VEKİL HALUK İPEK; “ŞEKER FABRİKASI KURULDUKTAN SONRA SULUOVA’DA DOĞAN İLK NESİLLER BİZİZ.”
VEKİL HALUK İPEK; “ŞEKER FABRİKASI KURULDUKTAN SONRA SULUOVA’DA DOĞAN İLK NESİLLER BİZİZ.”
-ÖZEL HABER: MURAT ARSLAN -Amasya Şeker Fabrikası’nın 70. pancar alım kampanyası açılış törenine katılan Amasya Milletvekili ve MKYK Üyesi Haluk İpek, Rahmetli babasının şeker fabrikasının ilk yıllarında işçi ve ustabaşı olarak çalıştığını ve kendisinin de fabrika revirinde doğduğunu aktardı.
Fabrikanın Suluova’daki tesislerde düzenlenen programda açıklamalarda bulunan Vekil Haluk İpek, şunları kaydetti:
“ben Haluk İpek, fabrika kuruluşu nedeniyle çevre yerleşim bölgelerinden gelerek burada fabrikada işe girmiş ve sosyal statü kazanmış, işçi ve ustabaşı olarak çalışmış merhum Ali İpek’in oğluyum. Biz şeker fabrikası ile büyüdük ve buranın ekmeği ile okuduk. Şeker fabrikası kurulduktan sonra Suluova’da doğan ilk nesiller biziz. Şeker fabrikası bizim her şeyimizdir. Bizim üzerimizde şeker fabrikasının çok emeği vardır. Fabrikayı kuran, mücadele eden ve hayatını kaybeden herkesi rahmetle ve minnetle anıyorum. “ dedi.
-“ÜLKEDEKİ İLK 11 FABRİKADAN BİRİ SULUOVA’DA”
Şeker Fabrikalarının tarihi süreci ile ilgilide bilgiler veren Haluk İpek; “Tarihte yaşanan o sıkıntılardan dolayı Türkiye sanayi devrimini bir miktar kaçırmış ve geciktirmiştir. Şeker fabrikaları Cumhuriyetin banisi Mustafa Kemal Atatürk tarafından ilk başta kurulmuş ama onun vefatından sonra yeterli olmamıştır. Daha sonra Celal Bayar ve Adnan Menderes döneminde şeker fabrikaları yoğun olarak kurulmuştur. Bunun sebebi de o eski kıtlık ve yokluk dolayısıyla özellikle gıda eksikliği nedeniyle çocuk ölümlerinin çok yoğun olması sebebiyle şeker fabrikalarının kurulmasına karar verilmiş ve 11 tane kurulmuş. Amasya Şeker fabrikası da onlardan biridir.”
-“ SULUOVA ŞEHRİNİNİN KURULUŞ NEDENİ ŞEKER FABRİKASIDIR”
Birçok bölgede şehrin bitişiğinde şeker fabrikalarının kurulduğunu, ancak Suluova bölgesinde kurulan Amasya Şeker Fabrikasının Suluova şehrinin kuruluşuna vesile olduğunu hatırlatan Haluk İpek; “Bize anlatılanlara göre; Merzifon’dan Amasya’ya geçen heyet Suluova’daki buradaki arsa sahiplerinin teşviki üzerine şeker fabrikasının Suluova bölgesine yapılmasına o zaman ki siyasi irade karar vermiş ve çok kısa sürede şeker fabrikası tamamlanarak burada kurulmuş. Fabrikanın kuruluşunda Almanlar ve Alman teknolojisi var. Hatta şeker fabrikası kurulduktan belli bir aşamaya gelinceye kadar babalarımız fabrikada işe girdiğinde Almanlarla birlikte bir müddet çalışmışlar. Daha sonra Almanlar gittiğinde burada Türk işçisi ve çiftçisi bu fabrikayı yaşatmış ve bu günlere getirmiş. Amerika’da kurulan ilk şeker fabrikaları, pancar ekimi konusunda ilk başlarda çiftçiler biraz nazlı davranınca bu çiftçileri fabrikalara ortak yapmışlar ve böyle bir model geliştirmişler. Aynı modeli Türkiye’de de Amasya, Konya ve Kayseri’ye de uygulamışlar. Yani pancar ekici çiftçilerin ortak olduğu bir fabrika olmuş. Daha sonra Şeker A.Ş. yönetmiş ve bütün masrafları, araç giderlerini bunların üzerine yazmış. Daha sonra pancar kooperatifi çiftçileri Amasya, Konya ve Kayseri’deki bu fabrikaların yönetimine el koyarak o modeli kuruluş amacına uygun bir şekilde gerçekleştirmişlerdir.” Diye konuştu.
-“ŞEKER FABRİKASI BÖLGENİN LOKOMOTİFİDİR”
Suluova’da kurulan Amasya Şeker fabrikasının bu bölgenin taşıyıcı lokomotifi olduğunun altını çizen Haluk İpek; “Fabrikada pancar işlenerek birçok ürün çıkmakta ve bölgemizde yeni yan sanayiler istihdam ve katma değer üretmektedir. Etil alkol de bunlardan biridir. Şeker Fabrikası bünyesinde faaliyet gösteren ve pancardan artan melas’tan etil alkol üreten Etil Alkol Fabrikası, piyasada satılan alkol fiyatının belli bir seviyede kalmasını, çok zam yapılmadan aşağı seviyede tutulmasını sağlayarak özellikle hastanelerde kullanılan alkol ve kolonyanın çok zamlı satılmamasına katkı sunmuştur. Özellikle de pandemi döneminde Türkiye genelinde eğer alkol ve dezenfektan fiyatları artmamışsa bunun başlıca sebebi Amasya Şeker fabrikasıdır. Bundan dolayı fabrika yönetimini tebrik ediyorum.” Dedi.
-“HEDEF BİLMİYON TON”
Haluk İpek; “Bizim çocukluğumuzda fabrika önüne, “bir milyon tonu geçtik” diye bir levha asılırdı. Fabrika da işlenen pancar bir milyon tonu geçince onu bir gurur ve şeref sayardı işçiler ile çiftçiler. Bu yılki 70. Pancar alım kampanyasında 825 bin ton pancar işlenecek fabrikada da. İnşallah bir milyon tonu da yakalayacağız ileri ki yıllarda. Çünkü kapalı sulama sistemi ile ilgili hükümetimizin bir çalışması var. Sadece Suluova’da 156 bin dönüm alandaki sulamanın kapalı sisteme geçişiyle ilgili planlamalarımız var. Hasan Çilez milletvekilimizle birlikte bu konuda çalışıyoruz. Arazi toplulaştırma ile kapalı sistem sulama projesi birlikte yürütülüyor. İnşallah tarım bakanımızın başkanlığında, bakan yardımcılarımızla birlikte bu bölgenin üretimle ilgili bütün aktörlerini, fabrika yöneticilerini, bu sektörde çalışan çiftçilerimizi ve ilgili bütün alanlardaki arkadaşlarımızla birlikte ve bizlerinde katılımıyla Ankara’da ki tarım bakanlığında bir çalıştay yapacağız. Kapalı sistem sulama, arazi toplulaştırma ve tüm tarımla ilgili ne kadar ihtiyacımız varsa tarım bakanlığında çalıştay yaparak masaya yatıracağız. Bunun ileri ki aşamasında ise daha büyük bir çalıştayı da Amasya’da hep birlikte gerçekleştireceğiz.” Diye kaydetti.
-“SULUOVA SANAYİ, TARIM VE HAYVANCILIK MERKEZİDİR”
Şeker fabrikasından birçok insanın ekmek yediğine değinen Haluk İpek; “Şeker farikaları müthiş bir organizasyondur. Yani bu sektörün bütün paydaşlarını düşündüğümüzde şeker fabrikası bu zincirin çok önemli bir halkasıdır ve Amasya’da üretimin ana unsuru olmuştur. Şeker fabrikasının kurulmasıyla ortaya çıkan Suluova ilçemiz tarım ve hayvancılıkta ülke genelinde oldukça önemli üretimler gerçekleştirmiş ve ülke genelindeki soğan ve kırmızı et ihtiyacının çok büyük oranını üreterek karşılamıştır. Bu katma değer ve istihdam oluşturan ürünlerin ilk tetikleyicisi Suluova ilçemizde kurulan Amasya Şeker Fabrikası olmuştur. Bu fabrikayı yaşatmak için emek sarf eden fabrika ve pancar kooperatif yöneticileri ile tüm çiftçilerimize, işçilerimize ve destek veren herkese çok çok teşekkür ediyorum. Elleriniz dert görmesin. Fabrikayı bu güne kadar yaşatmak için o zor dönemlerinde büyük caba sarf edilirken ne kadar mücadele verildiğini iyi biliyorum. Emekleri zayi olmamış ve fabrikamız büyümüştür. Konya ve Kayseri gibi çiftçilerin sahibi olduğu bu tür fabrikalar diğerlerinden biraz daha atak olmuştur. Amasya Şeker Fabrikası olarak da biz daha yeni atağa geçmiş durumdayız. Bununla ilgili fabrika yönetimi çalışmalarını devam ettiriyor. İnşallah bir milyon tonu da geçerek daha büyük atılımlar yapıp, aradaki açığı kapatmayı rabbim bize nasip eder. Biz şeker fabrikasının emrindeyiz. Çünkü ben Şeker Fabrika revirinde doğdum ve fabrikanın çocuğuyum. Hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyorum.” İfadelerini kullandı.
Kaynak: Suluovayenihabergazetesi-AA/Murat Arslan