6 Asırlık Derebaşalan Resul Dede Cami Restorasyonu Tamamlanmayı Bekliyor
6 Asırlık Derebaşalan Resul Dede Cami Restorasyonu Tamamlanmayı Bekliyor.
–Suluova ilçemizin Derebaşalan köyünde bulunan 6 asırlık Resul Dede Cami restorasyonu tamamlanamadı.
Cami restorasyonu vaktinde bitirilemediği için köy halkı 2 yıldır Cuma ve vakit namazlarını geçici olarak üzerine “Derebaşalan Köyü Cami” levhası asılan tek katlı eski sağlık ocağı binasında kılıyor.
Köyün camisiz kaldığını belirten Muhtar Muhittin Çakır, Resul Dede tarihi cami ihalesinin 13.8.2018 tarihinde yapıldığını ve 420 takvim gününde restorasyonunun tamamlanarak 11.11.2019’de teslim edilmesinin gerektiğini söyledi.
10 Ay önce tamamlanması gereken cami ihalesini alan firmanın işi yarım bıraktığını ve ihalesinin iptal edildiğini belirten Muhtar Muhittin Çakır, şunları kaydetti: “600 yıllık tarihi camimizin bir bölümü ve minaresi restore edilmek için yıkıldı, ancak ihaleyi alan firma tamamlamadan işi bıraktı ve cami restorasyonu yarım kaldı. Şu an köyümüzde cami yok. Camisiz köyün olması düşünülemez. Onun için bu konuda yetkililerden yardım istiyoruz. Mağduruz şu an. Köylüde sıkıntıda bizde sıkıntıdayız. Camimiz restore edilecek diye yıkıldı, bu haliyle tarihi özelliğini de kaybetti. Onun için bir an önce yeniden ihaleye çıkılmasını istiyoruz. Yetkililerden bir an önce bu sorunumuzun çözüme kavuşmasını ve camimizin yapılmasını istiyoruz.” İfadesini kullandı.
Tarihi Resul Dede camisinin köyün simgesi olduğunu belirten Muhtar Muhittin Çakır; “tarihi camimiz bizim için her şey ifade ediyor, tarih demek. Derebaşalan’ın simgesi demek. Burada 600-650 yıllık bir tarih var. Cami olmadı mı köyün hiçbir anlamı yok. Bizim için çok değerliydi. Köy, cami yapıldıktan sonra kurulmuş. Onun içinde biz o tarihe yıllarca sahip çıktık. Bu tarihi cami yok olmasın, daha düzgün bir hale gelsin, restore olsun dedik ama yarım kaldı.” Dedi.
Resul Dede Camisinin Amasya’nın sayılı tarihi eserlerinden biri olduğunu belirten köy sakinlerinden Şaban Arslan ise, zaman zaman turistlerinde tarihi camiyi görmeye geldiğini, tarihi caminin köyün varlık sebebi olduğunu, köy halkının tarihi yapıyı 6 asırdır bakımını yapıp koruyup, gözettiğini, köyün yaşam alanı olduğunu aktardı.
Atalarından kalan çok önemli miras olduğunu belirten Şaban Arslan; “camimizin restorasyonu ayrım kaldı. Alnımızı secdeye koyacak bir camiden de mahrumuz. O yüzden bir an önce camimizin yapılmasını istiyoruz. Amasya’nın da sayılı tarihi eserlerinden olacak olan bu caminin bir an önce eski şeklinde uygun restore edilmesini bekliyoruz.” İfadesini kullandı.
-NOT. Edinilen bilgilere göre, Resul Dede Cami restorasyon işinin ilk ihalesinin Suluova Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından iptal edildiği ve firmanın sözleşmesinin fes edildiği, restorasyonun devamı ve tamamlanması için yeniden ihaleye çıkılacağı öğrenildi.
-RESUL DEDE CAMİ TARİHİ:
Osmanlı döneminde Amasya Sancağı Akdağ Nahiyesine bağlı olan ve bölgenin en eski ve merkezi ve de büyük köylerinden biri konumundaki Suluova Derebaşalan Köyünde bulunan 600 yıllık eski ismi ile Resul Dede Camisi 1939 ve 1943 yıllarında iki büyük deprem geçirmesine rağmen büyük bölümü dimdik ayakta kaldı.
Osmanlı döneminde birçok âlimler, devlet adamları ve dervişler şeyhler çıkan Akdağızade sülalesinin köyü olan Derebaşalan köyümüzde ki Resul Dede Camisinin yapım tarihi, kaynaklarda 1400’lü yılların ortaları olarak görülmekte olup Cami ve çevresindeki binalardan sadece Resul Dede camisinin yapıldığı günden beri birçok yıkım atlatmasına rağmen dimdik ayakta durarak kendisini inşa edenlerin ne kadar sağlam iş yaptıklarını ispat etmektedir.
Bölgenin merkezi köylerinden olan Suluova Derebaşalan Köyü Osmanlı döneminde Amasya sancağı Akdağ nahiyesine bağlı büyük bir köy olarak görülmektedir. Köyün şu anda bulunduğu yere göre güney kısmında Derinöz vadisinden gelen dik bir yamacın düze çıktığı yerde vadiye hâkim bir noktada kurulan Cami çevresinde medrese, yunak, aşevi, misafirhane olarak inşa edilmiştir. Osmanlı döneminin şehir yapılanmasında görülen bu yöntem yerleşim yerinin meydanı niteliğinde olup, yolların birleştiği yer olarak görülmektedir. Müştemilat temellerinin arasında aşevinin pişirme ocakları olduğu tespit edilmiştir. Cami ve çevresi ilk hali betimlendiğinde tipik bir Osmanlı yerleşim yapılanması ortaya çıkmaktadır.
Külliyeden günümüze cami, müştemilat temelleri, aşevinin ocakları ulaşabilmiştir. Medrese ve kalıntıları günümüze ulaşamamıştır. Cami ve müştemilatının temellerinde, duvarlarında kesme taş ve tuğla malzeme kullanılması döneminin modern imkânlarının kullanıldığını göstermektedir. Cami’nin doğusunda mezarı bulunan Resul Dede’nin bu camiyi yaptırdığı ve bu camide İmam olarak görev yaptığı söylenmektedir.
Resul Dede Camisi yapım tarzı olarak 15. YY özelliklerini taşımaktadır. Cami tek kubbeli ve revaklı olarak yapılmış, köşelerden yarım kubbe ile yükseltilmiş ayrıca güney kısmında binaya destek için yatay duvarlar da örülmüştür. Taş işleme sütunların bulunduğu ön kısım kemerler üzerinde misafir odaları, kadınlar mahfili bulunmaktadır.
Kaynak: AA-Suluovayenihabergazetesi/Murat Arslan