Suluova’da, Sektörel Eylem Planı Çalışmaları Başladı.

Suluova’da,
-Amasya Valiliği ve Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı(OKA) tarafından yürütülen Sektörel Eylem Planı Çalışmalarının Suluova’da ki Yerel Eylem Planı Çalışmaları başladı.
Bu kapsamda Amasya Yerel Eylem Grubu Sanayi Temsilcisi Amasya Üniversitesi Doç. Dr. Mehmet Burak Bilgin ile Bilim Sanayi İl Müdürlüğü Araştırmacısı ve Sektör Eylem Planı Çalışma Grubu Üyesi Erhan Biçer, Suluova Belediye Başkanı Fatih Üçok ile Suluova Organize Sanayi Bölgesi(OSB) Müdürü Fatih Şahin'i ziyaret ederek konu hakkında görüş alış verişinde ve planlamalarda bulundular.
Doç. Dr. Mehmet Burak Bilgin, önceki haftalarda Amasya Valisi Dr. Osman Varol başkanlığında OKA tarafından düzenlenen toplantıda Amasya bölgesinde “Yerel Eylem Grupları” oluşturulduğunu belirtti.
Yerel Eylem Grupları kapsamında Amasya ilinin kalkınması için 4 farklı sektörde stratejik eylem planı hazırlandığını aktaran Doç. Dr. Mehmet Burak Bilgin, bu plan dahilinde Suluova ilçesinde ki yerel yöneticiler ve dinamikler ile görüşmeler ve çalışmalar yapacaklarını söyledi.
Sektörel Eylem Planının hedef ve amacının, Amasya ili ve ilçelerini geliştirmek ve kalkındırmak olduğunu ifade eden Doç. Dr. Mehmet Burak Bilgin, “Suluova son yıllarda büyümede atağa geçti, artık hızlı büyüyor. Bu büyümeyi daha fazla arttırmak ve ilçeyi kalkındırmak için eylem planı çalışması yapacağız. Tüm potansiyeli ile Suluova’da ki tüm paydaşlarda bir sinerji oluşturmak ve harekete geçirmek amacındayız. Bu kapsamda Suluova Organize Sanayi Bölgesi(OSB) Yönetim Kurulu Başkanı ve Belediye Başkanı Fatih Üçok’u ziyaret ederek kalkınmaya yönelik plan ve fikirlerini dinledik. Suluova bölgesinin kalkınması ve ekonomisinin gelişmesi için neler yapılabilir ? konularında fikir alış verişinde bulunduk. Suluova, son yıllarda ki yatırımlar ile çok ciddi büyüyen bir ilçe konumunda. Şeker Fabrikası, EKUR Et Entegre Tesisleri, Kozlu Gıda-Yem fabrikası gibi sektöründe söz sahibi çok ciddi firmalar bulunduran bir ilçemiz. Bununla birlikte coğrafi konumu, alt ve üst yapısı bakımından büyümeye çok müsait bir bölge. Merzifon ilçesinin ardından çok hızlı büyüyen ikinci ilçe konumunda. Belki de büyüme hızı daha yüksektir. Türkiye de bir TORKU markası var. Şeker fabrikası ve diğer destekleyici işletmeler işbirliği ile neden Suluova bölgesinde TORKU modeli bir marka çalışması yapılmasın. Çünkü Suluova’nın potansiyeli oldukça uygun ve yüksek. Tüm bu konularda ileriye dönük hedef analizi yaparak stratejik eylem planı yapmak için gayret ediyoruz” diye konuştu.
Ziyaret dolayısıyla teşekkür eden Belediye Başkanı Fatih Üçok ise, konu hakkında yaptığı açıklamasında; “ufkumuz ve heyecanımız Suluova ile ilgili plan ve düşüncelerimizi paylaşarak ileriye yönelik bir eylem planı oluşturma amacındayız” dedi.
Tarihi İpek Yolu ve ulaşım ağının tam merkezinde bulunan Suluova’da Tarım, hayvancılık, sanayi ve turizm için alt yapının oldukça mevcut olduğunun altını çizen Fatih Üçok; “Bu potansiyelleri harekete geçirmek ve kalkınmayı gerçekleştirmek amacındayız. İlçemizde her şey mevcut sadece Kolektif şuur eksikliği ve ortak hareket etme duygusu gelişmiş değil. Yeni bir kollektif hareket etme kültürü oluşturmak lazım.”
Suluovanın gelecekteki hedefleri hakkında bilgiler veren Başkan Fatih Üçok, “Suluovamızın 2023 vizyonu var. Bu vizyonunda bireysel sorunlarını çözmüş ve şehirleşmesini tamamlamış en az 50 bin nüfusu olan bir Suluova hayalimiz var. Suluova gelecekte tarım, hayvancılık, turizm, sanayi ve eğitim bölgesi olmaya aday en güçlü ilçedir. Amasya büyüyecekse Suluova’yı da yanına alarak büyüyecektir. Suluova’nın coğrafi konumu ve alt ve de üst yapısı ile bunu mecbur kılıyor. Bu potansiyellerimizi harekete geçirmek boynumuzun borcu. Suluova kalkınırken aynı zamanda Amasya da kalkınacaktır” şeklinde konuştu.
Sanayi Bakanlığımızın gelişmişlik endeksinde Suluova ilçeler sıralamasında 76 sırada bulunduğunu hatırlatan Başkan Fatih Üçok, “Bununla yetinmeyip Suluovanın var olan potansiyelini harekete geçirerek ilçemizi geliştirmek ve kalkındırmak hedefindeyiz. Bu yönde ciddi belirtiler başladı artık. Suluovamız tarım ve hayvancılık alanında söz sahibi iken artık sanayi alanında da bir marka şehir olmaya doğru hızla ilerliyor. Amasya’nın en büyük yatırımlarından Şeker Fabrikası ve EKUR ile Kozlu Gıda Suluova ilçemizde bulunmaktadır. Bunun yanında OSB’de yeni işletme ve yatırımlar kazandırmaya çalışıyoruz. Halen OSB’de mevcut 58 parselden 25 arsa parselinin tahsisi yapıldı, bunlardan üretim yapan 17 firma var. 7 Firma inşaat halinde ve 1 tanede yeni fabrika projesi var. Biz göreve geldiğimizde OSB’de 7 firma varken bugün 25 tane üretim yapan fabrika var. Yaklaşık bin kişi, istihdam ediliyor ve toplamda yaklaşık 110 milyon Tl‘lik bir yatırım var Suluova OSB’de. Eksik olan Doğalgaz ihtiyacını da karşıladığımız zaman OSB’de yer kalmayacaktır. OSB’de halen asansör, et entegre tesisleri, mobilya, süt fabrikası, tekstil, yağ fabrikası, yem fabrikası, ayakkabı tabanı fabrikası, balık ağı fabrikası, Endotar tarım tesisi, dış cephe sistemleri tesisi, kapı üretim tesisi gibi önemli firmalar mevcuttur. Bir çok yönden yatırımcılar için büyük avantajlara sahip Suluova OSB’ne yatırım için tüm müteşebbislere çağrıda bulunuyoruz. Suluova yatırım yapmak için bir fırsatlar şehridir” dedi.
Kaynak: AA-suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan