ET ÜRETİM SEKTÖRÜNDE BİR MARKA OLMASIDIR.
Yatırım ve katkıları için emeği geçen herkese teşekkür eden Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok ise yaptığı konuşmasında şunları kaydetti: “böylesine anlamlı bir projenin Suluova’mızda yapılıyor olmasından ve ilçemizin değişim ile dönüşümüne hız katacak olmasını sağlayacak bir çabanın ilçemizde gerçekleşmesi biz yerel yöneticileri ziyadesi ile memnun etmektedir. Suluova’mıza hayırlı uğurlu olsun. Aslında bölgemizde var olan bir Besi potansiyelini harekete geçirme ihtiyacı vardı ve bunun için bir atılım gerekiyordu. Bu dev yatırım çok isabetli oldu. Ve 2004 yılında Suluova‘da modern bir hayvancılığın başlatılması amacıyla TDİ Besi OSB kurularak faaliyete geçti. Bugün, bu yatırımın ne kadar hayırlı bir hizmet olduğunu görmekten çok mutluyuz. Suluova‘da çevrenin ve sularında kirletilmesini önlemek noktasında bu proje büyük katkı sağlamaktadır. Geçen 16 yılın ardından bugün ilçemizdeki mevcut ahırların modernize edilmesi ve şehir dışına çıkarılması, yeni bir alanda istihdam edilmesi şehircilik anlamında çok önemsediğimiz bir konuydu. İlçemiz içerisinde yaklaşık 900 kadar büyüklü-küçüklü besi işletmesi vardı. Bugün bir çok işletme Besi OSB’ye gitti, modern işletmeler oldu ve şehir içindeki besi işletmelerinin sayısı 500’ün altına indi. Şu an belediye sınırları içerisinde 300 civarında besi işletmesi mevcut. Suluova TDİ Besi OSB projesi ve ilave ek sahası aslında ilçemiz hayvancılığını gelişmesine katkı sağlamakla birlikte bir şehri de modernize etmektedir. Bu şehrin daha yaşanabilir, daha ferah, yeşili ve de temiz suları ile örnek olması açısından da çok önemli bir büyük yatırımdır. Bugün gelinen nokta TDİ Besi OSB bölgesinin iki katına çıkarılıyor olması ve bu çalışmaların başlatılması ilçemiz için bir bayram günü anlamına gelmektedir. Kuruluşundan bugüne kadar ve genişlemesine katkı sağlayan herkese teşekkür ederim. Bununla bitmeyecek, yeni proje ve işletmelerde hayata geçecektir, buna inanıyorum. Çünkü ilçemizde 50 yıllık bir besi üretim kültürüme mevcuttur. Şeker fabrikası ile birlikte ilçemizde hayvancılık alanında faaliyet gösteren bir sürü üreticimiz mevcut, bu işletmeler her geçen gün büyüyor, bu işletmeler Suluova’mız için çok kıymetlidir, ayrıca şehir dışından gelip bölgemize yatırım yapanlar firmalarda. Bunun en önemli sebebi Suluova’mızdaki mevcut Besi OSB ve Et Entegre Tesisidir, ayrıca bu işi bilen ihtisas yapmış besi üreticilerinin olmasından kaynaklanmaktadır. Bir tarım, hayvancılık ve sanayi şehri olma yolunda hızla ilerleyen Suluova’mız için gelecekte hayalimiz sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da Kırmızı Et Üretim Sektöründe bir marka olmasıdır. Hep birlikte bunu hayal ediyoruz. Bu yatırım ve projeler bunun için atılmış temellerdir. Bu eserin buraya kazandırılmasında başta Cumhurbaşkanımız olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ederim. Memleketimize hayırlı uğurlu olsun.” İfadelerini kullandı.
Ardından, Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç bir konuşma yaparak, Bakanlık olarak çiftçilerimizin ve besicilerimizin daima destekleyicisi olacaklarını belirtti. Amasya Milletvekilleri M. Levent Karahocagil ve Hasan Çilez de birer konuşma yaparak genişleme sahası tanıtım töreni gerçekleştirilen TDİ Besi OSB’nin İlimize ve Suluova ilçemize hayırlı olması temennisinde bulundular.
Programda son olarak konuşan Amasya Valisi Mustafa Masatlı ise şunları kaydetti: “Bugün Suluova ilçemiz için önemli bir gün. 1,5 Yıl önce buraya geldiğimizde önce İlimizin her yerini dolaştık ve yapılması gerekenleri belirledik. İlimizin her tarafında bir üretim merkezi olsun istedik ve Taşova ilçemizde de bir OSB kurmayı kararlaştırdık. Buna yönelik altyapı ve diğer çalışmalarımızı tamamlayarak Taşova OSB’mizi kısa bir zamanda bitirdik. Akabinde 156 hektar olan Merzifon OSB’mizi 144 hektar daha genişlettik. Kapasitelerini doldurdukları için Suluova Karma OSB’nin 93 hektar, Amasya OSB’nin 57 hektar ve Suluova Tarıma Dayalı İhtisas Besi OSB’nin de birebir büyümesi gerektiği kanaatine vardık. Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli Bey’e taleplerimizi ileterek çalışmalarımızı başlattık. Sayın Cumhurbaşkanımızın bizlere gösterdiği 2023 hedefleri kapsamında, tarımsal ve sanayi hedefleri de bulunmaktadır. Bizler bunu bir emir ve sorumluluk olarak bilip, sahada gereken tüm çalışmaları yapmaktayız. Suluova TDİ Besi OSB’miz için 62,5 hektar alanın yer seçimini bitirerek, hazineden bedelsiz devri için başvurularımızı yapmamızın ardından Tarım Reformu Genel Müdürlüğü kamu kuruluşlarımızla beraber süreci neticelendirdi ve en son Millî Emlak Genel Müdürlüğü tarafından bölgenin tapusu tarafımıza verilerek süreci nihayetlendirmiş olduk.
-SULUOVA KIRMIZI ETİ HAK ETTİĞİ NOKYATA GELECEK.
Bizler bu işlerle uğraşırken bir yandan da potansiyelimizi nasıl geliştirebiliriz, en az parayla en çok üretimi nasıl yapabiliriz diye düşünerek gereken çalışmalara başladık. Buna yönelik modern projelerimizi hazırlamış durumdayız. OSB’mize yatırıcılarımız gelmeye başladı ve kendileriyle görüşmeler yaptık. Türkiye’nin kırmızı et merkezlerinden biri olarak Suluova’nın hak ettiği noktalara gelmesi için gereken tüm çalışmaları yapacağımızı belirtmek isterim. Tüm Dünyayı etkisi altına almış bir salgınla mücadele ediyoruz. Sağlık sistemimizin güçlü yapısı sayesinde bu durumu en az hasarla atlatan ülkelerden birisiyiz. Bu süreçte Ülkemizde ve dünyada hız kesmeyen tek sektör tarım sektörü oldu. Bizim bu sektörü değiştirip, dönüştürüp, geliştirmemiz gerekiyor. Bu kapsamda hep beraber Suluova ilçemizi kırmızı et merkezi haline dönüştürmeyi hedefliyoruz.
-SULUOVA KIRMIZI ET ÜRETİM VE FİYAT BELİRLEME MERKEZİ OLACAK.
Suluova kırmızı etin üretim merkezi konumunda olmasının yanı sıra, kırmızı etin fiyatının belirlendiği bir merkez de olacaktır. Vereceğimiz desteklerle İlimiz tarım sektörünü güçlendirmeye ve geliştirmeye devam edeceğiz. Hedeflerimiz doğrultusunda çalışmalarımıza devam edeceğiz. Başta tüm bu çalışmalarımızda bizlere öncülük ve rehberlik eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli Bey ve Bakanlık bürokratlarımıza, Milletvekillerimize ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Suluova TDİ Besi OSB Genişleme Sahamızın Amasya’mıza ve Suluova ilçemize hayırlı olmasını temenni ediyorum.” Dedi.
Valimiz Mustafa Masatlı’nın konuşmalarının ardından Tarım ve Hayvancılık Bölgeleri Daire Başkanı Deniz Oruç’a plaket verildi. Hatıra fotoğrafı çekilmesi ve katılımcılara kokteyl verilmesiyle tanıtım töreni sona erdi.
Kaynak:Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan