SULUOVA BELEDİYESİ ATIKSU VE YAĞMURSUYU PROJE TANITIM TOPLANTISI YAPILDI



SULUOVA BELEDİYESİ ATIKSU VE YAĞMURSUYU PROJE TANITIM TOPLANTISI YAPILDI
– Suluova Belediyesi Atıksu ve Yağmursuyu Projesinin tanıtım toplantısı düzenlendi.
Bir Eylül Tesisleri’nde gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye Cumhuriyeti ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa finanse edilen ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevre ve İklim Eylemi Sektör Operasyonel Programı çerçevesinde yürütülen Suluova Belediyesi Atıksu ve Yağmursuyu Projesi’nin tanıtımı ile projenin yerel düzeyde bilinirliğini ve görünürlüğünü artırmak amacı ve proje süreci hakkında bilgilendirme yapıldı.
Suluova Belediye Başkanı Rifat Uzun ve belediye yetkilileri ile proje uygulama birimi üyeleri ve çeşitli davetlilerin katıldığı toplantıda, Art Çevre Teknolojileri yetkilisi Çevre Mühendisi Bahar Alev Dumlupınar’ın tarafından proje ve aşamaları hakkında bir sunum gerçekleştirildi.
Suluova Atıksu Arıtma Tesisi ve Yağmursuyu Toplama Projesi kapsamında, müşavir firma tarafından düzenlenen tanıtım ve bilgilendirme toplantısına katılan Belediye Başkanı Rıfat Uzun, belediyemiz tarafından yürütülen proje altyapı yatırımlarının çevreye olan katkısını vurgulayarak, “İlçemizin altyapı gelişimine önemli katkılar sunacak bu projenin Suluova’mıza hayırlı olmasını diliyoruz.” Dedi.
Daha sonra katılımcılara projenin amacı, çıktıları, teknik detayları ve ilerleme süreci hakkında sunum eşliğinde bilgiler veren Bahar Alev Dumlupınar, arıtma tesisinin ileri biyolojik arıtma prosesi ve solar kurutma ünitesi ile civardaki en yeni ve modern atıksu arıtma tesisi olduğunu dile getirdi. Yağmursuyu toplama hattı yapım işinin gerçekleştirilmesi ile birlikte ilçede yaşanan yağmur suyu sorununun önemli ölçüde giderildiğini aktardı.
Sunum sonrasında, Proje Müdürü İnşaat Mühendisi Hakan Yılmaz ile katılımcılar arasında soru cevap düzeninde ilerleyen etkinlikte katılımcılar projeye dair bilgi sahibi oldular.
Katılımcılar ile birlikte yenilen öğle yemeğinden sonra projeye ait tanıtım ürünlerinin sunulması sonrasında etkinlik sona erdi.
-Hedef: Projenin yerel düzeyde bilinirliğini ve görünürlüğünü arttırma.
Ters Akan nehrinin ve Yeşilırmak’ın su kalitesinin iyileştirilmesi temel amacıyla hayata geçirilen proje hakkında verilen bilgiler ile Suluova ilçesi ve Yeşilırmak havzasında yapılan çevre altyapı yatırımı konusunda farkındalık sağlandı. Ayrıca katılımcılara tesisten çıkacak çamurun gübre, yakıt vb. ikincil kullanımı hakkında da bilgi sağlanarak yatırımın çevreye ve iklim değişikliğine etkileri aktarıldı.
-Suluova Atıksu ve Yağmursuyu Projesi Nedir?
Avrupa Birliği Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı(IPA) programı kapsamında finanse edilen Suluova Atıksu ve Yağmursuyu Projesi atık su arıtma tesisi ve yağmursuyu toplama sistemi yapım işlerini içermektedir.
Atıksu arıtma tesisi ve yağmursuyu toplama sistemi yatırım projelerinin toplam bütçesi 16,7 Milyon Avro olup, proje süresi 39 aydır. Projenin %85’I Avrupa Birliği, %6,75’si Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve %8.25’i Suluova Belediyesi tarafından finanse edilmektedir.
Proje ile halihazırda deşarj edilen atık sudaki kirlilik yükü azaltılarak Ters akan çayının ve Yeşilırmak’ın su kalitesi iyileştireek ve halk sağlığına katkıda bulunulacaktır. Diğer bileşen olan yağmursuyu toplama sistemi ile de iklim değişikliğine dirençli kentler kurulması hedefi ile ilçede gerçekleşen yağışın sağlıklı bir şekilde toplanması ve taşkına sebebiyet vermeden tahliye edilmesi hedeflenmektedir. Yapım işleri ile birlikte teknik yardım ve inşaat kontrollük hizmetleri ile de Suluova Belediye’sinin kurumsal kapasitesinin arttırılması ile etkin ve verimli bir su ve kanalizasyon idaresinin kurulması temel amaçtır.
-LOT 1– SULUOVA ATIKSU ARITMA TESİSİ:
Arıtma tesis alanı Suluova ilçesi, Suluova – Amasya yönünde, Yedi Kuğular Kuş Cenneti yolu üzerinde yer almaktadır. Arıtılmış suyun deşarj yeri ise Amasya il sınırları içinde bulunan Yeşilırmak’ın kollarından biri olan Tersakan çayıdır.
Suluova ilçesinin tamamında kanalizasyon şehir şebeke hattı bulunmaktadır. Kanalizasyon sistemi kent nüfusunun %95’ine hitap etmektedir. 3.3 ha’lık alan üzerine kurulacak tesiste atıksu arıtılarak, herhangi bir çevre kirliliğine yol açmadan alıcı ortama deşarj edilecektir.
Suluova Atıksu Arıtma Tesisinin 2033 hedef yılı 1. Kademe kapasitesi 8.544 m³/gün, 2048 hedef yılı 2. Kademe kapasitesi ise 10.098 m³/gün’dür. Tesisin arıtma verim hedefi biyolojik oksijen ihtiyacında %90, kimyasal oksijen ihtiyacında %75 ve askıda katı madde giderimin de %88 olarak belirlenmiştir.
Suluova Atıksu Arıtma Tesisi yapım işi FIDIC Sarı Kitap koşullarına uygun olarak yürütülmektedir. Sözleşme bedeli 9 730 035 Avro olup, tesis kabulünün 22.01.2026 tarihinde yapılması planlanmaktadır.
33.000 m² alanda kurulacak atıksu arıtma tesisi, fiziksel ve biyolojik arıtma (azot ve fosfor giderimi), biyofosfor tankı, çamur yoğunlaştırıcı, solar kurutma ve koku giderim ünitelerinden oluşmaktadır.
-LOT 2- SULUOVA YAĞMIURSUYU TOPLAMA SİSTEMİ
Proje kapsamındaki diğer yapım işi, Suluova Yağmursuyu Toplama Sistemi İşidir. Yapım işi FIDIC Kırmızı Kitap koşullarına uygun olarak yürütülmektedir. Sözleşme bedeli 5 838 460 Avro olup, yağmursuyu hattının kabulünün 30.11.2024 tarihinde yapılmış olup kusur sorumluluk süresi devam etmektedir.
Suluova’da organize bir yağmursuyu şebekesi bulunmamaktadır. Şehir merkezinde, şehrin içinden geçen derelere deşarj yapan münferit hatlar bulunmaktadır. Geçmişte yağmursuları derelere rahatlıkla ulaşırken, iklim değişikliği ve küresel ısınmanın etkisiyle son yıllarda özellikle 2018, 2019 ve 2020 yıllarında sel baskınları büyük bir sorun oluşturmuştur. Bu nedenle taşkın sorunu yaşayan cadde ve mahallelerde ayrı bir yağmursuyu şebekesi planlanmıştır.
Suluova Yağmursuyu Toplama Sistemi İşi kapsamında yaklaşık 26 km yağmursuyu toplama hattı, 696 rögar ve deşarj yapısı, 472 m geçiş yapısı ile ızgara imalatları yer almaktadır.
Kaynak:Suluovayenihabergazetesi-AA/Murat Arslan