DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

Suluovalı Çiftçilere Tarımsal Sulamada Su Tasarrufu Semineri Verildi.

Suluovalı Çiftçilere Tarımsal Sulamada Su Tasarrufu Semineri Verildi.
REKLAM ALANI
10.02.2018
1.298
A+
A-

Suluovalı Çiftçilere Tarımsal Sulamada Su Tasarrufu Semineri Verildi.

– Suluova Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından, çiftçilere Tarımsal Sulamada Su Tasarrufu konulu seminer verildi.

Öğretmen evi salonunda düzenlenen seminerde çiftçilere seslenen Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Tacettin Özmen, 2017 yıl sonu ve 2018 yıl başı itibariyle Türkiye genelinde kuraklık yaşandığının tespit edildiğini belirterek; “Özellikle 2018 sezonunda su kullanımına çok dikkat edelim, çünkü ülkemizde yeterli yağış yaşanmadı. 2018 Yılında bölgemizde ki su kaynaklarımızda yeterli su henüz mevcut değil, çünkü yeterli mevsimsel yapışlar yağmadı. Suluova’nın baraj ve göletlerinde su seviyesi yeterli oranda değil. Su kıtlığı yaşıyoruz, mevcut suyumuzu en tasarruflu ve verimli nasıl kullanabiliriz ? Bunun yol ve metotlarını hep beraber uygulamalıyız” dedi.

Programda, tarımsal sulamada su tasarrufu ve su verimliliğini ile sulama metotları hakkında bilgilendirmelerde bulunan Tacettin Özmen, “Dünya’da gelecekteki savaşlar su ihtiyacı üzerine olacağı öngörülmektedir. Su kaynakları dünyamızın vazgeçilmeyen kaynakların başında gelir. Hidrolojik döngüde önemli bir yer tutan su kaynakları; akarsu, göl, deniz, buzul gibi yer üstü suları, toprakta tutulan su ve derinlere sızan yer altı suları ile atmosferdeki su buharından oluşmaktadır. Yeryüzündeki su miktarı 1.36 milyar km3 olup dünyanın su tüketiminin % 63’ü tarımda, %32‘si endüstri ve evsel ihtiyaçlarda kullanılmaktadır. Su kaynaklarının kullanımına yönelik çalışmaların amacı suyun yer ve zamana göre dağıtımını yaparak ekonomik ve sosyal yapının geliştirilmesi ve çevrenin korunması olarak belirtilebilir.”

Su tasarrufu konusunda ilgili Bakanlık ile sulama birliklerinin gerekli önlemler için yoğun caba sarf ettiğini ifade eden Tacettin Özmen, şunları kaydetti: “Toprak ve su milli servettir. Suyun en verimli şekilde kullanılmasında en önemli görev ve sorumluluk siz çiftçilerimize düşüyor. Kıt su kaynaklarımız var. Bu kıt su kaynaklarının en etkin ve verimli nasıl kullanabilir konularında daha özenli ve hassas davranılması halinde 2018 ürün ekim ve hasat dönemlerini sorunsuz atlatacağımızı düşünüyoruz” diye konuştu.

Özellikle ekili alanların sulanmasında vahşi(salma) sulama yerine en tasarruflu ve verimli sulama yöntemi olan yağmurlama veya damla sulama yapılması gerektiğinin altını çizen Tacettin Özmen; “Ülkemizde ve bölgemizde daha çok vahşi sulama yöntemi uygulanmakta olup bu sulama yöntemi tarlaya zararlı olduğu için dünyada terk edilmiştir. Bizde artık bölgemiz topraklarında vahşi sulamanın önüne geçmeliyiz, diğer alternatif sulama yöntemlerine geçmeliyiz. Suluova bölgesinde ki en büyük sorun suyun israf edilmesidir. Bölgemizde daha çok salma sulama dediğimiz vahşi sulama yapılmakta olup bu yöntemle suyun büyük bölümü israf edilmektedir. Ayrıca toprağın verimli tabakası salma sulama yöntemiyle kaybolmaktadır. Verimli topraklarımızı bizden sonraki nesillere aktarmak istiyorsak artık salma sulama yönteminden vazgeçmeliyiz. Toprağın bir santimetre tabakası yüzlerce yılda oluşmaktadır. Onun için vahşi sulamadan vazgeçmeliyiz” dedi.

Suluova bölgesinde Kapalı Sistem Basınçlı Sulama Projesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini anlatan Tacettin Özmen, “Bölge çiftçilerimizin de arzu ettiği gibi uzun uğraşlar neticesinde Kapalı Sistem Basınçlı Sulama Projesi ile Arazi Toplulaştırma Projesi artık birlikte Suluova topraklarında uygulanacak. Topraklarımız için elzem olan bu projeler için bu yıl çalışmalar başlayacak ve 3-4 yıl içinde yapımı tamamlanarak çiftçilerimizin hizmetine sunulacaktır. O zaman daha az su ile daha kaliteli ve verimli ürünler yetiştirebileceğiz.”

Toplantıda yer alan Suluova Ziraat Odası Başkanı Adnan Öksüz ise, çiftçilere yönelik yaptığı açıklamasında, Suluova bölgesinde soğan üretiminin sonlandırılması gerektiğini söyleyerek; “Artık Suluovalı çiftçiler soğan üretiminden vazgeçilmelidir. Çünkü Suluova bölgesinde ki topraklar artık soğan üretimi için verimli değildir. Soğan yerine alternatif ürünler olan yem bitkileri, mısır, pancar, patates gibi ürünler ekilmelidir. Suluova topraklarında soğan verimi iyice düştü, hastalıklar arttı. Artık soğan üretimi karlı bir yatırım değil. Artık yeni gelir getirici ürünler yetiştirmek lazım. Çiftçilerimizin bu konuda kendilerini geliştirmeleri gerekir.” dedi.

Toplantı sonunda, Sulama yöntemleri ile Bireysel Sulama Sistemlerine verilen %50 hibe desteklemeleri hakkında bilgilendirmelerde bulunularak müracaatların 1 0cak-1 Mart tarihleri arasında yapılacağı duyuruldu.

Seminere, Ziraat Odası Başkanı Adnan Öksüz, Yedikır Sulama Birlik Başkanı Erol Özarslan, Sol Sahil Sulama Birlik Başkanı Mehmet Öksüz ile çiftçiler katıldı.

Kaynak: AA-suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.