Suluovalı Ayakkabı tamircisinin ‘çırak’ üzüntüsü.

Suluovalı
-ÖZEL HABER: Cihan OKUR-Murat ARSLAN
Suluova’da 55 yıldır ayakkabı tamirciliği yapan Bekir Aynacı(Aynacı Kundura), mesleğini devredeceği bir çırak yetiştirememenin üzüntüsünü yaşıyor.
-çırak bulursa ücretsiz devredecek.
Küçük yaşlarda dedesi ve babasından öğrendiği ayakkabıcılık mesleğini Suluova Ladik Yolu Hacı Mustafa Caddesinde ki dükkanında tek başına sürdüren 65 yaşındaki Bekir Aynacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mesleğini çok sevdiğini ancak iyi bir çırak bulduğu takdirde dükkanını ona ücretsiz devrederek artık işi bırakmak istediğini söyledi.
Geride kalan 55 yılda mesleğini severek yaptığını vurgulayan ayakkabı tamircisi Bekir Aynacı, "Malzeme getir götür yaparak dedemin ve babamın yanında bu işi öğrendim. Eskiden işlerimiz çok ağırdı, hep el işçiliği yapıyorduk, şimdiki gibi makineler yoktu. Artık her şey çok kolay ama mesleğimden hiç bıkmadım. Aşık olduğum mesleğimi bu zamana kadar getirdim" ifadesini kullandı.
"Şimdiki gençlere biraz kızsan işi bırakıyor"
Eski ustaların çok daha disiplinli olduğuna dikkati çeken Bekir Aynacı, "Ustalarımız bize ne kadar sert davranırsa davransın, biz yılmadan işimizi öğrenmeye çalışırdık. Şimdiki gençlere biraz kızsan işi bırakıyor, Ustalarımızın bize kızması işi daha iyi öğrenmemiz içindi. Biz onu anlıyorduk ancak şimdiki nesil anlamıyor. Kolay yoldan para kazanmak istiyor. Çırak bulamazsam eğer gözlerim durana kadar mesleğimi devam ettireceğim" dedi.
Kendi çocuklarının da mesleğini öğrenmediğini, başka meslekler seçtiklerine işaret eden Bekir Aynacı, şunları dile getirdi:
"En büyük üzüntüm bir çırak yetiştirememek. Gençler bu işi yapmak istemiyor, çırak bulamıyorum. Çırak yetiştirmiş ve mesleğimi öğretmiş olsam dükkanı ona ücretsiz devrederek işi bırakırım. İstiyorum ki sanatımı birine öğreteyim, o devam ettirsin. Şimdi gençler iş öğrenmeye bakmıyor, sadece parayı düşünüyor. Sadece ben değil bütün sanatkarlar çırak bulmakta zorlanıyor. Nasıl bu mesleği dedem, babam bana öğrettiyse ben de başka birine öğretip devam ettirmek istedim. Şimdi gençler isteksiz, aileler de çocuklarının bu tarz meslekler yapmasını istemiyor."
Kaynak: AA-Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan