DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

SULUOVA YEDİKUĞULAR KUŞ CENNETİ 250 FARKLI KUŞ TÜRÜNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

SULUOVA YEDİKUĞULAR KUŞ CENNETİ 250 FARKLI KUŞ TÜRÜNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR
REKLAM ALANI
13.04.2024
287
A+
A-

SULUOVA YEDİKUĞULAR KUŞ CENNETİ 250 FARKLI KUŞ TÜRÜNE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR.

– Suluova Yedikuğular Kuş Cenneti(Suluova Yedikır Barajı) 1982-1985 yıllarında sulama amaçlı yapılmış olup kurulduğu günden itibaren birçok canlıya ev sahipliği yapmaya bugün de devam ediyor.

Suluova Yedikır Barajının gölü yapay bir sulak alan ekosistemi olup barındırdığı kuş varlığı ile uluslararası öneme sahip sulak alan statüsünde bulunmaktadır. Baraj gölünün kısa bir süre içerisinde pek çok kuşun konaklama alanı haline gelmesiyle bu özelliği dolayısıyla bu bölge Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun 17.08.1989 gün ve 489 sayılı kararı ile “1. derece Doğal Sit Alanı” olarak ilan edilmişti. Bu kuş türlerinin gözlenmesi için de 2016 yılında bölgeye gözlemevi yapıldı, 2017 yılında ise kamera sistemi ve çevre düzenlemesi yapılarak tam faaliyete geçti.

Kuşların göç yolu üzerinde olan Baraj(yapay göl) kış aylarında kuşların doğal yaşam alanıdır. Bu canlıların başında kuşlar yer alıyor. Özellikle bu alanda şu an için Akpelikan, angıt, karabatak ve Telli Turna önemli kuş türleri arasında yer alıyor. Bu kuşlar günümüzde sadece 2 yerde ürüyorlar. Bu iki yerden birisi de Suluova Yedikır Baraj gölüdür.

Amasya Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Zoolog Murat Karavin, “1982-1985 yıllarında sulama amaçlı kurulan bir baraj olmakla beraber zaman içerisinde ülkemizin önemli sulak alanlarından biri haline gelmiştir. Ve aynı zamanda 1989 yılında kültür ve tabiat varlıkları koruma kurulunun kararıyla birlikte birinci derece sit alanı olmuştur ve o günden itibaren de Yedikuğular Kuş Cenneti olarak adlandırılmaktadır. Kuş türlerine gelecek olursak, yıllar içerisinde gerek ornitologların gerekse kuş gözlemcilerinin dönem dönem yapmış oldukları Kuş gözlem sonuçlarını değerlendirip, veritabanlarını incelediğimizde Amasya’da 250 civarında kuş türü gözlemlenmiştir. Bunların büyük bir kısmı da Yedikır Baraj gölü ve çevresinde rapor edilmiştir. Alanda şuanda 150’nin üzerinde kuş türü rapor edilmiştir ve bunların büyük bir kısmı da yaklaşık 55 civarı alanda üredikleri bilinmektedir. Ve yine her yıl kuş gözlemcilerin yapmış oldukları kış ortası su sayımlarında 70 kadar türe ait 10 bin civarında kuş türü, kuş bireyi rapor edilmiştir. Özellikle bu alanda şu an için akpelikan, angıt, karabatak önemli kuş türleri arasında sayılabilmektedir. Yine akpelikanın ülkemizde daha önce Seyfe gölü, Ereğli sazlıkları, tuz gölü, Aktaş barajı ve Yedikır baraj olmak üzere 5 farklı yerde üredikleri bilinmekle beraber zaman içerisinde üreme sahalarının bozulması ile birlikte günümüz de sadece 2 alanda üremektedirler ve bu iki alandan biride Yedikır Barajıdır.

Aynı zamanda bu bölgede daha önce ülkemizde 2-3 defa gözlenen veya raporu bulunan tarla kazıda daha önceki yıllarda alanda gözlemlenmiştir. Alanın en önemli kuşlarından biri de son iki yıldır gözlemlediğimiz, daha önce 2004 yılında en son Muş’un Bulanık Ovasında ürediği tespit edilmiş olan Telli Turna 2019’da yayınlanan Türkiye’de üreyen kuşlar atlasında artık ülkemizde üreyen popülasyonunun kalmadığına dair rapor bulunmasına rağmen 2021 yılında Doğa Koruma ve Milli Parklar 11. Bölge Müdürlüğü ekiplerince sahada 1 çift tespit edilmiş ve bunlar koruma altına alınmıştır. Aynı zaman bu Telli Turna çifti bu yıl tekrar görev esnasında görülmüştür. Yani alan kurulduğu andan itibaren her yıl sayısı artarak bir çok özellikle kuşlar olmak üzere bir çok canlıya ev sahipliği yapmaya başlamıştır.” İfadelerini kullandı.

Yıl içinde ornitologlar ve kuş gözlemcileri Yedikuğular Kuş Cenneti olarak adlandırılan Yedikır Barajında kuşları incelemeye devam edecek.

Kaynak : Suluovayenihabergazetesi-AA/Murat Arslan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.