DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

Yeni Çeltek’te 30 Yıl Önce Şehit olan 68 Madenci Anıldı.

Yeni Çeltek’te 30 Yıl Önce Şehit olan 68 Madenci Anıldı.
REKLAM ALANI
22.02.2020
789
A+
A-

Yeni Çeltek’te 30 Yıl Önce Şehit olan 68 Madenci Anıldı.

– Merzifon Yeni Çeltek Kömür İşletmesi’nde(Yeni Anadolu Madencilik) 7 Şubat 1990 yılında meydana gelen grizu patlaması sonucu hayatını kaybeden 68 maden işçisi için anma törenleri düzenlendi.

İlk tören Kayadüzü beldesindeki maden şehitliği anıtında yapıldı.

Buradaki törende Kur’an-ı Kerim ve dualar okunarak maden şehitleri ile tüm şehitlere bağışlandı.

Türkiye Maden İş Sendikası Yeni Anadolu Madencilik Şube Başkanı Cemil Güven, 30 yıl önce işletmede meydana gelen grizu faciasında 68 madencinin şehit olduğunu ve geriye acılı aileleri ile yakınlarının kaldığını söyledi.

Cemil Güven, “1965’de 69 kişi, 1990’da 68 kişi, şehit oldu ve muhtelif zamanlarda ki kazalarda ise Yeni Çeltek’te bugüne kadar iş kazası ile ölenlerin sayısı 173 oldu maalesef. Dolayısıyla bu kadar can verilen bir yere sahip çıkmak da hepimizin görevi oluyor. Acısıyla tatlısıyla 60 yıldır bu işletme çalışıyor. İnşallah bundan sonraki günler daha güzel ve acısız olur.” diye aktardı.

Yaşanan acının tarifinin olmadığını ifade eden Cemil Güven, “facia akşam 16.00. gece 24.00 vardiyasında oldu. Tam olarak nedeni bilinmese de bir metan gazı patlamasının sebep olduğu bilinmektedir. O Gün 68 madeni şehit olmuştur. Bunların 63 tanesinin cesedi çıkarılmıştır. Diğer 5 kişiye ise ulaşılamamıştır. Halen yer altındadır. O faciadan geriye 68 şehit, 65 dul ve 147 yetim kaldı. Allah o günü bir daha göstermesin. Büyük bir acıydı. O şehit yakınlarının ve halkın feryadını yürekleri dağladı. Allah bir daha yaşatmasın. Madenciler ve toplum için bu facia şunu ifade ediyor; ekmek parasını kazanmak ne kadar zor ve meşakkatlidir. Her yönü ile bir ibrettir. Her yönü ile de bir imtihandır. Bölge madenciliği bu kazalara bu acılara rağmen çalışmaya devam edip bu ülkeye kömür üretmeye devam edecektir. Bu ülkenin geleceği ile birlikte kendi rızkını kazanmaya devam edecektir. Yaradan Mevla bu günleri bize bir daha yaşatmasın“ ifadelerini kullandı.

Abisini 30 yıl önceki grizu faciasında kaybeden 2 çocuk babası Mehmet Kartal(55) ise, “bizim en büyüğümüz İsmet Kartal abim 1990’da çocuklarının rızkını kazanabilmek için girmiş olduğu madende ne yazık ki 68 kader ortağı arkadaşı ile birlikte grizu patlaması sonucu vefat etmiştir. Büyük bir acı yaşadık. Derin acılar. Çünkü bir kardeşiniz gidiyor, canın gidiyor ve bunu paylaşamıyorsunuz. Anlatamayız yani. Bize bırakmış olduğu bir oğlu ve bir kızı var. Başımızın üstünde yeri var. Çok derin acılar var yani. Bir, bir buçuk sene cenazesini alamdık. 1,5 Yıl sonra cenazemiz çıktı.” dedi.

Kayadüzü beldesinde ki anma programının ardından Yeni Anadolu Madencilik İşletmesinde(Yeni Çeltek Kömür İşletmesi) 30 yıl önce facianın yaşandığı 16.00-24.00 vardiyası başlangıcında maden işçilerinin katılımıyla bir anma programı daha düzenlendi.

İşletme yemekhanesindeki programda konuşarak tüm şehit madencilere Allah’tan rahmet, aileleri ile madencilere başsağlığı dileyen Belediye Başkanı Fatih Üçok, “acının gününde bir aradayız. Bu acıyı yıllardır hep birlikte yaşıyoruz. Cenabı Hak ailesinin rızkını kazanmak adına yerin metrelerce altına girerek madenlerde hayatını kaybeden ve 30 yıl önceki maden şehitlerimize rahmet eylesin. Cennetiyle ödüllendirsin. Tabi sadece maden sektöründe değil. Elazığ’da deprem oldu. Çığ faciası oldu. Uçak kazası oldu. Yani insanoğlu bu dünyada imtihan halinde. Cenabı Hak imtihanımızı kolay eylesin” diye konuştu.

Yemekhanesinde ki anma programında Suluova Şehit Osman Karakuş İmam Hatip Lisesi Öğrencileri Kur’an-ı Kerim ve ilahiler okudu. Dualar edilerek şehit madencilere ve tüm şehitlerin ruhlarına bağışlandı.

Anma Programında 16.00-24.00 vardiyasında çalışan işçiler, 30 yıl önce aynı vardiyada çalışırken grizu patlaması sonucu hayatını kaybeden işçiler için dua ettikten sonra maden ocağına indi.

Programlara, Belediye Başkanı Fatih Üçok, Türkiye Maden İş Sendikası Yeni Anadolu Madencilik Şube Başkanı Cemil Güven, Yeni Anadolu Madencilik İşletme Müdürü Muhittin Uzuner, Müdür Yardımcısı Metin Karaçağa, Kayadüzü Muhtarı Veli Keskin, Suluova Şehit Osman Karakuş İmam Hatip Lisesi Müdürü Ahmet Övündür, Meslek tatbikat Kulübü Öğretmeni Abdullah Koca, Öğrenciler, şehit aileleri ile yakınları, madenciler ve vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA-Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.