DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Amasya °C

ANT’MI – YEMİN’Mi ?

ANT’MI – YEMİN’Mi ?
REKLAM ALANI
04.10.2024
204
A+
A-

ANT’MI – YEMİN’Mi ?

-Son zamanlarda siyasette ağırlıklı olarak konuşulan konuların başında “ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ” geliyor.

Doğrudur ve değişmelidir. Halkımızın kahır ekseriyetinin kabulü ile gerçekleşecek bir “ANAYASA” başımızın tacıdır. Elbette ki tüm partilerin ortak ürünü olacak olan “ANAYASA” ise en kabul görenidir.

Bunun için; çoktandır mecliste, partiler arası çalışmalarında var olduğunu medyadan da duyuyoruz görüyoruz. Ancak sokaktaki sıradan vatandaşa da soran, fikir alan var mı bilmiyorum. Eğer anayasanın hangi maddesinde değişiklik yapılması sorulursa eminim özellikle bir madde var ki onda değişiklik yapılmasına % 99 aynı cevabı alacaklardır.

-Nedir bu Madde: ANT İÇME maddesidir.

Peki kimler ANT içer. 1982 Anayasası 3. Kısım 1. Birinci bölüm de yer alır.

Ve Meclis iç tüzüğüne göre: TBMM de Yeni seçilen Milletvekilleri, ayrıca Anayasanın 103. Maddesine göre Cumhurbaşkanı da görevine başlarken TBMM’de ANT içer. Bazı Yargı organı Başkanları da Başkan seçildiklerinde yaptıkları özel bir toplantı ile Devlet Erkanı önünde ANT içerler.

Peki ANT nedir ? Ant içmek ise şöyle tarif edilmiştir: “Bir şeyi yapmaya veya yapmamaya söz vermek, yemin etmek’’ demektir.

Yukarıda da belirtildiği gibi sadece Yeni seçilen Cumhurbaşkanı ve yeni seçilen Milletvekilleri ile atamayla gelen Bazı Yargı organı Başkanlarının haricinde Ant içen veya bu kelimeyi kullanan hiçbir kurum yetkilisi veya halktan hiç bir kimse yoktur.

O halde: Eğer bu anayasa halk için yapılıyorsa Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının cümlesinin kullandığı kelimelerle yeni şeklini almalıdır. Mesela milletvekillerinin Milletvekili seçildiklerinde,

-TBMM de okudukları ANTİÇME metni:

“Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inklâplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasaya sadakattan ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine AND İÇERİM’’ Şeklindedir.

Bu metindeki son kelime olan “And içerim” kelimesi çok kimse tarafından “And içerim” mi yoksa “Ant içerim” mi diye tartışılıp belirsizliğini belli ederken,

Neden kullanılır bilmem. Oysaki Halkımız dilinde AND’ın karşılığı olan YEMİN kelimesi kullanılmaktadır. Yemin kelimesinin ise manevi bir ağırlığı da vardır. Milletimiz yemin ederken kendini Cenabı hakka karşı sorumlu hisseder. Lakin AND kelimesi vücut dilinden başka bir şey değildir. Halk nazarında da hiçbir şey ifade etmediği gibi alay konusu bile olmaktadır.

Zira: Halk arasında “ant içtiler” değil de “kant içtiler” gibi bir ifade kullanılmaktadır.

Kant ise: Dörtte bir limonun bir bardak sıcak suya sıkılmış halidir. Kahve hanelerde isteyen müşteriye verilir. Kant elbette evlerde de bilhassa yaşlılarımızın tercih ettiği bir içecektir.

O halde “And mıdır”, “Ant mıdır” ne olduğu belli olmayan TBMM’de bile “And” veya “Ant” şeklinde okunan bu “And içerim” veya “ant içerim” kelimesinin Yerine ANAYASADA’ki veya MECLİS İÇTÜZÜĞÜNDE’ki AND İÇME metninin son kelimesi olan AND İÇME yerine “YEMİN EDERİM” kelimesinin kullanılmasını arzu ederim.

Yani gerek Cumhurbaşkanımızın, gerek Milletvekillerimizin ve gerekse bazı Yargı Organı Başkanlarının görevlerine başlarken okudukları “AND İÇME” metninin son kelimesi olan “ANT İÇERİM” kelimesi yerine “YEMİN EDERİM” cümlesi konulmalıdır.

Hattı zatında TBMM ilk kabul törenine “ANT İÇME” töreni değil “YEMİN” töreni denilmektedir.

O halde ilk seçilen milletvekili meclis kürsüsünde “ANT İÇME” değil “YEMİN ETMELİ” dir.

Çevremde görüşünü aldığım herkes ant içmeyi değil, “YEMİN EDİYORUM” kelimesin kesinlikle yerinde ve makul bulmaktadır.

Halktan biri olarak, Bir daha söyleyeyim ki: Tercihim “AND İÇERİM” değil, “YEMİN EDERİM” dir.

YAZAR: EKREM GÜN.

REKLAM ALANI
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.