DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

Suluova’da 50 bin dekar tarım arazisi zarar gördü

Suluova’da 50 bin dekar tarım arazisi zarar gördü
REKLAM ALANI
05.07.2020
576
A+
A-

Suluova’da 50 bin dekar tarım arazisi zarar gördü.

-Suluova Tarım ve Orman Müdürü Tacettin Özmen, Haziran ayı içerisinde yaklaşık 15-20 gündür süregelen şiddetli yağışların ilçemize bağlı 20 kadar köyü ile 7 mahallemizde sel ve dolu olarak gerçekleştiğini belirtti.

Haziran ayının son haftaları olan ve toplum arasında “gün dönümü” olarak adlandırılan tarihlerde aralıklı şekilde 4 defa dolu yağışının yaşandığına dikkat çeken Tacettin Özmen, “4 ayrı tarih deki dolu yağışından ilçemize bağlı 20 kadar köyümüz etkilendi, 20 köyümüzde toplamda 50 bin dönüm arazi zarar gördü.” Dedi.

Su baskını ve dolu dolayısıyla 50 bin dönüm ekili arazide başta buğday ve arpa olmak üzere Mısır, soğan, şeker pancarı ve yonca gibi ürünler ile kiraz ve elma başta olmak üzere meyve bahçelerinin büyük hasar gördüğünü ifade eden Tacettin Özmen, “Bu zararların bir kısmı da özellikle Kazanlı ve Yolpınar köylerimizde su baskını şeklinde oldu. Ama ağırlıklı olarak dolu felaketinden çiftçilerimiz bu yıl çok muzdarip oldu. 7 Mahallemizle birlikte 2O Köyümüzde yaklaşık 5 bin dönüm meyve bahçesi, buğday ve mısır ağırlıklı olmak üzere 25 bin dönüm hububat alanı, soğan, yonca ve şeker pancarı olmak üzere ise 20 bin dönüm kadar da diğer tarımsal ürünler olmak üzere toplam 50 bin dönüm tarım arazisi zarar gördü.” Dedi.

Meydana gelen her afet sonrası 3 ekip halinde tarım arazilerinde hasar tespit çalışmaları yaptıklarını ve hazırlanan raporları ilgili bakanlığa ilettiklerini aktaran Tacettin Özmen, yapılan saha araştırmalarında hasar oranının ise bazı bölgelerde %25, bazı bölgelerde %80 olmak üzere ilçe genelindeki ekili ürünlerde ortalama %50-60 oranında hasar oluştuğunu belirtti.

Bundan önce de Suluova tarım arazilerinin kuraklık dolayısıyla zarar gördüğünü hatırlatan Tarım ve Orman Müdürü Tacettin Özmen, “Kış ayının sonları ve ilkbahar aylarında yetersiz yağış olmasından dolayı özellikle buğday ve arpada çok ciddi verim düşüklüğü şeklinde kuraklık zararı oluştuğunu gördük. Meteorolojik verilere baktığımızda son 9 ayın Türkiye de en kurak ili Amasya olarak tespit edildi. Bu olumsuz durumdan dolayı ekili ürünlerde verim kayıplarına neden oldu.”

Devamındaki Haziran ayında ise bu kez aşırı yağış ve dolu dolayısıyla ekili ürünler zarar gördü. Kısaca, Suluovalı çiftçilerimiz bu yıl içerisinde hem kuraklığı hem aşırı yağışı ve hem de dolu felaketini birlikte yaşadı. Bunun sonuncunda da gerçekten çiftçilerimiz sıkıntı çekip çok zor durumda kaldılar. İnşallah devletimiz bu konuda elinden gelen tüm imkanları seferber edecek ve çiftçilerimizin yanında olacaktır. Çiftçilerimiz bundan sonra ise tarlada kalan ürününü en yüksek fiyattan pazarlayarak değerlendirmeye ve ihtiyaçları ile giderlerini karşılamaya çalışacak.” Diye konuştu.

Kaynak: AA-Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.