SULUOVA’DA ENDÜSTRİYEL KENEVİR NARLI TOHUM HASADI YAPILDI.
SULUOVA’DA ENDÜSTRİYEL KENEVİR NARLI TOHUM HASADI YAPILDI.
–Suluova’da özel bir firma tarafından “Endüstriyel Kenevir Narlı Tohum” hasadı gerçekleştirildi.
İlçemiz Uzunoba köyündeki bir arazide düzenlenen programda açılan stantlarda sergilenen Kenevir bitkisi ile ürünleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan Keneviro Tarım Üretim Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Uğur Balkuv, Endüstriyel kenevirin ithalattan bağımsız, sıfır ithalatla tamamen yüzde 100 ihracat yapma potansiyeli sunduğunu, Tekstilden kozmetiğe, ilaçtan inşaata, otomotiv sektörüne ve diğer sektörlere 100’ün üzerinde farklı ürün üretmeyi sağlayan kenevirin, Türk tarımına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katkılarıyla yeniden kazandırıldığını, eski dönemlerde lifleri sicim, halat, yelken ve kumaş üretiminde kullanılan, yaprakları ve çiçeği de ilaç, merhem olarak kullanılan kenevirin kadim bir bitki olduğunu, endüstriyel kenevir üretiminin Türkiye’nin sanayi alanında ithalatını yarı yarıya düşürecek kapasitesi olduğunun altını çizdi.
-ÜLKE GENELİNDE AMASYA’NINDA YER ALDIĞI 20 İLDE ÜRETİLİYOR.
Cumhurbaşkanlığı yatırım ofisi tarafından ülke genelinde seçilen 20 şehirde yeniden kenevir üretimin başladığını aktaran Mustafa Uğur Balkuv, Keneviro Firmasının kuruluş hikayesini, yatırım planlarını, Endüstriyel kenevirin üretimi ve sanayide kullanımı, ithalatı bir çok sektörde kullanımının ülkemiz ekonomisine yapacağı katkıları, dünyada Endüstriyel Kenevir’e yönelik tarımın hızla arttığı bu dönemde uluslararası pazarda ki gelişmeleri hakkında açıklamalarda bulundu.
-“BU YATIRIM BİR MİLLİ PROJEDİR”
Bu yatırım milli bir proje olduğunu ve sadece endüstriyel ticari bir yatırım olarak görmemek gerektiğini vurgulayan Mustafa Uğur Balkuv, Kenevir bitkisinin çok eski kadim bir bitki olduğunu ve bu topraklarda daha önce ekildiğini, tekrar bu bitkiyi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2019 yılında ülkenin gündemine getirdiğini, genel bir araştırma sürecinin ardından 2021 yılı sonunda yatırım yapmaya karar verdiklerini, kenevir bitkisinin yetişmesi için ideal bölgeler olan Samsun, Amasya ve Kastamonu illerinde ekim yaptıklarını, bu yılda bu üç ilde yaklaşık 5.500 dekara yakın kenevir ekimi gerçekleştirdiklerini söyledi.
-60 YIL ARADAN SONRA TEKRAR TÜRKİYE’DE EKİMİ BAŞLADI
Ekimini yaptıkları kenevirin sap hasatlarının Ağustos ve Eylül aylarında tamamlandıklarını, tohum hasatlarının da sonuna geldiklerini kaydeden Mustafa Uğur Balkuv, yaptığı açıklamasında şunları kaydetti: “Kenevir çok amaçlı ve kadim bir bitki. Cenabı Allah’ın insanoğluna verdiği nimetlerden bir tanesidir. Çeşitli sebeplerden dünyada ekimine bir ara verildi. Yaklaşık 1930’lardan 1990’lara kadar bir ara verilen bir bitki çeşitli sebeplerle. Ama tekrar 1990’dan sonra endüstriyel kenevir tohumunun oluşturulması ve çıkmasıyla dünyada, dünya bunun tarımına ağırlık vermeye başladı. Burada hem gıda sektörü, hem tekstil sektörüne, hem ilaç sektörüne, hem otomotiv sektörüne, hem savunma sanayine, hem mobilya sektörüne, hem inşaat sektörüne çok ciddi ürünler oluşturabilmek mümkün. Yani yüzlerce ürün çıkartabilirsiniz, onlarca farklı onlarca farklı dalda, çok amaçlı bir bitki, çok kadim bir bitki. Ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyoruz.” Dedi.
-AMASYA BÖLGESİNDE 1000 DEKARDA EKİLDİ.
Sap hasatları için başka bölgelerde ekimler yaptıklarını, Amasya ve Suluova bölgelerinde ise kenevirin tohum tarımını yaparak tohumunu çoğaltmayı tercih ettiklerini dile getiren Mustafa Uğur Balkuv, “1000 dekar civarında bir yer Suluova ve Amasya İlinde ekildi. Suluova‘da 24 çiftçimiz ile sözleşmeli tarım yaptık, toplamda bu yıl yaklaşık 5.500 dekar da 301 çiftçimizle sözleşme yaptık. Bu ürünlerin satın almasını gerçekleştirip birçoğunu teslim alınanların ödemelerini de gerçekleştirdik. Endüstriyel kenevirin sanayi işlemesi ile ilgili de Havza’ya 30 bin metrekare kapalı alanda bir endüstriyel işleme tesisi kuruyoruz. Bunların elyafını çıkartmak, bu elyaflardan boyalı iplik yapmak, kıtığından tuğla yapmak, kedi kumu yapmak gibi yatırımlarımız var, bu yatırımları da Samsun Havza’daki OSB’deki fabrikamızda gerçekleştireceğiz. Toplamda biz Havzadaki fabrika ve tarım ekipmanlarına 30 milyon dolar civarında bir yatırım yaptık ve şu anda gördüğünüz şu makine ekipmanlarının yaklaşık değeri de 4 milyon dolar seviyesinde. Dolayısıyla hem tarıma hem de sanayiye yapılan bir yatırım var ve maalesef ki Türkiye’nin elindeki mevcut ekipmanlarla kenevirin özellikle tohum hasadını yapmak pek mümkün olmuyor. O yüzden bu yeni kombina makinaları ithal edip Türkiye’nin tarımının hizmetine sokmuş olduk. Kenevirin Türkiye’de gelişmesi çok arzu ettiğimiz bir şey ve bu konuda da mümkün olduğu kadar teşvik edici oluyoruz. Bizde yaklaşık olarak Türkiye’deki kenevir ekiminin toplam miktarının yüzde doksandan fazlasını gerçekleştirmiş durumdayız.” ifadelerini kullandı.
-ÇOK EKONOMİK VE DOĞAYI KORUYAN BİR BİTKİ.
Mustafa Uğur Balkuv; “Kenevir çok çevreci bir ürün biliyorsunuz. Gezegenimizi ve doğamızı korumak için ideal bir bitki. Çok ciddi bir karbon elini mi var, çok ciddi de bir oksijen salınımı var, aynı zamanda toprağı gençleştiren bir bitki, bir sonraki ürüne yüzde 20-25 verin veren bir bitki. İlaç kullanılmayan bir bitki, az su tüketen bir bitki, az gübre tüketen bir bitki. Dolayısıyla çok çevreci bir bitki ve ürünün tamamından faydalanmamız mümkün. Dolayısıyla hem çiftçilerimiz için ilave bir gelir kaynağı olacak hem çiftçilerimizin toprağı işlenmesine daha fazla katkı sağlayacak hem de ülkemize çok farklı sanayilerde ürünler kazandıracak. İhracat imkanları tabii ki çok mümkün. Hem tekstilde ve her konuda ihracat yapma imkanınız var. Dünyanın talep ettiği bir ürün. Dolayısıyla Türkiye’de de bu ürünün gelişmesi için el birliği ile mücadele edeceğiz.” diye kaydetti.
-SULUOVA’DA EKİMİNİN BAŞLAMASI BÜYÜK BİR KAZANÇ.
Yıllar önce bölgemizde ekimi yapılan ve daha sonra ara verilen ekonomik değeri yüksek kenevir bitkisinin yeniden topraklarımızda yetiştirilecek olmasının büyük bir kazanım olduğuna dikkat çeken Belediye Başkanı Fatih Üçok; “tekrar böyle kıymetli bir ürünün Cumhurbaşkanımızın marifetiyle ülkemiz ile ilçemizde ekiminin başlaması hem ekonomiye hem de çiftçilerimize önemli kazanımlar sağlayacaktır. İlçemizde kenevir ekimine başlayan çiftçilerimizde tebrik ediyorum.” Dedi.
Mustafa Uğur Balkuv’un teşvikleri ile ilk defa 40 dekar alanda kenevir ekimi yaptığını ve çok memnun kaldığı belirten Uzunoba köyü çiftçilerinden Davut Yahşi’de konuşmasında; “biz bu sene ilk defa kenevir ekimi yaptık, ilk defa başladık bu işe. Ufak tefek eksiklikler olsa da biz bu işi başardık. Uğur Balkuv bey de bize destek verdi. Allah razı olsun. Bundan sonra bu işe burada devam etmek istiyoruz. Allah nasip ederse gelecek yıllara daha fazla ürün almayı temenni ediyoruz. Ürünümüzde çok güzel oldu bu sene, ufak tefek eksikliklerimizde de Uğur bey minimum bir katkı yapacak inşallah. Bizim pancardan, mısırdan, buğdaydan hepsinden kat kat fazla ürün aldık.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından yatırımcı Mustafa Uğur Balkuv, kenevir ekimi yapan çiftçi Davut Yahşi’ye Cumhuriyetin 100. Yıl anısına Atatürk tablosu hediye etti.
Ardından ekimi yapılan arazide Endüstriyel Kenevir Narlı Tohumunun hasadı gerçekleştirildi.
Programa Kaymakam Şafak Gürçam, Belediye Başkanı Fatih Üçok, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Güngör Yılmaz, il ve ilçe kurum, kuruluş temsilcileri ile çiftçiler katıldı.
Kaynak:Suluovayenihabergazetesi-AA/Murat Arslan