DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

AMASYA’YA SON 21 YILDA 113 TESİS YAPILDI

AMASYA’YA SON 21 YILDA 113 TESİS YAPILDI
REKLAM ALANI
14.02.2024
431
A+
A-

AMASYA’YA SON 21 YILDA 113 TESİS YAPILDI

-DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, son 21 Yılda Amasya’da yapılan projelerden bahsetti. Son 21 yılda Amasya’ya 7 Milyar 542 Milyon TL değerinde 113 Yatırımın gerçekleştiğinin altını çizdi.

DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, son 21 yıldaki Amasya yatırımlarını açıklayarak, “Amasya’ya 7 Milyar 542 Milyon TL değerinde 113 tesis inşa ettik. Amasyalılar için üretmeye devam edeceğiz.”

Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü; kurumsal altyapısı, tecrübeli personeli ve güçlü makine parkıyla, ülkenin dört bir yanında, milletin refah düzeyini artıran su yapılarını inşa ederek vatandaşların hizmetine sunma sorumluluğunu yerine getiriyor.

İklim değişikliği, hızlı nüfus artışı, artan sanayileşme ve diğer çevre sorunlarıyla birlikte yaşamın kaynağı olan “su”yun değeri her geçen gün artarken, DSİ tarafından tamamlanarak milletin hizmetine sunulan; içme suyu tesisleri, tarımsal üretimin lokomotifi olan barajlar, gölet ve yer altı depolama tesisleri, Ülkenin enerjide dışa bağımlılığına set çeken HES’ler ve parçalanmış tarım arazilerini yeniden ekonomiye kazandıran arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme projeleri ile suya yön veriliyor.

“Su Vatandır” hassasiyeti ile çalışmalarını sürdüren Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, suyun özellikle tarım ve sanayide yarattığı güçlü etkisi sayesinde geniş iş sahalarının doğmasına imkân sağlarken, yapmış olduğu taşkın koruma tesisleri ile de muhtemel taşkınlardan kaynaklanabilecek can ve mal kayıplarını önlemek için de mücadele ediyor.

Köklü kurumsal geçmişi 1914 yılı ‘’Umur’u Nafıa Müdüriyet-i Umumiyesi’’ne kadar uzanan DSİ Genel Müdürlüğü (DSİ) Türkiye’nin su ve enerji gücü olarak faaliyetlerini sürdürdüğünü ifade eden DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, ‘Bizler maziden atiye uzanan, tarihini “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” ilkesinin üzerine inşa eden köklü bir geleneğin mensuplarıyız. 18 Aralık 1953 yılında kurulan Genel Müdürlüğümüz kurulduğu tarihten bu yana ”Su Vatandır” anlayışıyla çalışmalarını sürdürerek işletmeye aldığı baraj ve göletler ile 183 milyar metreküp su depolama kapasitesi geliştirmiştir. Tamamlanan projeler ile 71 milyon dekar arazi sulamaya açılmış, yaklaşık 2 milyon hektar alan taşkınlardan korunmuştur. Hizmete alınan içme suyu tesisleri ile yıllık 5,2 milyar metreküp memba kalitesinde içme suyu temin edilmektedir. Güç ve ilhamını aziz milletimizden alan DSİ dün olduğu gibi bundan sonrada hayata geçireceği projeler ile Türkiye Yüzyılına damga vurmaya devam edecektir.”

-Amasya’mıza 6 Baraj ve 2 Gölet Kazandırdık

Karadeniz ve ülke tarımının en önemli illerinden biri olan Amasya’da, ziraatın daha da gelişmesi için son 21 yılda kente 7 milyar 542 milyon 426 bin 820 TL yatırım yaptıklarını vurgulayan DSİ Genel Müdürü Balta, 6 baraj ve 2 gölet inşa ettiklerini açıkladı.

DSİ Genel Müdürü Balta, “43,50 metre yüksekliğindeki Amasya-Merkez Duruca Barajı ile 1.110 dekar araziyi, Gümüşhacıköy Beden Barajı ile 1.450 dekar araziyi suya kavuşturduk. Ayrıca “55 metre yüksekliğinde ve 1,75 milyon m3 su biriktirme hacimli Amasya Ziyaret Barajı’nı hizmete aldık. Değirmendere Barajı ile 2.420 dekar, Gümüşhacıköy Saraycık Barajı ile 1.240 dekar, Yassıçal Barajı ile de 960 dekar zirai araziyi suya kavuşturduk”

-2 Adet Barajın İnşaatı Devam Ediyor

Diğer taraftan Amasyalı vatandaşlar ve çiftçilerin kalkınması için baraj, gölet ve sulama tesislerinin önemi çok fazla olduğunu söyleyen Balta, dolayısıyla Amasya’nın su kaynaklarını değerlendirmek için bütün ilçelere yeni baraj ve göletler inşa ediyoruz. Şu anda 2 barajın (Aydınca Barajı, ve Ziyaret Saraycık Barajı) yapım çalışmalarının devam etmekte olduğunu belirtti.

-Amasya’nın Münbit Topraklarını Sulamaya Açıyoruz

Son 21 yılda inşa edilen sulama projeleri hakkında da açıklama yapan DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “Tamamlanan 14 sulama tesisleri ile 155.070 dekar zirai araziyi sulamaya açtık. Böylece Amasya İlimizdeki toprakları daha bereketli hale getirdik ve çiftçilerimize yıllık 788 milyon TL ilave zirai gelir artışı sağladık. 6 Adet sulama tesisinin inşaat çalışmaları ise devam ediyor.”

-Taşkın Koruma Tesisleriyle Halkımızı ve Toprağımızı Koruduk…

Amasya ilinde taşkın riskini azaltmak için son 21 yılda tamamlanan 74 adet taşkın koruma tesisi ile Amasya Şehir Merkezi ile 90 yerleşim yeri ve 1.725 dekar arazinin taşkın kontrolünü sağladıklarını belirten Balta, 11 adet taşkın koruma tesisinin de inşaat çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

-Toplulaştırma Çalışmalarıyla Tarım Arazilerinden En Yüksek Faydayı Sağlıyoruz

2003 yılından bugüne kadar, Arazi Toplulaştırma ve Tarla İçi Geliştirme Hizmetleri kapsamında 7 adet iş tamamlanarak 517 bin 760 dekar alanda arazi toplulaştırma tescilinin yapıldığını, Amasya’da 123 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalandığını ve çalışmaların devam edeceğini vurgulayan Genel Müdür Balta; “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak hayata geçirdiğimiz projeler hakkında değerli Amasyalılardan, özellikle de tesislerimizden birebir faydalanan çiftçilerimizden almış olduğumuz olumlu geri dönüşler bizi ve ekibimizi motive ediyor. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de ekonomik gelirimizi artıracak, milletimizin refah düzeyini yükseltecek, özetle “Türkiye Yüzyılı” idealimizi perçinleyecek projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz” objektifgazetesi

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.