ZİRAAT ODALARI, 30 KURUŞA DÜŞEN SOĞAN FİYATINA DİKKAT ÇEKEREK ACİLEN İHRACAAT AÇILMASINI TALEP ETTİ




ZİRAAT ODALARI, 30 KURUŞA DÜŞEN SOĞAN FİYATINA DİKKAT ÇEKEREK ACİLEN İHRACAAT AÇILMASINI TALEP ETTİ.
-Ülkemizin önemli bir soğan üretim merkezi olan Amasya Bölgesindeki Ziraat Oda Başkanları, 30 kuruşa kadara düşen soğan fiyatlarına ve zarar gören çiftçinin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek geriye yönelik bir zarar ortaya çıkmaması adına bir an önce ihracat desteği verilmesi için yetkililere çağrıda bulundular.
Suluova İlçe Ziraat Odası salonunda yapılan toplantıda, bölgemizdeki Ziraat Odaları ile çiftçiler adına bir basın açıklamasında bulunan Amasya İl Koordinasyon Kurulu Başkan Vekili Suluova Ziraat Odası Başkanı Adnan Öksüz, kendilerinin ne devlete ne de hükümete muhalif olmadıklarını ve siyaset üstü olduklarını, tek dertlerinin ülkemizin gıda ihtiyacını üretip, müreffeh ve yaşanabilir bir ülke olmasını olduğunu söyledi.
-SATILAMAYAN SOĞAN TARLADA-DEPOLARDA CÜRÜYOR !
Dönüme üretim maliyeti 1 TL olan soğanın piyasada kilosunun 30 kuruş olduğunu ve zarar eden çiftçinin para etmeyen soğanını tarlada sürdüğüne dikkat çeken Adnan Öksüz, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de küresel ısınma ile birlikte büyük bir kuraklık yaşandığını, bundan ülkemiz ile Amasya bölgesinin de nasibini aldığını, buna bağlı olarak çiftçilerimizin pahalılığa, kuraklığa ve pandemi süresine rağmen gıda üretimine aralıksız devam ettiğini, ülkenin gıda ihtiyacını bir an olsun durmadan, dinlenmeden her şeye rağmen karşılamak için var gücü ile çalıştığının altının çizdi.
Ülkemizde günlük soğan ihtiyacının ortalama 1.700–2.000 ton olduğunu kaydeden Adnan Öksüz şunları söyledi: “Amasya bölgemizde bu yıl ki üretim 200 bin ton üzeri seyretmektedir. Diğer illere bakıldığında 2 milyon tonu geçmektedir. Buda gösteriyor ki ülkenin ihtiyacı olan 2.000 tonX200 gün olarak hesaplandığında 400 bin ton harcama ihtimali mevcuttur. Bu durumda 1.5 milyon ton soğan fazlası ivedilikle ihracat edilmesi şart olmuştur. Aksi taktirde dökülecek soğanda 750–800 milyon gibi bir maddi kayba uğranması, ülke ekonomisine ve bölgemiz çiftçine geriye dönülmesi imkansız bir hasar oluşturacaktır.” Diye konuştu.
-ACİLEN SOĞAN İHRACATI ŞART !
Ülkemizin çeşitli dünya devletlerinde Büyükelçilik, Ticaret Ataşeliği gibi kurumlara milyonlarca finansman aktarıp, bu kurumları oralarda istihdam etmekte olduğunu belirten Adnan Öksüz, “Bu vesile ile ivedilikle Ticaret Ataşeliğimizin devreye girip, hangi ülkeye soğan ihtiyacı var ise ihracat edilmesi için girişimlerde bulunmaları zaruri olmuştur.” Dedi.
-AMASYA BÖLGESİNDE 205.870 TON SOĞAN DEPOLARDA ALICI BEKLİYOR !
2021 Yılında Amasya il merkezinde 14.652 dönümde ekim yapıldığını ve depolarda halen yaklaşık 35 bin ton soğan olduğunu, Suluova’da 10.327 dönümde ekim yapıldığını ve depolarda 14.870 ton soğan olduğunu, Merzifon’da 17.160 dönümde ekim yapıldığını ve depolarda 90 bin ton soğan olduğunu, Gümüşhacıköy’de 9.345 dönümde ekim yapıldığını ve depolarda 56 bin ton soğan olduğunu, Göynücek’te 2.000 dönümde ekim yapıldığını ve depolarda 10 bin ton soğan olduğunu ve Taşova’da ise 712 dönümde ekim yapıldığını ve depolarda soğan bulunmadığını açıklayan Adnan Öksüz, Amasya bölgesinde 54.196 dönümde ekim yapıldığını ve toplamda 205.870 ton soğanın halen depolarda mevcut olduğunu ve alıcı beklediğini aktardı.
-ÇİFTİ İŞÇİLİK MALİYETİNİ KARŞILAYAMIYOR !
Amasya bölgesinde toplamda 205.870 ton soğan üretildiğini ve alıcı beklediğini ifade eden Adnan Öksüz yaptığı açıklamasında; “çiftçilerimiz işçilik maliyetini dahi karşılamadığı için bazı bölgelerde ürünleri tarlada bekletiyor. Bazı bölgelerde ise tarladaki soğanlar çiftçilerimiz tarafından sürülmeye başlandı. Dönüme üretim maliyeti 1 ton / TL olan soğan 30 kuruşa kadar düşmüştür. Tabloda görüldüğü gibi mevcut hali ile bile geriye dönüşü çok zor olan bir zarar meydana gelmiştir. Üreticilerimizin yaşadığı sorunlar dikkate alınarak, pazarlama sorunlarının çözümüne katkı sağlaması açısından kuru soğan için ihracat desteği verilmesi ve ivedilikle ihracat edilmesi büyük önem arz ediyor. İhracatta kaybedilen pazarların kazanılması, piyasadaki belirsizlik ve düşük fiyatlar için Devletimizin bu konu ile ilgili çalışma yapacağına inancım tamdır.” Diye kaydetti.
Basın açıklamasının ardından gündemde yer alan sektördeki sorunlar hakkında görüş alış verişinde bulunan toplantıya, Amasya İl Koordinasyon Kurulu Başkan Vekili Suluova Ziraat Odası Başkanı Adnan Öksüz, Merzifon Ziraat Odası Başkanı Erkan Aktaş, Gümüşhacıköy Ziraat Odası Başkanı Mehmet Canıbek, Göynücek Ziraat Odası Başkanı Erdoğan Bayburtlu ve Taşova Ziraat Odası Başkanı Hasan Dikmen katıldı.
Kaynak:Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan